Plzeň se nachází na pátém místě extraligové tabulky. Po vlažném vstupu do sezóny se Západočeši rozehráli k výborným výkonům a útočí na místa, která v tabulce zaručují přímý postup do čtvrtfinále. Litvínov se poprvé v letošní sezóně se Škodovkou střetl v domácím prostředí, ale Verva na svěřence trenérů Říhy a Baďoučka nestačila, když podlehla 2:5. 

Verva nevyhrála na ledě Plzně pět let

Chemiky čeká těžká výzva, protože v Plzni nevyhráli už dlouhých pět let. Naposledy dokázali Škodovku na jejím ledě porazit v říjnu roku 2016. Domácí jsou pro litvínovské neoblíbeným soupeřem. Z poslední deseti vzájemných duelů dokázala Verva zvítězit pouze dvakrát.  

Litvínov v posledním zápase dokázal porazit trápící se Spartu 3:2 a připsal si druhé domácí vítězství v řadě. "Prvních deset minut hrála Sparta velmi dobře, dostávala se do přečíslení a měli jsme s nimi problém. Poté nám pomohli dva rychlé góly, uklidnili jsme se. Důležitá pro nás byla druhá třetina, kterou jsme hráli téměř z poloviny v oslabení. To byly klíčové momenty, stejně tak, jako rychlá odpověď a opětovné zvýšení náskoku. Obětavostí jsme bránili výsledek, chlapci hráli všichni za jednoho." hodnotil utkání se Spartou hlavní trenér Vervy Vladimír Országh.

Litvínovští se díky vítězství bodově přiblížili středu tabulky a posunuli se na dvanácté místo, kde ztrácejí šest bodů na šesté místo. "Určitě vítězství potěší i vzhledem k tomu v jaké jsme situaci. Jsme dole a tam, kde nechceme být. Odskočili jsme zase týmům z dolní poloviny a přiblížili jsme se bodově horní polovině tabulky, takže pro nás super body," říkal po utkání brankář Denis Godla. V kádru Litvínova se k výborným výkonům rozehrála předsezónní posila Giorgio Estephan, který je aktuálně s osmnácti body ve dvaceti zápasech neproduktivnějším hráčem Vervy.

Plzeň dvakrát padla po samostatných nájezdech

Plzeňští hokejisté okupují páté místo extraligové tabulky se ziskem 36 bodů. Západočechům ale nevyšla poslední dvě utkání, která ztratili v samostatných nájezdech. Nejdříve v této dovedností disciplíně svěřenci Říhy a Baďoučka neuspěli v domácím zápase s českobudějovickým Motorem a naposledy v pátek prohráli po samostatných nájezdech i v Brně. „Měli jsme dobrý nástup do utkání. Prvních pět minut jsme byli hodně aktivní, pak se hra srovnala. Celé utkání probíhalo v podobném duchu. Na to, že jsme hráli venku proti silné Kometě, jsme si vypracovali docela dost šancí na to, abychom gólů dali víc než jeden. Pravdou je, že i Kometa měla několik výborných příležitostí ke skórování a určitě jich měla v zápase víc. To jsme očekávali. Nám výborně zachytal Dominik Pavlát, která nás v rozhodujících fázích podržel. Trochu nám zatrnulo v poslední vteřině, kdy jsme i o ten jeden bod mohli přijít. V prodloužení bylo vidět, že si na nás Kometa asi věří na nájezdy, protože nájezdy jsou naše noční můra. Ten druhý bod tedy sebrala Kometa.“ hodnotil zápas s Kometou trenér Václav Baďouček. 

Plzeňští se mohou spoléhat na produktivní posily, které přivedli před sezónou. Blomstrand (13+8) a Dzierkals (7+12) patří mezi nejlepší hráče Plzně. Domácí také dávají hodně prostoru svým odchovancům. V posledním zápase proti Kometě vstřelil první extraligový gól Junior Václav Adamec. „Jsem rád, že jsme pomohli týmu alespoň k tomu bodu, snad to již v neděli proti Litvínovu bude za tři,“ říkal po zápase s Kometou mladý útočník. 

Dokáží svěřenci Vladimíra Osrzágha prolomit dlouho sérii porážek na plzeňském ledě a přivezou tři body na sever Čech?