Miroslav Rykl se narodil na 22. září roku 1951 v Mostě, odkud postupně vplul do hokejového prostředí. S hokejem začínal v Litvínově, za který odehrál první zápasy v sezoně 1968/69. Sluší se dodat, že si své místo našel v defenzivě. Ihned v prvním ročníku se potkal s Ivanem Hlinkou, se kterým ho později pojilo dlouholeté přátelství. „Ivan byl v áčku o rok dřív, ale ze začátku jsme se spolu moc nebavili, byli jsme prostě spoluhráči,“ vzpomněl nedávno na své začátky sám Rykl.

Následující ročníky už byly na starty v černožlutém dresu bohatší. Během dvou sezon zaznamenal „Čigi“ 53 mačů, v nichž nasbíral 7 bodů. Následoval klasický přesun do jihlavské Dukly. Tam většinou mířili hokejisté v rámci plnění branné povinnosti. V ročníku 1971/72 získal titul mistra Československé hokejové ligy, když za tým z Vysočiny odehrál 14 mačů, ve kterých vstřelil jednu branku.

Po návratu zpět do Litvínova získal stálé místo v sestavě a odehrál za chemiky deset sezon. Během této epochy se potkal se spoustou hráčů, od Jiřího Bubly až po aktuálního trenéra Vladimíra Kýhose. V závěru hráčské kariéry hrál v týmu s Arnoldem Kadlecem či Vladimírem Růžičkou.

Po konci aktivního hokeje se prakticky ihned přesunul na litvínovskou střídačku. Tam začal plnit funkci vedoucího mužstva, tehdy se jednalo o sezonu 1983/84. V tomto ročníku přihlížel tomu, jak titul získala Dukla Jihlava, tehdejší Chemické závody Litvínov obsadily druhé místo.

„Kamarádit jsme spolu začali až po ukončení kariéry, když přišel Ivan z Zugu a začal dělat trenéra a manažera. Já už jsem tou dobou dělal vedoucího mužstva,“ okomentoval Rykl pro klubový web sblížení s Ivanem Hlinkou.

V roce 1991 dostal litvínovský klub nový název, na hokejové mapě vznikl klub HC Chemopetrol Litvínov. Společně s politickými změnami se transformovala také hokejová liga, hráči tehdy působili ve Federální hokejové lize. Severočeši se v novém formátu umístili na třetím místě, při těchto úspěších stál samozřejmě i Miroslav Rykl.

Na střídačce zůstal i po rozpadu Československa. Od ročníku 1993/94 nevynechal jediný zápas a stal se nejdéle sloužícím vedoucím mužstva. Jeho věrnost byla oceněna spoustou krásných zážitků. Například když Verva ovládla v roce 2015 celou Extraligu a získala zatím jediný mistrovský titul. Nutno dodat, že vedle týmových úspěchů poznal hráče, kteří se později prosadil ve světovém hokeji. Zažil například Jiřího Šlégra, Martina Ručinského či Roberta Langa.

V roli vedoucího mužstva působil v Litvínově dlouhých 37 sezón a celkově neuvěřitelných 2012 zápasů. 

Miroslav Rykl je litvínovskou legendou a před čtyřmi lety se poprvé svěřil s příběhy o Ivanu Hlinkovi na našich webových stránkách. Příběhy si můžete přečíst níže: