Stejně jako u útočné hry se podíváme na dvě hlavní složky defenzivní hry Litvínova. Základem je určitě hra 5 proti 5, ve které týmy stráví zdaleka nejvíce času. Faktorem jsou pak samozřejmě i vlastní oslabení týmu, na která se také podíváme řečí čísel.

Defenzivní hra Vervy při základním počtu pěti hráčů na obou stranách není rozhodně něco, co bychom mohli chválit. V přepočtu na 60 minut inkasoval Litvínov 2,6 gólů, když horší byly v základní části pouze tři týmy. Dva z toho pak jsou Zlín a Kladno.

Soupeři si proti Litvínovu tvořili šance na 2,4 očekávaných gólů, kdy se Verva také řadí do nejhorší pětky. Celkově pak soupeři měli 53 střeleckých pokusů, z toho 18 z nich bylo z prostoru slotu. Zatímco v celkovém počtu střel soupeřů je Litvínov lehce nadprůměrný, v počtu střel ze slotu opět padá mezi nejhorších pět týmů.

Ze základních čísel se tedy defenzíva Litvínova dá hodnotit tak, že špatně pokrývala hráče v dobrých pozicích a soupeři se poměrně lehce dostávali do prostoru slotu. To se pak projevuje na celkovém počtu vytvořených šancích, a následně i inkasovaných gólech Litvínova.

Stylově pak Verva vynikala v defenzivní činnosti především v bránění vstupů soupeřů do útočné třetiny. V tomto ohledu byl Litvínov třetím nejlepším týmem v četnosti vstupů soupeřů v držení puku do třetiny a vůbec nejčastěji ze všech týmů je nutil k nahození.

Na druhou stranu to byla právě nahození, která tvořila Litvínovu velký problém, když defenzivní hráči Vervy nebyli často schopni sbírat právě nahozené kotouče a dobře je rozehrávat. Soupeři si pak proti Litvínovu tvořily druhý největší počet šancí po nahození.

Zároveň byl Litvínov velice náchylný na rychlé protiútoku soupeřů, když byla v tomto ohledu třetím nejhorším týmem. Právě rychlé útoky hrají při hře 5 na 5 důležitou roli, když z nich padne 40 % všech gólů.

Litvínov také nevynikal příliš v rozehrávce, což už jsme částečně rozebrali i v minulém článku věnovanému ofenzívě, kdy se Litvínovu příliš nedařilo transportovat puk z vlastního pásma do toho útočného. V obranných číslech se toto pak projevu v šancích soupeřů po forecheckingu, kdy pouze tři celky dovolily soupeřům větší příležitosti.

Ani oslabení příliš defenzivní vizitku Vervy v letošní sezoně nevylepšuje. Celkově Litvínov inkasoval za 60 minut hry v oslabení 6,8 gólů. To řadí Litvínov na deváté místo, stejně jako vytvořené šance soupeřů, když si vypracovaly střelecké příležitosti na 7,2 očekávaných gólů za stejný čas.

Litvínov pak povolil soupeřům 99 střeleckých pokusů, což je zhruba průměrný extraligový výkon, z toho letělo přímo na branku 53 střel, kdy je Litvínov tomto ohledu lehce pod průměrem. Z prostoru slotu pak měli soupeři 46 pokusů a 25 z toho na branku. V obou ohledech patří Litvínov mezi nejhorší pětku, a opět tedy můžeme pozorovat podobný problém jako při hře 5 na 5.

Z individuálních výkonů směrem do obrany se při hře 5 na 5 nejvíce dařilo Uvisi Balinskisovi, který měl v extraligovém srovnání 11. nejlepší vliv na střelecké pokusy. S ním na ledě si totiž soupeři tvořili o 6,4 pokusů méně než bez něho. V rámci očekávaných gólů se pak jejich šance snižovaly o čtyři desetiny za 60 minut hry, kdy patří do nejlepší desítky mezi obránci.

Z útočníků pak ve vlivu na defenzívu vynikali možná překvapivě František Lukeš, při jehož pobytu na ledě měli soupeři o 7,3 pokusů méně a očekávané góly se snižovaly o necelé čtyři desetiny. Podobně na tom pak byl i Přemysl Svoboda, když se oba forvardi nachází v celé extralize na začátku třetí desítky.