Jak probíhala letní příprava?

Mně se líbila, kluci k ní přistoupili výborně a makali celou dobu. Tento týden je regenerační, poté nás čekají dva týdny, kde budeme rozvíjet explozivní sílu a rychlost. Za mě spokojenost, velmi dobře přípravu zvládají mladí hráči.

Jaký má příprava vývoj? Začíná se silou, pak pokračujete dynamikou…

Začínáme cvičením s vlastní vahou, abychom posílili tělo a rozvinuli aerobní dýchání. Pokračujeme hypertrofií svalstva, což znamená, že se zaměřujeme na zvětšení svalového vlákna. Přidáváme také anaerobní vytrvalost. Pak následuje rozvoj maximální síly, během toho zkracujeme zatížení v bězích. Nakonec máme explozivní sílu s rychlostí.

Byly tréninky náročnější než vloni?

Oproti loňské přípravě jsme trochu přidali na váhách, tím pádem kluci dělají o něco větší váhy než minulý rok.

Letos byl k letnímu drilu přidán i led, jak moc to může pomoci hráčům?

Pro mě je to úplná novinka, protože jsem takhle nikdy netrénoval. Má to svůj účel, kluci zapracují na dovednostech a bude jim to k něčemu.

Jezdí se na pověstné Meziboří, kde se trénuje na schodech a sjezdovce. Jak je to pro hráče náročné, když mají za sebou dril na stadionu?

Je to náročné, ale proto trénujeme, abychom byli lepší. Je to součást tréninku, ale myslím si, že toho není tolik, aby hráči byli úplně mrtví a unavení. Dávkování je takové, jaké má být.

V týmu je hodně mladých hráčů, máte k nim nějaký specifický přístup?

Musejí si zvykat na dospělé tréninky, je to pro ně velký přínos a musí si na takový dril přivyknout. Každá taková zkušenost je pro ně vynikající.

Je vidět u hráčů velký progres mezi začátkem a koncem přípravy?

Aktuálně jedeme sedmý týden přípravy a je vidět, že kluci zesílili.

V Chomutově jsi pravidelně zápasil se spoluhráči, děje se to i Litvínově?

Radši ne, aby se nezranili, ale občas to někdo zkusí. Samozřejmě, když někdo chce, tak máme připravenou žíněnku, a tak hráčům ukážu nějaké chvaty. Zatím jsem s nikým nešel úplně naplno, ale vyzkoušel si to třeba Svoboďák (Přemysl Svoboda). Na závěrečce to na mě zkoušeli ve třech (Cibulskis, Balinskis a Lukeš), nakonec ale všichni dostali.

Jak je důležitá letní příprava ve vztahu k prevenci proti zraněním?

Máme dvě fáze, nechceme totiž, aby hráči byli přetrénovaní. Z toho vlastně potom vznikají ta svalová zranění. Většinou se tak děje během dlouhých běhů. Nastavili jsme si to tak, aby se tělo nejdřív zpevnilo.

Příprava končí 2. července, poté mají hráči čtrnáct dní volno. Jak je důležité, aby během volna dodržovali některá nařízení?

Samozřejmě je nutné úplné volno, na dovolené jsou dobré aktivní odpočinky jako třeba cyklistika nebo tenis. Před vstupem na led by si měli jít třikrát týdně zatrénovat s vlastní vahou těla, aby se do toho lépe dostali.

Hráči jsou pravidelně testováni, tudíž je pak lehké si prověřit, zda během volna něco dělali či na to kašlali…

Myslím si, že ta devítitýdenní příprava v nich zůstane. To by museli celých čtrnáct dnů jen jíst, pít a vůbec se nehýbat. Pokud ale budou dodržovat naše instrukce, měli by se vrátit ještě silnější, protože budou odpočatí.

Po návratu z dovolené začne druhá fáze letní přípravy, co na hráče čeká?

Už se půjde na led, během toho ale budeme pokračovat i v suché přípravě. Ve druhé fázi už budeme rozvíjet výbušnou sílu.

Jak to vypadá s hráči, kteří trénují individuálně?

Hráčům, kteří mají ve smlouvě individuální přípravu, instrukce neposílám. Mají své vlastní kondiční trenéry, se kterými se připravují. Po příjezdu jdou na testy, kde se projeví, jestli jsou připravení.