Vraťme se v první otázce ještě k uplynulé sezoně. Jak ji s odstupem času hodnotíte?
Velmi podobně jako všichni. Měli jsme slabší začátek, ale potom jsme se začali zvedat. Myslím, že jsme měli velmi solidní konec sezony a směrem do play off jsme měli určité očekávání, protože jsme se rozehráli do dobré formy. Rychlé vypadnutí z play off nás mrzelo, ale myslím, že jsme se jako mužstvo posunuli a máme na čem stavět. Další sezona ale bude náročnější, protože se bude sestupovat. Stejně jako ostatní týmy budeme muset přidat.

Budete chtít navázat právě na výkony z konce základní části, kdy jste vyhráli šestkrát v řadě a bojovali o první osmičku?
Určitě. Někteří hráči ukázali velký progres a potenciál. Sezona byla náročná pro nás všechny, ať už hráče, trenéry nebo další lidi v klubu. Dá se říct, že nám odkryla karty, třeba ohledné hráčů, se kterými můžeme počítat do budoucna, s jinými možná až tak ne. Pro nás trenéry to bylo poučné. Závěr sezony byl až na play off solidní, musíme na to navázat. Podle mě se většina kluků pomalu ztotožňuje s tím, co chceme hrát a už vědí, co ode mě mohou očekávat. Chceme se posunout dopředu. Sezona nebyla špatná, ale ani ničím výjimečná. Hlavně od toho závěru se chceme odrazit dál.

V předkole jste vypadli s Hradcem Králové, proti kterému se vám nedařilo celou sezonu. Zanalyzovali jste si, v čem byl problém?
Když si vezmeme několik posledních zápasů, tak jsme je vždycky přestříleli, ale byli jsme strašně neefektivní. Od začátku jsme měli výrazný problém s jejich fyzickou hrou, na které to měli postavené. Navíc dobře bránili kolem brány, tam jsme se hrozně těžko prosazovali, většina střel šla od modré čáry. Měli jsme s tím výrazné problémy, proto se snažíme mužstvo skládat z hráčů, kteří budou v osobních soubojích odolnější a budou se cpát před bránu. Hradec má samozřejmě dobrý tým s velmi kvalitní obranou, my jsme se proti nim celou sezonu trápili a jejich hra nám neseděla. Do budoucna se s tím musíme vypořádat, protože chceme být pro každého nepříjemní a chceme s ním hrát vyrovnanou partii.

Jako trenér za sebou máte první rok v extralize. Co vám ukázal?
Nechci říkat, že jsem byl z extraligy překvapený, protože jsem věděl, že je kvalitní. Zápasy byly velmi vyrovnané, každý mohl porazit každého. Pokud jsme to dobře počítali, tak zhruba 36 zápasů z 52 skončilo o gól, ať už to byla výhra nebo prohra. Popřípadě dal někdo gól v poslední minutě do prázdné branky. Směrem do budoucna to nám trenérům něco dalo. Jsem rád, že můžu působit v tak kvalitní lize.

1. května jste představili trojici ofenzivních posil – Andreje Kudrnu, Matúše Sukela a Petra Straku. Jaké od nich máte očekávání?
Začal bych Petrem Strakou. Je to zkušený hráč, který už toho dost odehrál. My od něj očekáváme, že přinese určitou zarputilost, protože hraje velmi solidně dozadu, ale v minulé sezoně potvrdil i svoje ofenzivní schopnosti. Určitý přínos vidíme i směrem dopředu. Podobně je to s Matúšem Sukelem, který měl na Spartě především defenzivní úkoly. Nedostával se tolik do situací, kde padají góly. Já si ale myslím, že má velmi slušný bodový příjem, navíc je zodpovědný dozadu. Podle mě je v něm ofenzivní potenciál. Andrej Kudrna má něco za sebou, posledních pět let se pokaždé dostal přes hranici deseti a více gólů. I když nehrál v top lajnách, tak od něj očekáváme bodový přísun. Pokud mám všechny tyto hráče shrnout, tak jsou to kluci, kteří jsou zodpovědní dozadu, ale vidíme potenciál směrem dopředu. Očekáváme od nich gólový přínos, který nám v minulé sezoně chyběl. To je pro nás podstatné. Až samotná sezona ukáže, jestli náš výběr byl šťastný a adekvátní našim požadavkům.

Myslíte, že by jim mohlo pomoct, kdyby v Litvínově získali výraznější roli?
Určitě, proto jsme je brali. Matúš hrál většinou ve třetí čtvrté lajně, Andrej to měl podobně. Kádr na Spartě byl tak nabitý, že měli problém dostat se do prvních dvou lajn. To samé platí u Petra, který rok co rok dělá velký progres. Myslím, že u nás dostanou o trochu větší roli, než měli v minulosti. Ale samozřejmě bude záležet na nich, zda si ji vybojují a zaslouží.

