Týmy spolu letos odehrály tři utkání. Z porovnání vychází lépe Pražané, ti totiž začátkem října dokázali Vervu porazit 3:1, jediný černožlutý zásah zaznamenal Martin Hanzl. Po měsíci přišla odveta, která vyzněla pro chemiky. Sparťané v první třetině dvakrát slavili, ale svěřenci Vladimíra Országha srovnali. Zápas se protáhl až do samostatných nájezdů, nejúspěšnějším exekutorem byl Lukáš Válek. Ve třetím vzájemném duelu viděly prázdné tribuny přestřelku, Sparta přetlačila Vervu 5:3, ve zmíněném utkání zaznamenal asistenci brankář Denis Godla.

Dvě výhry v řadě

Litvínov v dohrávce 19. kola Tipsport Extraligy narazil na Olomouc. Chemici chtěli dát vale poslednímu vzájemnému utkání, kdy na Moru nestačili. Hanáci šli díky Kolouchovi do vedení už v 8. minutě. Po pěti minutách ale hosté srovnali, v přesilové hře mířil přesně urostlý Kanaďan Irving. Zápas byl především koncertem brankářů, Denis Godla i Jan Lukáš předváděli úctyhodné zákroky. Více důvodů k úsměvu měl nakonec brankář Litvínova, protože Lukeš ve 45. minutě prostřelil olomouckého gólmana.

Verva díky výhře zaznamenala druhé vítězství v řadě. Severočeši se tak od kohoutů vzdálili, rozdíl aktuálně činí osm bodů. Nicméně svěřencům Vladimíra Országha patří jedenáctá příčka, což je pro Litvínov málo. Jenže okolo magické desítky se motá více týmů, na Rideru ztrácí chemici pět bodů, na Kometu a Karlovy Vary šest.

„Pro nás to jsou důležité body,“ řekl na rovinu Vladimír Országh. „Zápas to byl absolutně vyrovnaný, tak jako každý náš zápas proti Olomouci v této sezoně,“ dal vzpomenout na předchozí minulá utkání. „Rozhodovaly detaily a speciální týmy. My jsme dali v přesilovce dva góly, soupeř jeden, tak proto jsme dnes šťastnější,“ shrnul na závěr.

Jak jsou na tom litvínovští brankáři z hlediska inkasovaných branek? Mladší z dvojice, Šimon Zajíček, pustil za svá záda 14 gólů, stalo se tak v sedmi zápasech. Denis Godla sbíral kotouč z branky už 93 krát a patří mu druhé místo v inkasovaných gólech. První příčka patří karlovarskému Filipu Novotnému, jenž obdržel 108 branek.

Pauza za odměnu

Pražané letos atakují nejvyšší příčky, momentálně jsou na druhém místě a na vedoucí Třinec ztrácí čtyři body. Sparta má rovněž luxusní náskok před třetím Libercem, Bílým Tygrům schází čtrnáct bodů. Klub z hlavního města si zároveň v posledním utkání definitivně zajistil účast v ligovém čtvrtfinále.

Rozjetá Sparta dorazila v nedělním utkání na led hradeckého Mountfieldu. Utkání plné faulů a postrkování odstartoval gólem Řepík. Zkušený útočník využil přesilovou hru. Druhé dějství branku nepřineslo, přestože měl Mountfield k dispozici tři početní výhody. Naději Hradci vykřesal ve 43. minutě Smoleňák, Sparta ale znovu potrestala nedisciplinovanost. V posledních pěti minutách se dokonce prosadila dvakrát, jeden gól dokonce padl v oslabení.

„Myslím si, že to bylo oboustranně velice kvalitní utkání,“ přemítal po utkání Josef Jandač. „První třetina byla z naší strany vydařená, ve druhé části jsme byli trošku bez pohybu. Soupeř se dostal do šancí, které ale nevyužil,“ komentoval vývoj. „Ve třetí třetině jsme si pomohli přesilovou hrou, díky které jsme si vzali těsné vedení zpět. Máme za sebou těžké utkání,“ dodal na závěr.

„Klobouk dolů, předvedli jsme týmový výkon, díky kterému jsme mohli pomýšlet na vítězství,“ oddychl si Adam Polášek. „Saša odchytal parádní zápas, předvedl spoustu výborných zákroků, držel nás nad vodou,“ smekl poklonu Alexandru Salákovi.

Z hlediska inkasovaných branek jich má na svém kontě nejvíce Matěj Machovský (71). Osm gólů propadlo za záda Alexandra Saláka.
 

Sestavy z posledních zápasů


HC VERVA Litvínov: Godla (Zajíček) – Cibulskis, Balinskis, Kudla, Demel, Ščotka, Irving, Štich (A) – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Gerhát, L. Stehlík – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – Zygmunt, Helt, M. Havelka

HC Sparta Praha: Salák (Machovský) – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Košťálek, Polášek, Němeček, O. Němec, M. Jandus – Rousek, Horák, Řepík (C) – Říčka, Pech (A), Forman – Kudrna, Tomášek, Sobotka – Dvořáček, Sukeľ, D. Vitouch