Černožlutým se proti hostům z Podještědí dlouhodobě nedaří. Naposledy dokázali Bílé Tygry porazit v listopadu 2020, utkání skončilo 2:1 po samostatných nájezdech. Ostatní klání už vyzněla pro Liberec. V povánočním čase museli chemici strávit prohru 3:6 , kdy po půl hodině hry prohrávali už 0:5. V únoru pro změnu přišla porážka 1:6, pomsta nedozrála ani v dohrávce 16. kola. O dělbě bodů totiž rozhodl Gríger, který zařídil výhru 2:1 v prodloužení.

Úspěšný první krok

Od prvních zápasů mají fanoušci velká očekávání. Litvínovští příznivci nemohli Zlínu zapomenout porážku z posledního kola loňské sezony. Svěřencům Vladimíra Országha se ale podařilo složit reparát. Hrál se pohledný hokej, kterému však chyběly góly. Přání hostujících fanoušků splnil Jarůšek, usměvavý útočník využil přesilovou hru.

O chvíli později slavili chemici znovu, tentokrát se zadařilo letošní posile. Giorgio Estephan využil spolupráci se Stříteským a v české lize se uvedl gólem. O dramata nebyla nouze, protože přihlížející viděli dva neuznané zásahy. Ve 34. minutě zvýšil na 3:0 Petr Straka. Ševci se ale nadechli a prostřednictvím Fořta s Vopelkou pošilhávali po prodloužení. Striktně proti byl Zdráhal, kterému v první třetině nevyšla šance a orazítkoval tyčku. Dávno na neúspěch zapomněl a tři minuty před koncem pečetil výhru.

„Pro nás je to důležitý start do extraligy proti těžkému a urputnému soupeři,“ komentoval výhru Országh. „Soupeř byl v úvodní třetině aktivnější, nás do hry dostaly dvě přesilové hry, které jsme proměnili,“ bilancoval slovenský kouč. „Naopak ve druhé části jsme více jak půlku hráli v oslabení, trochu jsme vypadli z role,“ popisoval průběh utkání.

„To stejné bylo ve třetí třetině, podržel nás gólman Godla,“ smekl před maskovaným mužem, který čelil čtyřiadvaceti střelám.

Slovenského stratéga může těšit, že Litvínov se pomalu zlepšuje v přesilových hrách. Početní výhody totiž byly Achillovou patou Vervy. Litvínov nakonec skončil v této disciplíně na šestém místě, kdy využil 29 přesilovek ze 160. Tři sezony nazpět patřila Severočechům až desátá příčka.

Vybojované vítězství

Euforie vládne i v táboře Bílých Tygrů, Liberec na úvod sezony vyfasoval těžký los a musel se nachystat na soupeře z Hradce Králové. Milovníci hokeje sice neviděli góly, byli však svědky vyrovnané hry. Úvodní střetnutí dokonce hráči okořenili několika šarvátkami. Tygři v úvodní třetině orazítkovali tyč hradecké svatyně.

Jediný zásah měl na svědomí Ladislav Šmíd, který těžil ze spolupráce s Melanconem. Na jeho bekhendový blafák byl výborně chytající Lukeš krátký. Liberec měl v brance Kváču, ten dokázal pochytat všechny střely Hradce a připsal si první čisté konto v sezoně. Několik důležitých zákroků předvedl především v závěru, kdy hosté doslova klepali na dveře jeho brankoviště.

„Odehráli jsme velmi vyrovnané utkání s kvalitním soupeřem, které nakonec rozhodla jediná branka,“ shrnul Patrik Augusta. „Hradec hrál jednoduše, přímočaře a tlačil se do branky,“ řekl stručně po vyhraném zápase. „Klukům patří gratulace, byl to velmi těžký zápas, vítězství jsme si vypracovali,“ uzavřel krátké hodnocení.