Z hlediska vzájemných zápasů jasně vede Litvínov, v aktuální sezoně slavil vítězství třikrát. Kdyby na utkání mohli diváci, neviděli by ofenzivní přetahovanou, ale boj o každý milimetr. V rámci 13. kola slavila výhru Verva, když jedinou brankou rozhodl Viktor Hübl. Denis Godla vynuloval Berany i o měsíc později, tentokrát mířil přesně Hanzl s Jarůškem. Gólově se Zlín prosadil až 24. ledna 2021, přestože na ZS Ivana Hlinky vstřelil dva branky, tři body brali nakonec domácí. O výhře 3:2 rozhodl Polák Zygmunt.

Zelený závěr

Pokud se fanoušci Vervy podívají na poslední výsledky, mají důvod k úsměvu. Posledních šest zápasů je zelenou barvou, protože Litvínov nedal soupeřům šanci. Díky tomu stále udržuje šanci na lepší pozici do předkola play-off. Aktuálně Vervě patří jedenácté místo, na osmé Vítkovice ale přitom ztrácí pouhé dva body.

Předposlední kolo sice poznamenaly organizační problémy, Verva měla zápas odehrát ve speciálních dresech. Soupeř, ale dorazil v podobné barevné kombinaci, a tak speciální výstroj zůstala nevyužita. Domácí zahnali chmury předvedenou hrou, v páté minutě otevřel skóre Viktor Hübl. Na jeho ránu reagoval Voženílek, poté se Motor na dlouho odmlčel.

V první třetině pálil přesně Ščotka, jenž využil početní převahu. Do konce úvodní dvacetiminutovky znovu slavil Hübl. Prostřední část hry přinesla překvapivý hattrick, bek Ščotka se nejdříve prosadil ve 12. minutě, o několik chvil později slavil znovu. Před odchodem do šaten propálil Čiliaka Helt, první bod za černožluté si díky asistenci připsal obránce Zeman. V samotném závěru padly tři branky, jedna na straně domácích, dvě padly z holí hráčů Motoru.

„Navzdory gólovému rozdílu to nebyl jednoduchý zápas,“ shrnul utkání Vladimír Országh. „Gratulace do šatny, ale dneska tam bylo příliš mnoho chyb,“ vypověděl upřímně. „Program je nabitý a možná už nám chyběly síly. Výsledek je trochu zkreslující,“ dodal střízlivě, ostatně hosté zvítězili ve statistice střel na bránu.

Nenápadným hrdinou zápasu se stal obránce Jan Ščotka. „Je to super. Nějak jsem to vůbec nečekal, jsem za to hrozně rád,“ vyhrkl ze sebe urostlý bek. „Pro nás jsou to ale zlaté tři body, protože se potřebujeme dostat do desítky,“ dodal šťastný střelec, jenž využil dvě litvínovské přesilovky. „Abychom se tam vyškrábali, tak potřebujeme každou výhru,“ uzavřel Ščotka.

Litvínov se nachází v zajímavé situaci, seč zbývá do konce základní části jediný zápas, nic není rozhodnuto. Na osmém místě se nachází Vítkovice, které mají 74 bodů, v neděli je čeká utkání se silným Libercem. Devátou příčku okupuje Kometa, pro změnu přivítá na svém ledě Pardubice. Dalším konkurentem jsou Karlovy Vary, Energii čeká v posledním kole Mountfield.

Nepovedená sezona

Ve Zlíně vládne úplně jiná atmosféra, tým s beranem ve znaku skončí třináctý. Sezonu zcela jistě bude chtít ukončit výhrou, protože zlínští hráči mají za sebou nepovedenou sérii sedmi proher v řadě. V rámci 50. kola nestačili na favorizovanou Plzeň a padli 0:7. V předposledním zápase sezony zavítali berani na led Liberce.

Úvodní třetina nepřinesla žádnou branku, přestože měli Tygři k dispozici dvě početní výhody. Přesilovou hru využili domácí až ve druhé minutě druhé třetiny. První branka, kterou měl na svědomí Bulíř, odstartovala libereckou kanonádu. Postupně zvedal ruce nad hlavu Musil, Gríger a Birner. Potupnou nulu vymazal za hosty Okál. Bláznivou třetinu uzavřel Najman a utkání se začalo měnit v exhibici. Na konečných 5:2 uzavřel zlínský Václavek.

„Utkání jsme zvládli poměrně dobře vzhledem k naší formě. Ve druhé třetině jsme se zcela zhroutili, byl to obrovský výpadek,“ nechal se po utkání slyšet Martin Hamrlík. „Konečný výsledek 2:5 je pro nás ještě dobrý, bojujeme sami se sebou. Po úvodní dvacetiminutovce jsme ještě byli optimističtí, že by to mohlo dopadnout dobře,“ pokračoval. „Ale zápas se hraje šedesát minut a ne čtyřicet,“ hořce podotkl.

Berani mají po 51 zápasech čtyřicet bodů, na poslední Motor mají náskok 7 bodů. Na postup do předkola play-off ztrácí propastných devatenáct bodů.