Vzájemná utkání v letošní sezoně zatím vyznívají pro tým z hlavního města. V 7. kole odehráli chemici vyrovnanou partii a se Spartou drželi krok až do třetího dějství, nakonec však padli 4:6. Začátkem listopadu Pražanům prohru vrátili díky těsné výhře 3:2, kdy rozhodující zásah měl na svědomí ex-sparťanský Jarůšek. Naposledy Verva narazila na Spartu před třemi týdny a Severočeši si připsali další ze svých výpadků. Naději hostům zajistil Zdráhal. Domácí však vyrovnali, v rozmezí jedné minuty vstřelili dvě branky a slavili vítězství 3:1.

Úkol: Zabrat!

Jako by Litvínovu došel před koncem základní části dech. Zatímco okolní týmy bodují ostošest, Severočeši zaznamenali v posledních sedmi zápasech jedinou výhru. Tým, kteří mnozí pasovali do středu tabulky, aktuálně okupuje 13. příčku. Ta znamená nepostup do předkola, zároveň by chemici nemuseli hrát baráž. Jenže čtrnácté Kladno přidalo a nynější náskok činí pouhé čtyři body. Sluší se dodat, že Verva ztrácí na dvanácté Karlovy Vary body dva.

Černožluté trápí především nekonzistentnost výsledků a hlavně ztracená vedení. Už po několikáté se stalo, že Verva dvě třetiny vedla, poté přišla závěrečná dvacetiminutovka a tým se sesypal. Podobný scénář viděli fanoušci v zápase s Českými Budějovicemi. Litvínov vstřelil první gól, Motor se sice dotáhl, ale během prostřední části hry Severočeši odskočili o dvě branky.

Za hosty se ještě před druhou sirénou radoval Pech, následoval závěr, za který Vladimír Růžička své svěřence určitě nepochválí. Díky Bindulisovi a Percymu Jihočeši poprvé v této sezoně dobyli litvínovský led a slavili výhru 4:3.

„Děje se to každý zápas,“ povzdechl si šéf litvínovské střídačky. „Začali jsme dobře, ale sami jsme si ho prohráli,“ pokračoval trpce. „Myslím si, že by se měli především starší hráči probrat,“ nešetřil kritikou Růžička. „Děláme hrubé a katastrofální chyby,“ uzavřel stroze.

„Na začátku závěrečné třetiny vedeme, ale pak zbytečně prohrajeme,“ litoval ztraceného zápasu mladík Přemysl Svoboda. „Nesmíme dopustit, abychom spadli na čtrnácté nebo patnácté místo,“ řekl s ohledem na tabulku a dotírající kladenské Rytíře. „Problém je v hlavě, vedeme 3:2 a my se bojíme o výsledek,“ dodal na závěr.

Ve statistickém okénku se zaměříme na to, jak se daří brankářům z hlediska produktivity. V litvínovském dresu si totiž po jedné asistenci připsal Denis Godla i Šimon Zajíček. Dvojice má na svém kontě také po dvou trestných minutách.

Pražská forma

Sparta si prošla v minulém měsíci nezáviděníhodnou situací, protože média přetřásala prazvláštní odchod brankáře Saláka. Tým z hlavního města však v posledních dnech zabral na ledových kluzištích a stoupá tabulkou. Aktuální forma mluví jasně – pět zápasů, čtyři výhry a jedna prohra s prvním Třincem.

Naposledy si hráči v rudých dresech vychutnali Mladou Boleslav. Utkání měli jasně ve svých rukou, protože během první třetiny dokázali využít obě přesilové hry. Nejdříve slavil Chlapík, poté si vesele ťukal se spoluhráči Horák. Nátlak pokračoval i po přestávce a Sparta vstřelila další dva góly, tentokrát se usmíval Dvořák s Moravčíkem. Zdecimovaní bruslaři se připomněli v poslední minutě zápasu, potupnou nulu z výsledkové tabule vymazal Ševc.

„Pro nás bylo důležité, že jsme po té menší herní pauze, kterou jsme měli, kvalitně potrénovali,“ hodnotil výkon svých svěřenců Josef Jandač. „První třetina nám vyšla zejména díky skvěle využitým přesilovkám, což položilo dobrý základ pro výsledek,“ zhodnotil v rychlosti zlomový okamžik celého utkání.

„Myslím si, že jsme předvedli opravdu parádní výkon po všech stránkách,“ vypověděl mnohem sdílnější Filip Chlapík. „Soupeře jsme téměř k ničemu nepustili,“ nešetřil chvilkou na adresu spoluhráčů. „Myslím si, že pro brankáře je to důležitá statistika. Určitě si přál po takovém výkonu vychytat čisté konto. Nedá se nic dělat,“ politoval brankáře Machovského, který inkasoval v samotném závěru.

Za Sparua v aktuální sezoně nastoupilo už šest brankářů, ale ani jeden nedokázal nahrát na gól. Co se týče trestných minut, osm jich nasbíral bývalý gólman Alexander Salák. Zbylí maskovaní muži jsou vzorně disciplinovaní.