Jak jste spokojený s uplynulou sezónou a jak byste ji zhodnotil?

První polovina sezóny pro nás nebyla ze sportovního hlediska dobrá. Nabrali jsme velkou ztrátu a tu jsme poté doháněli ve druhé polovině uplynulého ročníku. V druhé polovině sezóny se projevila práce trenérského týmu a hráčů, lze ji hodnotit pozitivně. Poté přišlo předkolo, do kterého jsme vstoupili v poměrně dobrém rozpoložení po naší vítězné sérii, ale nedokázali jsme uspět. Na druhou stranu nám to ukázalo další věci, které nám případně chyběly na to, abychom mohli pomýšlet na vyšší příčky.

 
Se sportovním výsledkem nemůžeme být spokojeni, protože jsme nedošli dostatečně daleko. Měli jsme cíl se po letech vrátit do play-off, ale po první čtvrtině nám bylo jasné, že cesta do vyřazovacích bojů povede přes předkolo, které bylo letos rozšířené vzhledem změně herního plánu. Věděli jsme, že hranice úspěchu bude potencionální překročení předkola, což se nám nepovedlo.

 
Je potřeba hledat i pozitivní věci, většinu sezóny jsme hráli s našimi soupeři vyrovnané zápasy. V některých zápasech jsme se dokázali vyrovnat i soupeřům z první čtyřky, ale pozitivní bilanci jsme měli pouze s Mladou Boleslaví. Dvě třetiny zápasů jsme prohráli nebo vyhráli s jednogólovým rozdílem. Vyhráli jsme 17 zápasů o gól a 13 jsme jich o gól prohráli. Když se vezmou i góly v power play, je to na těsná utkání 19:17. Za mě to má velkou vypovídací hodnotu.


V těchto případech jsme doplatili na neschopnost odskočit soupeři, neměli jsme efektivní momenty a nedokázali jsme proměňovat šance. Stejný případ bylo právě i předkolo, kdy jsme dokázali Mountfield tlačit, ale nedokázali jsme je přetlačit.

 

Jak se projevila tato nestandardní sezóna mimo led?

S novým vedením čekalo klub několik změn v rámci restrukturalizace. Řada kroků je stále před námi, ale myslím si, že jsme jako klub posunuli kupředu. Zápasy bez diváků jsou bezpochyby velký zásah do rozpočtu. Já bych chtěl vyjádřit své poděkování skupině ORLEN Unipetrol a všem sponzorům, že při náš zůstali i v této těžké době. Rád bych také poděkoval našim lékařům, kteří vzhledem ke karanténám, testování a bezpečnostním opatřením měli plné ruce práce. Navíc jsme rádi, že se celá sezóna dohrála a ještě dohraje, což je pro celý český hokej pozitivní zpráva.


Nikdo jsme si nedokázali představit, že se celá sezóna odehraje bez přítomnosti diváků a fanoušků. Klíčové v příští sezóně bude, zdali se fanoušci na stadiony vrátí. Další sezóna bez příjmů z prodeje lístků by mohla být likvidační pro většinu extraligových klubů. To se samozřejmě opět promítne jak na hráčském trhu, tak na fungování klubů.

 

Jak se změnila situace na přestupovém trhu, vzhledem k tomu, že další sezóna bude opět sestupová?

Změnily se hlavně ceny hráčů. Od podzimu již probíhají jednání s různými hráči, kteří mívají i několik různých nabídek. Tím, že další sezóna bude opět sestupová, ceny hráčů se samozřejmě zvyšují, ale v této ekonomicky těžké době každý musí počítat s určitými ekonomickými opatřeními. Nemůžeme si dovolit utrácet peníze, na které nedosáhneme. Každý musí v této těžké době myslet ekonomicky. Nejde nakupovat hráče na dluh, ale je potřeba sestavit konkurence schopný tým.

Zmiňoval jste zápasy s jednogólovým rozdílem. Budete tedy hledat nové hráče, kteří budou schopni být rozdíloví a pomoci týmu k lepším příčkám?

Loni, když už byl hráčský trh prakticky rozebraný jsme dokázali přivést dva nové útočníky a také jsme dokázali vyztužit obranu. Letos jsme měli více času a mužstvo samozřejmě chceme dále obměňovat a doplňovat. Některým hráčům u nás v týmu končí smlouvy, na jiné hráče máme opce. Již teď je stoprocentní, že u nás v klubu nebudou pokračovat obránci Jan Ščotka s Patrickem Kudlou a útočníci Samson Mahbod s Martinem Hanzlem. Máme samozřejmě připravena i nová jména, která však nemůžeme zveřejnit. Nicméně, kdo bude či nebude rozdílovým hráčem ukáže až čas a hráči sami musí o tuto pozici bojovat a vybudovat si ji.
Řešíme nové obránce, v útoku je proměnných více vzhledem k počtu končících smluv. Chtěli bychom podepsat ještě jednoho kvalitního útočníka, který by nám v příští sezóně pomohl. Řekl bych, že dnes máme z 90% hotový kádr na novou sezónu. Stále se však jedná s vícero hráči k nové sezóně.

Jan Ščotka byl klíčovým bekem Litvínova. Jaké byly šance na jeho udržení?

Udělali jsme maximum pro to, abychom ho v týmu udrželi. Už na podzim jsme jednali o prodloužení a navýšení jeho smlouvy, ale jeho priorita byla posunout se v kariéře dále zahraničním angažmá. Nám tedy nezbývá již nic jiného než mu poděkovat za výbornou práci, kterou v našem týmu odvedl a popřát mu hodně štěstí v novém angažmá.

Z jakého důvodu nebude pokračovat Martin Hanzl?

Nabídku od nás Martin Hanzl měl, jednali jsme nějakou dobu s jeho agentem, ale nedokázali jsme se dohodnout.

Viktor Hübl i František Lukeš měli smlouvu pouze na rok. Jak to vypadá s jejich budoucností v Litvínově?

K oběma bych rád řekl, že rozhodnutí o jejich budoucnosti je otázkou hodin a dnů. S hráči stále probíhají jednání. Vše je na dobré cestě. Věřím, že se brzy dohodneme, protože už řešíme pouze detaily smluv.

Jak hodnotíte spolupráci s Litoměřicemi, kde působí i několik hráčů Litvínova?

Litoměřice jsou pro nás partnerským týmem. První rok spolupráce hodnotím velmi pozitivně a doufám, že je spokojenost oboustranná. Spolupráce nám přináší vše, co od toho očekáváme. Je mezi námi výborná komunikace a obě strany jsou schopné udělat kompromis, když je potřeba. Důležité je, že hráči, kteří v Litoměřicích působí mají výborné podmínky a zázemí pro svůj rozvoj.