Severočechy čeká čtvrtý vzájemný duel v aktuálním ročníku. Pojďme si krátce zrekapitulovat všechny výsledky. Litvínov zahajoval sezonu na venkovním ledě, během půl hodiny ale bylo o výhře rozhodnuto, protože uprostřed druhého dějství vedla Verva už 3:0. Zlín se sice předvedl dvěma zásahy, ale poslední slovo řekl litvínovský Zdráhal.

I další klání skončilo lépe pro chemiky, opět se prosadil Zdráhal. Na jeho zásah navázal Demel, Berani se sice trefili v přesilové hře, ale ani tentokrát to na body nestačilo. Pomsta bývá sladká, Zlín si ji nachystal na začátek prosince, kdy Litvínov porazil vysoko 4:1, jediný gól hostů měl na svědomí Balinskis.

Hledání vítězné šňůry

Vervu čekala po covidovém přerušení Sparta Praha. V případě výhry by se chemici mohli přiblížit desátému místu. Svěřenci Vladimíra Růžičky vedli, ale podobně jako v předešlých zápasech nechali soupeře vyrovnat a vstřelit další branky. Kvůli tomu Litvínov nenavázal na vysokou výhru ve Vítkovicích.

První třetina branky nepřinesla, tisícovka fanoušků viděla sledovala, jak sudí udělují trestné minuty. Síť k nelibosti domácích příznivců rozvlnil Zdráhal, jemuž asistovali parťáci z elitní formace. Následně Severočeši přečkali dvě oslabení, které Sparta nedokázala využít. Nakonec ale Pražané Godlovo kouzlo odčarovali, přesně pálil Němeček.

Třetí dějství nezačalo vůbec dobře, protože po faulu Koláře se rozjel k trestnému střílení Šmerha. Mladý útočník byl úspěšný, na jeho zásah po dvaceti vteřinách navázal Vitouch a Sparta nakročila ke třem bodům. Ty díky svědomitému bránění také získala.

„Myslím, že zápas se pro nás rozhodoval ve druhé třetině. Tam jsme měli plno šancí, ale nedali jsme góly,“ přemítal po utkání Vladimír Růžička. „Pak jsme udělali chybu ve třetí třetině, Sparta toho trestným střílením využila,“ stočil svá slova k inkriminovanému momentu. „Hned potom jsme udělali další chybu a zápas jsme bohužel prohráli,“ dodal bývalý kouč národního týmu.

Jediným litvínovským střelcem se stal Patrik Zdráhal. „Myslím si, že náš výkon ve dvou třetinách byl hodně dobrý. Bohužel jsme ke konci třetiny inkasovali smolný gól a následovalo to, co se nám stává celou sezonu,“ dost jasně popsal celou problematiku během prvních několika vteřin. „Po inkasované brance jsme přestali hrát,“ uvedl útočník.

„Nejzlejším mužem“ v kádru Vervy je stále Jan Strejček, jehož značnou část ze 37 minut tvoří vyloučení ze 2. kola, kdy fauloval v Liberci. Značně mu sekunduje Richard Jarůšek, který proseděl u časoměřičů rovnou půlhodinu! O dvě minuty méně nastřádal Aaron Irving

Snažící se Zlín

Moravané ještě nedávno naháněli předposlední Kladno, nicméně výsledky posledních zápasů je natvrdo přikovaly k poslední příčce. Zlín totiž prohrál čtyři zápasy v řadě a s jeho šancemi na udržení v Extralize to vypadá bledě. Do toho všeho se přidala mediálně sledovaná aféra kolem ex-mladoboleslavského obránce Šidlíka. Ten měl zamířit k Beranům v rámci výměny hráčů, osmadvacetiletý bek ale raději ukončil kariéru.

A právě Mladá Boleslav dorazila na horký zlínský led. O výsledku se však rozhodlo během prvních deseti minut. Gólové mlčení porušil Kelemen, na jehož trefu navázal Kotala se Šťastným. Zajímavostí je, že oba zásahy padly v přesilové hře. Trenér dokonce stáhl brankáře Kašíka a nahradil jej Hufem. S novým gólmanem Berani ožili a slavili branku – ostrou mušku prokázal Žižka. Mladá Boleslav ale reagovala zásluhou Kousala.

Ještě do konce třetiny ale domácí slavili znovu. Tentokrát byl autorem Claireaux, který ještě nedávno oblékal dres hostů. To však bylo z hokejek zlínských hráčů všechno, Mladá Boleslav vsítila tři branky a zvítězila vysoko 7:2.

„Prvních pět minut jsme měli slušných, bohužel gól nedáme a z první střely inkasujeme,“ vypověděl po zápase Luboš Jenáček. „Dá se říci, že celkově na nás bylo asi sedm střel a dostali jsme čtyři góly,“ popisoval úvodní dějství. „To se pak velmi těžce hraje,“ povzdechl si.

„Musíme být více soustředění a nechodit tak často na trestnou lavici,“ ohlížel se za utkáním střelec druhé branky Claireaux. „Potřebujeme lepší start do zápasu a dát první gól, abychom nabrali sebevědomí,“ hledal recept na důležité body. „Musíme v nich být lepší a také se vyvarovat hloupých vyloučení. Snažíme se udržet v extralize a tohle dělat nemůžeme,“ dodal forvard.

Mezi nejvíce trestané hráče paří útočník Pavel Kubiš, který nasbíral 66 trestných minut. Daleko za ním figuruje obránce Martin Novotný se 41 minutami mimo herní plochu. Trojici uzavírá zkušený Tomáš Žižka, jenž má na svém kontě 37 trestných minut.