Kromě toho jste získali mladíky Michala Guta s Denisem Zemanem. Všechny hráče už jste viděl v tréninku, jak vidíte jejich přínos?
Denise Zemana jsme měli vyhlédnutého a dali jsme mu šanci na konci sezony. Je to mladý hráč, který na sobě chce pracovat a je z regionu. Vidíme v něm velký potenciál, podle mě ho ukázal na konci sezony. Jako ostatní mladé hráče ho čeká hodně práce, ale on se chce posouvat a dostane šanci. Co se týče Michala Guta, tak ten bohužel žádný zápas neodehrál, protože měl nějaké zdravotní problémy. Je to hráč s velkým potenciálem směrem do budoucna, chceme mu dát šanci. Taky je to kluk z regionu, navíc pravidelný mládežnický reprezentant. U něj se díváme především směrem do budoucna. 

A co další posily? Chtěli byste přivést ještě někoho?
Všechno má určitý vývoj. Ještě nám nějací hráči chybí, s jinými se stále jedná. Uvidíme, zda dojde k dohodě. Sháníme centra a křídlo do top útoků. Taky bychom ještě chtěli podepsat nějakého ofenzivního obránce. Možná se nám podaří získat jen jednoho z nich. Uvidíme, jak to bude s rozpočtem. Ale kádr je tak z 80 % složený. Každopádně jsou tam okénka, která bychom chtěli zaplnit. Na trhu musí být vhodní hráči.

Většinu klíčových hráčů se podařilo udržet, odchází ale například obránce Jan Ščotka. Jak velká ztráta to pro vás bude?
Jsme rádi, že jsme ho vůbec udrželi před minulou sezonou, protože už tehdy měl úmysly z Litvínova odejít. Od začátku přípravy na sobě poctivě pracoval, některé věci jsme si vyjasnili. Na jednu stranu jsme smutní, že ho ztrácíme, protože měl asi nejvyrovnanější formu ze všech našich hráčů. Na druhou stranu je to pro klub vizitka, že se po dlouhé době někdo z Litvínova dostal do zahraničí. Je to určité vysvědčení, že jsme někoho dokázali posunout do kvalitní ligy. Tímto směrem bychom chtěli jít i do budoucna – získávat hlavně hráče z regionu a posouvat je do zahraničních lig.

Hodně důležité je pro tým také setrvání veterána Viktora Hübla, že?
Ano, to bylo klíčové. My jsme ani chvíli neváhali, byla to naše priorita. Vlastně to bylo jen na něm, jestli chce pokračovat. Viktor ve druhé polovině sezony patřil mezi naše nejlepší hráče a dokazoval to po všech směrech. Jsme rádi, že si kariéru prodlouží minimálně o rok a bude součástí našeho týmu, protože společně s Františkem Lukešem jsou to nejspíš poslední hráči ze zlaté litvínovské generace. Po nich by měli jít nahoru další hráči, hodně mladých má potenciál. Myslím, že je pro ně důležité, aby viděli, jak Vanta hraje nebo trénuje.

Po svém nástupu jste avizoval, že budete hodně sledovat mladé odchovance klubu. Jak se vám jevili a jaké s nimi máte plány do budoucna?
Se všemi počítáme do letní přípravy. Lukáš Stehlík dostal šanci v devíti zápasech, protože si ji zasloužil svým přístupem na tréninku. V Litoměřicích ukázal velký potenciál a patřil tam mezi platné hráče. Myslím, že šanci využil. To stejné se dá říct o Marku Slavíkovi, který s námi jen trénoval, ale udělal velký progres. Do budoucna s nimi určitě počítáme. Jde ještě o Davida Skuhrovce nebo Jana Vopata, který by se měl vrátit. Dále taky Ondřej Baláž a Jiří Háva, kteří hráli v Litoměřicích. Všichni tito hráči s námi absolvují letní přípravu a přípravné zápasy. Bude jen na nich, jak se prosadí. Jsou to mladí hráči, které chceme zapojit do A-týmu.

Letní příprava startuje příští týden. Bude podobná té z minulého roku?
Ano, tak z 90 % bude stejná. Myslím, že se minulý rok osvědčila. Samozřejmě do toho chceme zapracovat taky led, ale uvidíme, jaké budou možnosti.

Myslíte, že vás uplynulý ročník v něčem zocelil? Kvůli koronavirové pandemii jste se museli potýkat s řadou problémů.
Byla to specifická sezona, hlavně začátek byl těžký. Dost zápasů jsme prohrávali s tím, že jsme ztratili náskok, nebo nám soupeř odskočil o dva góly a my už nevěděli, co s tím dělat. Ale podle mě jsme se hodně zlepšili v psychické odolnosti, v této oblasti byl vidět určitý progres. Následující sezona bude náročnější, protože se bude sestupovat a psychická zátěž tam bude znovu. Ale tak je to každý rok, vždycky se o něco hraje. Myslím, že nám to dalo hodně, ať už hráčům nebo trenérům. Kádr jsme chtěli doplnit odolnějšími hráči a získali jsme kluky, kteří hráli ve kvalitních týmech. Co nám stačilo loni, nemusí stačit další rok. Počítáme s tím a budeme se muset zlepšit po všech směrech.