Chemikům se proti Rideře letos daří, ze tří vzájemných mačů dokázali Severočeši vyhrát dva. Nejdříve v rámci 12. kola porazili Vítkovice 4:1, dvěma kanadskými body se na zisku bodů podílel Zdráhal s Estephanem. Následovala smolná prohra 3:4 po samostatných nájezdech, přičemž nechybělo málo a chemici mohli v klidu vyhrát, protože v polovině utkání vedli 2:0. Porážku ale soupeři vrátili ve velkém stylu, jelikož v posledním vzájemném duelu černožlutí nadělovali. Důkazem je výsledek 6:1, z individuálního hlediska se dařilo Petru Strakovi, zaznamenal totiž hattrick.

Konečně dvanáct!

Litvínov má formu, dokazují to tři výhry v řadě. Důkazem, že se nejedná o náhodu, je také malý počet inkasovaných gólů. Verva totiž ve třech zápasech inkasovala pouze třikrát, a to narazila na týmy jako Mladá Boleslav, Kometa Brno a naposledy České Budějovice.

Od zápasu s Jihočechy všichni čekali tuhý boj, ten odstartoval neúspěšným nájezdem Zdráhala. Gólovou radost nakonec přinesl Sukeľ. Do první sirény viděli fanoušci na stadionu ještě dva zásahy. Nejdříve se radoval Svoboda, poté snížil litvínovský náskok Šenkeřík. Na začátku druhé třetiny přišel zlomový okamžik, kdy Motor neproměnil jasnou šanci. Odpověď přišla záhy z hokejky Kudrny.

Verva měla v minulosti problém udržet vedení, žádné zaváhání se na venkovním ledě ale nekonalo. Slavil také Straka, který svým gólem vyhnal budějovického gólmana z brankoviště. V samotném závěru Litvínov potvrdil chuť a zásluhou Zdráhala se Stříteským uzavřel na konečných 6:1. Díky prohře Olomouce se Verva posunula na dvanáctou příčku, která zaručuje účast v předkole play-off.

„Měli jsme poměrně dobrý vstup do utkání,“ odstartoval pozápasové hodnocení trenér Vladimír Růžička. „Hrozně důležitý byl náš gól na 1:4 v závěru druhé třetiny,“ hledal stěžejní chvíli utkání. „Musím hráčům poděkovat za vynikající výkon, každé vítězství má v naší situaci nesmírnou cenu,“ dodal na závěr Růžička.

Ve statistickém okénku se podíváme na týmové matadory. V táboře chemiků je jím jednoznačně Viktor Hübl. Usměvavý útočník zaznamenal v týdnu 900. kanadský bod v Extralize. Celkově odehrál v české nejvyšší lize přes 1250 zápasů!

Vítkovické snažení

Forma Ridery je jako na houpačce, Vítkovice totiž střídají vítězné série s prohrami. Naposledy chtěli hráči zapomenout na neúspěch s Plzní. Reparát proti Kometě složili úspěšně.

Brno sice vedlo už po šesti minutách, trefil se Holík, jemuž sekundoval Mueller. V prostředním dějství ale přišlo vítkovické procitnutí, které načal Radovan Bondra. Stejný hráč přihrával Petru Fridrichovi a Ridera poprvé v utkání vedla. Úspěšnou druhou třetinu uzavřel Solovyev. Další góly byly k vidění až v posledních minutách třetí části. Na dostřel posunul Kometu Zaťovič, dvougólový náskok ale domácím vrátil Zaťovič.

„Pro nás to jsou krásné tři body. V domácím prostředí ještě v takový výjimečný den,“ řekl Miloš Holaň. Vítkovice totiž nastoupily v historických dresech připomínajících klubové jubileum. „Když jsme prohráli první třetinu, nepropadali jsme panice. I když možná z té atmosféry kluci byli trošku nervózní,“ líčil vývoj utkání. „Proti tak silnému soupeři to kluci odehráli dobře, za což jim děkuju,“ smekl před svými svěřenci.

Ve Vítkovicích patří mezi hrající legendy Lukáš Krenželok. Osmatřicetiletý forvard nedávno překonal hranici 1000 utkání v Extralize. Za svou dosavadní kariéru nasbíral přes 400 kanadských bodů.