Vervu čeká poslední vzájemné utkání s Mladou Boleslaví. V aktuální sezoně jsou zápasy obou týmů plné tuhého boje a napětí. Na začátku prosince dokázali bruslaři vyhrát 4:2, o zisku tří bodů rozhodl v poslední minutě druhé třetiny Bernard. Chemici dokázali porážku oplatit, při vítězství 3:2 se nejlépe předvedl Jarůšek, který si připsal dvě branky. Před třemi týdny slavila opět Mladá Boleslav, když utkání dospělo až do samostatných nájezdů. Rozhodující pokus si připsal mladík Pavel Kousal.

Forma jako hrom

Litvínov se po dlouhé době podívá do předkola vyřazovacích bojů a před koncem základní části ukazuje, že se s ním musí počítat. Z posledních tří zápasů zaznamenali chemici tři výhry, nejdříve porazili Pardubice s Olomoucí. V předehrávce 48. kola TELH si vyšlápli na pražskou Spartou, ta přitom patří k největším favoritům soutěže.

Góly padaly od samého začátku, za hosty se prosadil Tomáš Pospíšil. Branka byla důležitá i z hlediska hokejové historie, protože se na ní podílel Viktor Hübl. Usměvavý útočník zaznamenal 809. bod v extralize a stal se nejproduktivnějším hráčem soutěže. Pražané, kteří utkáním vzdali hold všem bojovníkům s koronavirem, srovnali zásluhou Sukeľa.

Litvínov se ale nedal a po pěti minutách zvedal ruce nad hlavu exsparťan Richard Jarůšek. Další zásah přišel netradičně v černožlutém oslabení, kdy Machovského překvapil Gerhát. Třetí inkasovaná branka znamenala konec pro brankáře domácích, mezi tři tyče zamířil Salák. Ve druhém dějství oslabil Spartu Sobotka, přesilovou hru využil obránce Irving. Tým z hlavního města v závěru korigoval na konečných 4:2. Sedm minut před koncem dokonce Pech neproměnil samostatný nájezd.

„Domácí byli od začátku aktivní, my jsme se však zaměřili na defenzivu a čekali jsme na nějaké brejkové situace,“ komentoval výkon svých svěřenců Vladimír Országh. „Ty přišly a my v nich byli efektivní,“ dodal. „Dobrá obrana, spolehlivý brankář a využívání brejkových situací,“ shrnul hodnocení zápasu do několika slov.

Nebyl by zápas, kdy by Viktor Hübl nepřekonal nějaký rekord. Během utkání na Spartě ale předběhl Richarda Krále a je z něj nejproduktivnější hráč tuzemské ligy. Obdržel dokonce jubilejní dres s cifrou 809. „Je asi lepší, že už se to teď nebude tolik řešit a nebude se mě na to nikdo moc ptát,“ vypověděl upřímně. „Můžeme se soustředit plně na play-off,“ burcoval mančaft legendární útočník.

Kdo v Litvínově vládne asistencím? První místo patří dvěma hráčům, 21 gólových přihrávek nastřádal Viktor Hübl s Patrikem Zdráhalem. O tři méně má u svého jména Tomáš Pospíšil. V obranných řadách se nejvíce činí produktivní Jan Ščotka.

Boj o čtvrtfinále

Bruslaři nemohou závěr sezony vypustit, protože jsou stále ve hře o přímý postup do vyřazovacích bojů. Aktuálně se nachází na třetí pozici a na pátý Liberec mají tříbodový náskok. Naposled dokázala Mladá Boleslav přehrát pardubické Dynamo.

Utkání 48. kola začalo zvolna, v první třetině gól nepadl. Největší příležitost měl Camara, který si vysloužil samostatný nájezd, brankář Růžička vypjatou situaci zvládl. Skóre se měnilo ve druhém dějství, slavil domácí Claireaux. Do dvou minut Dynamo odpovědělo zásluhou Camary. Remíza nevydržela dlouho, protože Mladá Boleslav šla díky brankám Ševce a Bičevskise do dvoubrankového trháku.

Přetahovanou podpořil dvě vteřiny před koncem druhé třetiny Kousal. Závěrečná dvacetiminutovka sice slibovala drama, ale domácí si vedení vzít nenechali. Nejdříve se radoval Šťastný, v samotném závěru pečetil výhru 5:2 do prázdné branky Cienciala.

„Myslím si, že jsme do zápasu vstoupili dobře,“ pravil na úvod pozápasové konference Pavel Patera. „Prvních deset minut jsme měli plno šancí, drželi jsme se v útočném pásmu, ale bohužel jsme gól nedali,“ jeho slova potvrzuje i statistika střel na bránu, tu Boleslav ovládla v poměru 51:36. „Řekl bych, že ve druhé a třetí třetině jsme byli lepší a zaslouženě vyhráli,“ dodal na závěr.

Nejvíce gólových přihrávek má David Šťastný, nejproduktivnější hráč bruslařů jich nastřádal 24. O dvě méně má u svého jména obránce Martin Ševc. Bronz patří Davidu Ciencialovi se čtrnácti asistencemi.