Bilance
Tady je celková bilance týmu v součtu základní části, play out (skupiny o umístění 11. – 14.) a baráže (skupiny o udržení, respektive o postup do TELH):
70 utkání, 17 vítězství, 10 výher v prodloužení nebo po samostatných nájezdech, 8 porážek v prodloužení nebo po samostatných nájezdech a 35 porážek v základní hrací době. Skóre 157:209 a 79 bodů (-26 v tabulce pravdy).

I když za sebou tým nechal v baráži kromě Karlových Varů a Kladna i svého soka z Tipsport extraligy Duklu Jihlava, v konečném pořadí TELH 2017/2018 skončil poslední, čtrnáctý.
Poslední příčku obsadil po základní části i po skupině o umístění.
---------------------------------------
I. čtvrtina – 9 bodů
Tým zahájil sezónu 8. září porážkou v Plzni (1:5). Hned v úvodu neproměnil několik šancí a Škoda se pak rozjela k jasné výhře. Vyhrála ovšem celou základní část a hlavně: doma Litvínov následně zdolal silné týmy Hradce Králové (2:0) a Liberce (3:0). Brankář Petrásek nedostal 138 minut gól a tým vyletěl na 6. místo v tabulce. Výš už se od té doby až do konce neobjevil.

Hned v dalším 4. kole se porážkou doma s Olomoucí (0:3) možná zlomila celá sezóna. Po sérii šesti porážek bez bodového zisku, vrcholící na ledě Jihlavy v 10. kole (1:4), klesl Litvínov poprvé až na poslední místo. Až s Pardubicemi v 11. kole získal konečně alespoň bod, ale v utkání nevstřelil ani gól a prohrál (0:1sn).
Série porážek se natáhla na osm, až proti Kometě urval tým dva body za výhru (4:3sn).

II. čtvrtina – 22 bodů
Druhou čtvrtinu zahájilo mužstvo výhrou nad Plzní (2:1p). Celkem bodovalo ve čtyřech zápasech za sebou, z toho tři za dva body vyhrálo. V Hradci dokonce Litvínov otočil výsledek z 0:3 na (5:4sn). A proti Spartě v 17. kole se konečně dočkal, díky Hüblovu gólu v poslední minutě, i tříbodové výhry (4:3) ! První po třinácti zápasech.

Pak mužstvo celkem pravidelně bodovalo, po 21. kole opustilo poslední příčku a v polovině soutěže bylo sice v tabulce třinácté, ale s odstupem na účast v play off pouhé dva body.

III. čtvrtina – 12 bodů
Z prvních sedmi kol třetí čtvrtiny vyhrála Verva za tři body jen jednou. K radosti fanoušků 10. prosince zrovna na Spartě (6:3). Dále také na ledě neoblíbeného Zlína (4:2). Dařilo se v té době více venku, což dokázala i výhra v Mladé Boleslavi (2:0), třetí mimo Litvínov v řadě. Prosazovali se noví hráči, zejména Ihnačák a Hunkes.

Po 38. kole a porážce ve Vítkovicích (3:6) byl odvolán kouč Radim Rulík a mužstvo od 38. kola do konce sezóny vedl realizační tým ve složení Jiří Šlégr (šéf), Ondřej Weissmann, Darek Stránský, Ondřej Weissmann a Radim Skuhrovec.
Pod novým vedením tým podlehl v prvním zápase Brnu (1:4). Havlíček vstřelil v tomto utkání 9000. litvínovský gól v nejvyšší soutěži.
Tým zůstal předposlední, ale ztráta na play off narostla na 9 bodů.

IV. čtvrtina – 7 bodů
Série porážek narostla v závěrečném dějství základní části na třináct, série utkání bez tříbodové výhry až na osmnáct, včetně play out dokonce na dvacet zápasů.
Po porážce doma s Jihlavou (1:3) v předehrávaném 49. kole (v pořadí 43. zápas mužstva v základní části) klesl Litvínov znovu až na poslední místo tabulky.
---------------------------------------
Skupina o umístění (11. – 14.)
Chvost tabulky se nepodařilo opustit ani po dvou výhrách nad Jihlavou (2:0) a (1:0). V šesti kolech s týmy, které byly „play out“, dosahoval Litvínov střídavých výsledků. Šanci na postup na 12. místo a tedy záchranu už měl spíše jen teoretickou, takže zápasy byly hlavně přípravou na baráž.
---------------------------------------
O udržení, resp. postup do TELH
Do záchranářských prací vstoupila Verva výborně, výhrou nad Karlovými Vary (3:1), na Kladně (2:1) a vedla tabulku. Pak se ale snaha zadrhla dvěma porážkami s Jihlavou, (1:4) a (2:4). A začal tvrdý boj o hokejový život.

Výhra v Karlových Varech (4:3p) naději zvýšila, porážky doma s Kladnem (1:2) a s Karlovými Vary dokonce (1:5) naopak hodně snížily. Pak ale tým přivezl zvenku čtyři body za výhru na Kladně (3:1) a porážku po nájezdech v Jihlavě (1:2sn).

Klíčová byla odveta s Jihlavou v 10. kole. Po dvou třetinách Litvínov prohrával 1:2 a hrozilo mu, že bude mít před posledními dvěma koly ztrátu na záchranu čtyři body. Diváci ale dohnali hráče k obratu na výhru (3:2).
Ziskem dvou bodů ve Varech po výhře v prodloužení (1:0p) se tým po 11. kole baráže udržel v tabulce před Jihlavou, která vyřadila ze hry Kladno výhrou na jeho ledě. A proti Kladnu Verva 22. dubna záchranu završila před vyprodaným stadiónem přesvědčivým vítězstvím (5:2).