Letošní ročník české nejvyšší soutěže je hodně vyrovnaný. Týmy od šestého do třináctého místa dělí pouze šest bodů. Verva pod novým koučem zabrala, ale poslední dva zápasy se chemikům nepodařilo zvládnout. Po výborném výkonu proti Vítkovicím se staly Litvínovským osudné hrubé chyby, které je stáli dobře rozehrané utkání, když padli nakonec po samostatných nájezdech.

Černá série s hradeckým Mountfieldem

Naposledy Litvínov vyjel na neoblíbený hradecký led. Se svým úterním soupeřem Verva padla už po desáté v řadě a potvrdila tak trend, že se žlutočerným na Hradec dlouhodobě nedaří. Utkání ale Růžičkova družina neměla vůbec špatně rozehrané. Dvakrát Litvínov na hradeckém ledě dokonce vedl. Rozhodly i neproměnné šance. Nejdříve litvínovští hokejisté neproměnili trestné střílení a v závěru nedokázal do prázdné branky srovnat ani Petr Straka. Svůj první letošní gól vstřelil obránce Matěj Stříteský. "Ve druhé třetině jsme naprosto vypadli z role. Hráli jsme úplně něco jiného než v první části a tím jsme se dostávali do problémů. Sice jsme si vybojovali asi tři tutovky, jenže my jsme je nedali a soupeř z ustavičného tlaku ano. Nedařilo se nám udržet v útočném pásmu a hra se rychle vracela k nám," říkal po zápase litvínovský obránce.

Speciální byl duel pro litvínovského útočníka Matěje Chalupu, který v extralize naposledy působil právě v Hradci. "Připravoval jsem se jako na každé jiné utkání. Vůbec jsem neřešil, že jsem tady hrál. Podobné myšlenky jsem si do hlavy nepouštěl. Snažil jsem se soustředit na svůj výkon a na náš tým," hodnotil rychlonohý útočník. Svěřenci Vladimíra Ružičky tak padli podruhé v řadě. "Byl to podobný zápas jako doma s Vítkovicemi. První třetinu jsme měli velice dobrou, ale zápas se zlomil ve druhé, kdy jsme za stavu 2:1 neproměnili trestné střílení a ještě jeli sami na bránu. Mountfield toho využil, zatlačil nás a rozhodlo to, že jsme udělali hrubé chyby. Soupeř má kvalitu a góly nám po nich dal. Třetí třetinu jsme hráli vabank, jestli to vyjde. Měli jsme ke konci zápasu šanci, ale bohužel nám puk zase odskočil a Hradec si to pohlídal. Myslím, že jsme tady mohli bodovat, ale bohužel. Nezbývá nám než domácím pogratulovat," uzavřel litvínovský kouč. 

Faktor Krejčí

Litvínovský soupeř měl skvělý vstup do sezóny a velkou zásluhu na tom měl David Krejčí, který se před sezónou vrátil z NHL. Ve 24 utkáních nasbíral 26 bodů za 13 gólů a stejný počet asistencí. V extralize patří k nejlepším hráčům a jasně dokazuje, že je hráč světových kvalit. 

Olomouc má pouze o bod více než Litvínov, takže pro oba soupeře to bude v pátek velmi důležité utkání, po kterém se opět může měnit pořadí v tabulce. Nicméně Olomoučtí neoplývají oslnivou formou. Z posledních pěti duelů dokázali vyhrát pouze jednou a aktuálně mají na svém kontě sérii tří porážek v řadě. 

Naposledy padli svěřenci trenérů Motáka a Tomajka doma s pardubickým Dynamem 1:4. Olomouckým tak nepomohl ani návrat Davida Krejčího, který chyběl v předchozím zápase z důvodu lehkého zranění. "Po dvou třetinách jsme prohrávali 1:2, chtěli jsme samozřejmě vyrovnat a věděli jsme, že Pardubice budou hrát na kvalitní obranu, a budou se snažit jít do brejku. Dvakrát nám ujeli, a tohle by se stávat nemělo. To rozhodlo. Určitě rozhodl ten třetí gól. Musíme to sehrát lépe. Já si myslím, že těch přesilovek jsme v tomto zápasu měli hodně, a měli jsme z toho vytěžit víc." hodnotil duel s Pardubicemi trenér Tomajko. 

Pardubice dlouhou část zápasu držely těsné vedení 1:2, ale v závěru dokázaly odskočit na konečných 1:4. "Těžký zápas. První dvě třetiny jsme měli lepší převahu i pohyb a drželi jsme se v útočném pásmu. Nedokázali jsme to ale přetavit v gól. V závěru jim to tam ale napadalo, a to už se pak dohánělo těžko," říkal po zápase útočník Silvester Kusko

Dokáže Verva zabrat a porazit svého soupeře na domácím ledě? Utkání odstartuje v 17:30