Pomůže návrat Hübla?

Do hry znovu zasáhne ostřílený matador Viktor Hübl, jenž ve čtvrtek vyfasoval jednozápasovou stopku. Na ledě ČPP Arény se musela Verva obejít bez něj. Zápas odstartoval aktivním výkonem hostů, útočník Svoboda dokonce dvakrát trefil tyčku. Mountfield neměl moc příležitosti, o to překvapivější byl zásah Šaldy. Chemici sice dokázali do konce třetiny srovnat, ale to bylo z jejich strany vše.

Druhé dějství okořenil gólovým triumfem Orsava s Koukalem a Litvínov se ocitl ve svízelné situaci. Podobně jako v prvním zápase hledal recept na pevné obranné řady Hradce. Ty opět zafungovaly na výbornou a další branka už nepadla. Chemici znovu domácí přestříleli, tentokrát v poměru 22:29.

„Myslím, že dnešní zápas byl velmi podobný tomu včerejšímu,“ povzdechl si Vladimír Országh. „Měli jsme slabší začátek, na konci první třetiny jsme vyrovnali,“ přiblížil úvodní dějství, ve kterém měla Verva tři přesilové hry, využila pouze jednu z nich. „Ve druhé třetině jsme podle mě byli lepší, ale v oslabení jsme udělali chybu a dostali jsme gól,“ hledal kouč zlomový okamžik.

„Musíme být daleko důraznější,“ velí před závěrečnou partií někdejší hráč, který okusil atmosféru NHL. „Máme šance, ale v zakončení hoříme,“ pojmenoval přesně problematiku. „Jeden gól ze dvou zápasů je hrozně málo. Jestli chceme jít dál, tak jich budeme muset dát víc,“ řekl na závěr.

Vedle Tomáše Pospíšila byl velmi vidět i mladý útočník Přemysl Svoboda. „Jsem přesvědčený o tom, že se do Hradce vrátíme,“ řekl rozhodně po utkání. „Musíme víc proměňovat šance a nedělat zbytečné chyby,“ navázal na slova spoluhráče Martina Látala. „Jsem přesvědčený, že to není konec,“ dodal.

Hradecký „mečbol“

V táboře Mountfieldu vládne opatrný optimismus. Tým Vladimíra Růžičky obě utkání zvládl, první dokonce bez ztráty kytičky. Hradec Králové rovněž potvrzuje svou dominanci nad litvínovskou Vervou, protože v aktuálním ročníku ji Východočeši dokázali pokaždé porazit.

„Bylo to těžké utkání, soupeř hrál velice dobře,“ vyjádřil obdiv po utkání. „Když hosté srovnali, tak se nám povedlo dát gól na 2:1, ujeli jsme tam po straně. Myslím, že rozhodly maličkosti,“ vypověděl trenér, který v Litvínově hokejově vyrostl. V jednu chvíli se dokonce spekulovalo, že by měl stanout na střídačce.

„Jsem rád, že jsme zápas dohráli aktivně. Bylo vidět, že Litvínovu to dělá trochu problémy,“ řekl na adresu závěrečné taktiky. „Udělali jsme další bod, ale není to vůbec jednoduché. Litvínov hraje velice dobře, je to silné mužstvo,“ burcuje tým před třetím kláním.

Podobnou rétoriku zvolil i navrátilec do sestavy Jérémie Blain. „Musíme takhle pokračovat. A musíme být v klidu,“ sdělil médiím po druhém zápase. „Když máme zápas pod kontrolou, tak si myslím, že hrajeme fakt dobře,“ uculoval se. Nezapomněl vyzdvihnout výkony svých spoluhráčů. „Skoro jako Leon Draisaitl,“ reagoval s úsměvem na branku Radima Šaldy.