Šikovný forvard má za sebou skvělou kariéru. Od mládežnických let patřil k nejlepším litvínovským hráčům svého ročníku. Zahrál si na mistrovství světa do osmnácti i dvaceti let. Je členem posledního týmu reprezentační dvacítky, která přivezla ze šampionátu bronzové medaile.

V sezóně 2004/2005 se vydal za zkušenou do zámoří. V kanadské OHL zářil a rozhodl se bojovat o nejprestižnější soutěž světa v AHL. Svůj dětský sen si splnil v týmu Carolina Hurricanes, kde nastoupil do dvou duelů NHL a připsal si i asistenci. I přes skvělé výkony na farmě už do NHL nenaskočil a rozhodl se vrátit zpět do Evropy.

Z Albany zamířil do finského Lukko Rauma, kde patřil k nejlepším hráčům týmu. Po dvou výborných sezónách neodolal vábení z Ruska a zamířil do KHL. V týmu Amur Chabarovsk si udělal v ruské nejvyšší soutěži skvělé jméno. Hned ve svém premiérovém ročníku ovládl bodování Čechů a neminula ho nominace na MS ve Švédsku a Finsku. Šikovný útočník s českým národním týmem vybojoval bronzové medaile.

V další sezóně v KHL byl z Chabarovsku, který neměl šanci na play off vypůjčen do týmu Dynama Moskva. Petružálek chytil fantastickou formu, když byl se 16 body (9+7) nejproduktivnějším hráčem týmu v play off. Skvělou jízdu zakončil mistrovským titulem a do Litvínova dovezl Gagarinův pohár pro vítěze KHL. V Rusku odehrál 209 utkání s bilancí 65 gólů a 77 asistencí.

V roce 2014 se za smutných okolností vrátil do svého mateřského Litvínova, kde se stal posledním dílkem mistrovské skládačky. Stal se důležitým členem týmu, který dosáhl historického úspěchu litvínovského hokeje a výrazně se tak podepsal pod ziskem Masarykova poháru. Po titulu zamířil do švédského Örebra a v téže sezóně se přesunul do Dynama Moskva, ale z důvodu zranění odehrál v tomto ročníku jen 18 zápasů.

Poté se opět vrátil do Česka, kde posílil tým Ocelářů Třinec. Po dvou sezónách v Třinci se opět vrátil do Litvínova, kde podepsal tříletý kontrakt. Za Vervu odehrál ve své kariéře 189 zápasů, ve kterých nasbíral 108 bodů za 40 gólů a 68 asistencí.