Severočechům se proti indiánům dlouhodobě nedařilo. Dokladem jsou všechny prohrané vzájemné zápasy z loňské sezony. Ta letošní sice začala podobně, protože Litvínov padl 2:5, kýžené odplaty se ale chemici dočkali na začátku listopadu. Ve 23. kole vedli na plzeňském ledě už 4:0, domácí sice třemi góly debakl zmírnili, ale Verva získala cenný skalp.

Bude líp!

Verva má problém s ustálením výkonů, nedokáže navázat na výhru a pravidelně získávat body. Slabší období si tým pod taktovkou Vladimíra Růžička vybral v průběhu prosince. Litvínov totiž naděloval soupeřům body a sám se propadal tabulkou. Aktuálně černožlutým patří třináctá příčka, což je pro ambiciózní klub ze ZS Ivana Hlinky málo.

Blýská se však na lepší časy? V posledním kole dokázala Verva porazit Liberec, dokonce využila dvě přesilové hry. Skóre otevřel Hrbas, jemuž zdatně sekundoval Hübl. Domácí se sice připomněli gólem na začátku druhé třetiny, ale odpověď přišla z hole Josefa Jíchy. Tygři se Vervě znovu přiblížili, ale vyrovnat už nedokázali.

„Věděli jsme, že potřebujeme bodovat, takže jsme chtěli dobře bránit a přecházet do rychlých protiútoků,“ vypověděl Vladimír Růžička. „Myslím, že jsme zápas odehráli velice dobře a hlavně s obrovským nasazením,“ pokračoval a měl pravdu, protože jeho svěřenci zvládli šest oslabení.

„Rozhodly přesilovky,“ dodal kouč. Litvínov měl k dispozici čtyři početní výhody a dvě dokázal využít ku svému prospěchu. „Musím hráčům poděkovat, protože na ledě opravdu lezli po čtyřech,“ uzavřel Růžička, který je známý svým tvrdým přístupem.

„Potřebovali jsme získat tři body a dnes jsme si je vybojovali,“ oddychl si nečekaný hrdina a střelec první branky Marek Hrbas. „Během posledních zápasů se nám nedařilo, takže jsme chtěli mnohem více střílet a tlačit se do brány,“ komentoval změny důrazný bek.

Nejvíce kanadských bodů má stylově Kanaďan Giorgio Estephan, u jehož jména svítí číslovka 28. O tři zářezy méně vlastní útočník Patrik Zdráhal. Na stupních vítězů doplňuje dvojici Richard Jarůšek, jenž se nachomýtl k 17 gólovým situacím.

Indiáni se nevzdávají

Hosté z Plzně mají zajímavou bilanci, zpravidla po třech výhrách přichází prohra. I tak ale převažují tříbodové zisky, a tak se indiáni pohybují v horních patrech tabulky. Na třetí pardubické Dynamo jim schází čtyři body. Pokud se podíváme na opačnou stranu, má Plzeň pohodový náskok na Mladou Boleslav.

Naposledy si Západočeši vyšlápli na zmátoženou Kometu. V první třetině se indiáni prosadili dvakrát během minuty. Útočník Suchý dokonce zvedal ruce nad hlavu ve vlastním oslabení. Brno ale nechtělo svou kůži nechat lacino a dvěma góly vytvořilo zápletku utkání. Hokejový bůh ale ukázal na Martina Langa, který nastřílel hattrick a Plzeň v bláznivém utkání zvítězila 6:3.

„Výborná první třetina, která zápas rozhodla,“ hovořil na pozápasové konferenci Miloš Říha. „Prvotní tlak jsme nevyužili, ovšem důležité byly první dva góly,“ popisoval vývoj vyhecovaného klání. „Škoda laciného gólu na 3:5, který zápas zdramatizoval,“ ohlédl se za gólem brněnského útočníka Petera Muellera.

Nečekaným hrdinou se stal forvard Martin Lang. „Určitě to budou hezké vzpomínky, ještě když jsme vyhráli za tři body,“ rozhovořil se o svých třech trefách. „Dneska to byl zápas nahoru dolů, padalo hodně gólů,“ utrousil na adresu zápasu. „Jak jsme tento rok zakončili, tak doufám, že ten nový i načneme a budeme to držet po celý rok,“ vyslal Lang jasný vzkaz na sever Čech.

Bodování vede zkušený Michal Bulíř, jenž má na svědomí 36 bodů. V patách mu je obránce Peter Čerešňák, který za tuto sezonu stihl nasbírat 32 kanadských bodů. Bronz patří Ludwigu Blomstrandovi s 26 gólovými příležitostmi.