V této sezóně jsou vzájemné zápasy naprosto jednoznačně ve prospěch Pardubic. Ty vyhrály všechny tři utkání a neztratily v nich ani bod. Nejdřív v šestém kole vyhrály na ledě Litvínova po pořádné přestřelce 7:4. Poté si připsaly výhru na domácím ledě v poměru 4:2, kdy Litvínov sice na začátku druhé části vedl 2:1, ale Pardubice dokázaly ještě v této části otočit skóre třemi góly a zvítězily. Poslední vzájemné utkání se odehrálo ke konci minulého roku a Pardubice si odvezly tři body z litvínovského ledu za pohodovou výhru 5:1.

Litvínovská krize

Hokejisté Litvínova zažívají v posledních kolech velký útlum. Začalo to zápasem na pražské Spartě, kde Verva sice vedla až do devětatřicáté minuty zásluhou Patrika Zdráhala, jenže přišla branka do kabiny, která Spartu nakopla a ta v třetí části přidala další dvě branky a připsala si tři body. Litvínov měl poté tři zápasy na domácím ledě. Začalo to utkáním se Zlínem do kterého Verva nastoupila dobře a vedla po první třetině 2:0. V padesáté minutě to dokonce bylo pro Litvínov 3:1, ale Zlín dokázal během jedné minuty srovnat skóre a poté dokonat obrat v prodloužení. O dva dny později Chemici hostili Kladno. Zápas se rozhodl už v první části, když Kladno vedlo po první třetině už 3:0. Litvínovu se sice podařilo vždy snížit, ale Kladno si náskok vzít nenechalo a odvezlo si tři body za výhru 5:2.
V posledním utkání na domácím ledě čekal na Litvínov vedoucí Třinec. Zápas byl dlouho vyrovnaný, ale Verva bohužel nezvládala konce třetin. Nejdřív Litvínov inkasoval v devatenácté minutě branku na 1:1. Ve druhé třetině zase v devětatřicáté na 2:3 a v třetí třetině se Třinec trefil třikrát během osmi minut. Zápas tak skončil prohrou 2:6.

„Místo abychom po první třetině šli do kabiny za vedoucího stavu, tak soupeř před koncem třetiny z jediné gólové šance vyrovnal. My jsme těch šancí měli poměrně více, ale bohužel jsme dokázali vstřelil taky jen jednu branku,“ hodnotil utkání s Třincem zklamaný Vladimír Růžička. „Ve druhé třetině soupeř zlepšil hru a víc do nás šel, ale my jsme druhou část neodehráli špatně. Jenže zase jsme dostali branku do šatny. Ve třetí třetině jsme nedali tutovku, poté jsme to trochu otevřeli a hosté dali vše, co měli,“ pokračoval litvínovský trenér.

My jsme doufali až do konce, ale podle mě se to čtvrtým gólem zlomilo. Zase jsme dostali branku do šatny na 2:3, kdybychom šli do kabiny za vyrovnaného stavu tak by to bylo lepší“, hodnotil utkání Jiří Fronk. „Bohužel jsme zase nezvládli závěry třetin a proto jsme prohráli“, popsal hlavní důvod porážky litvínovský útočník.

Nejproduktivnějším hráčem Litvínova je Kanaďan Giorigo Estephan, který si připsal třiatřicet kanadských bodů za třináct branek a dvacet asistencí, zároveň je nejlepším nahrávačem týmu. Nejlepším střelcem je Patrik Zdráhal s čtrnácti branky. Obránce Aaron Irving stráví na ledě v průměru necelých čtyřiadvacet minut.

Útlum Pardubic?
Pardubice si po sérii sedmi výher připsaly na své konto dvě prohry. Nejdříve nestačily překvapivě na svém ledě na Mladou Boleslav proti které se jim nepodařilo skórovat a podlehly ji 0:4. V posledním utkání prohrály na ledě Sparty Praha. Sparta šla do vedení na začátku druhé třetiny zásluhou Michala Řepíka, ale Pardubice ještě dokázaly v druhé části otočit vývoj třemi brankami. Vyrovnat dokázal kanadský obránce Dennis Robertson a další dvě branky přidal Adam Musil s Ondřejem Matýsem. Sparta ještě dokázala brankou do šatny snížit zásluhou Tomáše Dvořáka. Třetí část začala pro Spartu nejlépe jak mohla, když se už po devětapadesáti sekundách trefil nejproduktivnější hráč Extraligy Filip Chlapík. Pardubice se ale přece jenom dokázaly dostat ještě jednou do vedení a to zásluhou kazašského obránce Sergiyenka. To bylo ale od hostů z Východních Čech vše. Tým z hlavního města dokázal srovnat z hole Tomáše Pavelky a obrat dokonal v čase 59:12 kapitán domácích Michal Řepík.

„Bylo to vyrovnané utkání, kdy se na konci přiklonilo štěstí k domácímu týmu, to je asi vše, co k tomu říct. Bohužel jsme nevyužili své šance,“ hodnotil utkání se Spartou pardubický trenér Richard Král.

„Po mém gólu jsem si říkal, že budeme na koni. Bohužel rychle snížili a ve třetí třetině jim to tam po tlaku napadalo. Je to škoda, že jsme nevyhráli, protože jsme měli zápas dobře rozehraný,“ smutnil po zápase pardubický odchovanec Ondřeje Matýse.

Nejproduktivnějším hráčem Pardubic je Anthony Camara, který si připsal šestatřicet bodů za dvaadvacet branek a čtrnáct asistencí, zároveň je nejlepším střelcem týmu. Nejlepším nahrávačem je obránce Jan Košťálek s devětadvaceti asistencemi. Robert Kousal je v hodnocení plus/mínus na osmnácti kladných bodech.