Přestože k tomu jméno vybízí, Petr Straka není příbuzný majitele HC Škoda Plzeň Martina Straky. Nicméně několik věcí je spojuje, oba se například narodili v Plzni, kde také hokejově dozrávali. Oba se rozhodli, že zkusí štěstí v zámoří. Petr Straka ve své druhé dorostenecké sezoně nasázel 45 gólů, stačilo mu na to 54 utkání. Pro trenéry to byl impulz, že mají před sebou talentovaného hráče.

Druhá volba

V šestnácti už oblékal dres plzeňských juniorů, čísla už nebyla tak oslnivá, patřil však k důležitým částem týmu. Díky tomu se dostal do českých mládežnických výběrů, turnaj „osmnáctky“ mu ale nevyšel, bodově vyšel naprázdno. Pokud chce hokejista uspět v NHL, měl by alespoň na čas vyzkoušet severoamerické juniorské soutěže.

Stejně přemýšlel i Straka, který hájil barvy Rimouski Océanic v soutěži QMJHL. Vrátil se k dorosteneckým číslům, 62 zápasů v základní části znamenalo 64 kanadských bodů pro českého útočníka. Díky tomu si jeho talentu povšimli skauti Columbusu a ukázali na něj ve druhém kole draftu. Petr Straka se stal celkově 55. volbou. Povedenou sezonu zakončil ziskem několika individuálních trofejí.

Draft měl za sebou a začala hra na čekanou, kdy přijde povolání do týmu. Straka se nakonec nedočkal, v Rimouski strávil další dvě sezony. Během nich pravidelně reprezentoval Českou republiku. V ročníku 2012/13 oblékl dres týmu Baie-Comeau Drakkar, transfer jako by ho polil živou vodou, důkazem je 82 bodů v základní části a 25 bodů v play-off.

Do NHL jako Letec

Vzhledem tomu, že Columbus s ním nepodepsal kontrakt, oslovila Straku organizace Philadelphie Flyers. První rok strávil český útočník v AHL, kde trpělivě čekal na svou šanci. Sen zahrát si NHL se zhmotnil o několik měsíců později, Straka odehrál za Flyers tři zápasy, v nichž zapsal dvě asistence. Doufal, že další šance ještě přijde, manažeři se ale rozhodli jinak. „Bylo to něco nádherného, přestože jsem tam toho moc neodehrál, tak můžu říct, že jsem tam byl,“ vzpomínal pro klubový web.

Produktivní levé křídlo zatím válelo na farmě. Poslední štací byl tým Albany Devils, Straka zvládl 38 zápasů a 13 bodů, jeho severoamerická anabáze končila. Vrátil se domů do Plzně, kde se chvíli rozehrával v jihlavské Dukle.

Postupně se ale vypracoval na jednoho z nejdůležitějších hráčů Škody. V bronzové sezoně 2018/19 zaznamenal 29 bodů, v play-off přidal dalších pět. Loni dokonce nosil na dresu velké áčko, to nedostal jen tak pro nic za nic. Patřil totiž k tahounům západočeského celku. Začátkem ledna jeho sílu pocítil i Třinec, kterému Straka nasázel hattrick za pouhých šest minut.

Nepovedený závěr sezony

V závěru sezony se o Strakovi psalo o něco méně oslavněji, protože na sebe upoutal pozornost dvěma incidenty. Za zákrok na Tomáše Redlicha obdržel dvouzápasový trest, o měsíc později mu disciplinární komise zastavila činnost na jedno utkání, důvodem byl faul na Vojtěcha Střondalu.

Vyřazovací boje Plzni vůbec nevyšly, favorit byl venku po třech zápasech. Straka nakonec hledal nové angažmá, rozhodl se pro Litvínov, kde by měl mít podobnou roli jako v Plzni. „Doufám, že mi trenér Országh dá šanci, abych ukázal co ve mně je,“ řekl začátkem května Straka. Doufejme, že napodobí loňská čísla a obnoví spolupráci s Markem Hrbasem. S hřmotným bekem se totiž potkal už v mládeži.