Pokud je v Extralize soupeř, s nimž mají Severočeši výbornou bilanci, je to právě Kladno. V předloňské sezoně ovládli chemici všechny čtyři duely. Za zmínku stojí především ten úplně poslední, který se odehrál v 52. kole. Klání totiž mělo rozhodnout, kdo opustí nejvyšší soutěž. Černého Petra si nakonec vytáhlo Kladno, protože Litvínov zvítězil 6:2. Na setrvání mezi elitou se podílel čtyřmi body Viktor Hübl. Lze tak říci, že Severočeši poslali Jágra a spol. do 1. ligy a to se neodpouští.

Problém č. 1? Nedisciplinovanost

Asi málokdo by si tipl, že Litvínov bude mít po třech zápasech šest bodů. Nebýt zbytečných chyb, chemici se mohli pyšnit stoprocentním ziskem. Utkání s Libercem zamířilo do prodloužení a samostatných nájezdů až po přesilovkovém gólu v 58. minutě. Pokud jsme ve spojení s Bílými Tygry mluvili o infarktovém závěru, duel v Třinci byl úplně jiná káva.

Verva měla aktivnější pohyb, napadala, dokonce využila početní výhodu. Po dvaceti minutách vedli hráči Litvínova už 2:0, kvůli nedisciplinovanosti Třinec srovnal. Utkání šlo za stavu 3:3 do prodloužení. V nastaveném čase fauloval zkušený Lukeš, což se později ukázalo jako klíč k třineckému vítězství. Minutu před koncem prostřelil Zajíčka Martin Růžička a bylo rozhodnuto.

Trenér Országh byl po zápase právem naštvaný, protože jeho svěřenci nasbírali celkem čtrnáct trestných minut. „Skoro třetinu jsme hráli v oslabení a dát tak kvalitnímu mužstvu tolik šancí v přesilovkách se nevyplácí,“ řekl na pozápasové tiskovce. „Zlomovým okamžikem byl gól do šatny ve druhé třetině, kdy jsme ztratili dvougólové vedení,“ přemítal Országh.

„Ale na druhou stranu chci kluky i pochválit, tento zápas stejně jako předchozí dva zvládli velmi slušně,“ řekl na adresu svých svěřenců. „Šest bodů ze tří utkání je dobrá vizitka," dodal.

Popel na hlavu si po zápase sypal František Lukeš. „Měli jsme hodně faulů, já dokonce fauloval v prodloužení,“ pravil sebekriticky. „Rozhodla naše vyloučení, měli jsme jich moc,“ souhlasil se svým spoluhráčem Andrej Kudrna.

Severočeši mají za sebou tři zápasy, a tak se ve statistickém okénku můžeme podívat na jejich střelbu. Nejvíce zaměstnává brankáře Aaron Irving (13 střel) s Matějem Stříteským (11 střel). Oba na první zásah stále čekají. Z útočníků pálí nejvíce Petr Straka (10 střel), v těsném závěsu je František Lukeš (9 střel).

Bude líp?

Navrátilci z Kladna před novou sezonou značně posílili, Jaromír Jágr lovil především v severoamerických vodách. Experti sice Středočechy nevynášeli do výšin, nikdo však nečekal, že Kladno bude mít po čtyř zápasech nula bodů. Vše začalo proti Vítkovicím, kdy kladenští prohráli těsně 1:2. Neslavili ani po přestřelce s českobudějovickým Motorem. V dalším domácím zápase nestačili na Hradec Králové.

Na první body sahali překvapivě v Liberci, přestože skóre otevřel domácí Klepiš. V čase 11:50 pálil přesně Jaromír Jágr a hrající legenda si otevřela další gólový účet. Ještě před přestávkou vrátil Bílým Tygrům vedení Birner. Rytíři se nevzdali a zásluhou Krista se vrátili do hry o body. Naděje vydržela až do desáté minuty třetího dějství, kdy Bowa překonal Filippi.

„Jsme opět bez bodu, což je pro nás špatné,“ načal pozápasové hodnocení David Čermák. „Pozitivem je náš dnešní výkon,“ Liberec statistiku střel ovládl jen těsně (42:36). „Od něj se musíme odrazit do dalších zápasů. Pokud budeme takto hrát dál, tak podle mě začneme sbírat body,“ dodal s výhledem do budoucna Čermák.

Nejvíce střel vyslal ze své hole Danny Kristo s Markem Baránkem (14 pokusů). Druhé místo patří Tomáši Plekancovi, jenž má u své jména jedenáct zářezů. Pomyslný bronz obsadil Marek Račuk (10 střel).