Krátká série skončila na ledě Pardubic

Aktuální ročník české nejvyšší soutěže vrcholí, do konce základní části zbývá už jenom šest kol. Další duel ze zápasového programu odkrojí Severočeši v úterý, poprvé v sezoně se pokusí zvítězit v Olomouci.

Litvínov se v neděli představil na ledě Pardubic, proti Dynamu toužil utnout šňůru čtyř porážek. Hostující vedení zařídil Martin Hanzl, Východočechy pak dostal zpátky do zápasu Matěj Blümel. 

Už se zdálo, že se bude prodlužovat, ve vlastním oslabení ale po chybě domácí obrany vstřelil rozhodující gól Martin Látal. Pojistku do prázdné klece přidal podruhé Hanzl, Verva tak na sever Čech odvezla všechny body. 


„Byl to bojovný zápas. Pro nás velmi důležité vítězství po sérii proher. Myslím, že dnes rozhodovaly speciální formace. Jeden gól jsme dali v přesilovce, jeden jsme sice dostali v oslabení, ale v oslabení jsme rozhodli,“ hlásil po zápase spokojeně kouč Országh. 

Litvínov si tak matematicky zajistil postup do předkola play off. „Ale budeme hrát pořád naplno. Dali jsme si cíl, že chceme být v nejlepší desítce, takže si pro to půjdeme. Chceme desáté místo a nespokojíme se s tím, že to máme jisté,“ upozornil střelec druhé branky Látal.

Tento týden má černožlutá družina na programu střetnutí s Olomoucí, Spartou a Mladou Boleslaví. Na desáté Vítkovice aktuálně v tabulce ztrácí pět bodů. 

Nejproduktivnějším hráčem Vervy je Patrik Zdráhal (10+20), nejvíc branek nasázel Richard Jarůšek (17+11). Mezi třemi tyčemi zastává roli jedničky Denis Godla.

Kohouti také míří do předkola play off

Olomouc minulý týden udělala výrazný krok směrem k předkolu vyřazovacích bojů, na třináctý Zlín má k dobru už třináct bodů. Mora po vítězství nad Litvínovem překvapila v O2 areně Spartu, na konci týdne pak doma podlehla Mladé Boleslavi.

Hosté vedli od 5. minuty díky trefě Jakuba Strnada, ve druhé třetině srovnal Petr Kolouch. Jenže poslední dějství vyšlo mnohem lépe Středočechům, kteří po dalších třech gólech mohli slavit výhru 4:1. 


„Nebyl to vůbec špatný zápas z naší strany, ale bohužel jsme nevyužili šance, které jsme tam měli za stavu 1:1 i 1:3. Bylo i vidět na obou týmech, že se jednalo o několikátý zápas v krátké době,“ hodnotil utkání olomoucký trenér Tomajko.

„Nejezdilo to až tolik jako před několika dny, takže pro nás bylo už těžké srovnat dvoubrankový rozdíl. Neměli jsme pak takovou energii a nepovedlo se nám to,“ dodal. 

Velký vliv na výsledek měly přesilové hry, Bruslařům se dvě podařilo využít. „Některé zápasy rozhodují přesilovky. Nám se teď nedaří a jim to bohužel vyšlo,“ posteskl si obránce Jiří Ondrušek.

Kohouti v pátek vyrazí do Českých Budějovic, o dva dny později doma přivítají Karlovy Vary. Pokud se jim v úterý povede naplno bodovat, tak se Litvínovu přiblíží na rozdíl dvou bodů. 

Kanadské bodování Mory vede Jan Káňa (12+10), stejný počet bodů nasbírali Jan Knotek (11+11) a Jiří Ondrušek (8+4). V brance dostává nejvíc prostoru Branislav Konrád.

Sestavy z posledního utkání

HC VERVA Litvínov: Godla (Zajíček) – Cibulskis, Balinskis, Kudla, Demel, Ščotka, Irving – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Gerhát, L. Stehlík – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – Zygmunt, Helt, M. Havelka – Slavík.

HC Olomouc:
Konrád (Lukáš) – Ondrušek (A), A. Rutar, Vyrůbalík (C), Dujsík, Švrček, Valenta – J. Káňa, J. Knotek (A), Bambula – Klimek, Nahodil, Kunc – Ostřížek, Strapáč, Handl – Burian, Kolouch, Olesz – Gřeš.