Co se týče vzájemných zápasů, Třinec určitě nepatří mezi litvínovské oblíbené týmy. Z posledních čtyř klání dokázala Verva zvítězit v jediném. Ostatní dopadli lépe pro Oceláře, ti nejdříve porazili Litvínov na konci září, v prosinci následovala další prohra Severočechů. Uprostřed ledna chemici sahali po třech bodech, ale hráče s drakem na prsou zachránila povedená druhá třetina. V 50. kole přišla satisfakce, černožlutí zásluhou Hübla, Zygmunta a Irvinga vyhráli 3:2. Dokáží na nově započatý trend navázat?

Oslabení jako Achillova pata?

Litvínov pod taktovkou Vladimíra Országha vstoupil do nového ročníku dvěma výhrami. První zapsal na ledě Zlína, podruhé porazil silný Liberec. Bílí Tygři přijeli na ZS Ivana Hlinky jako favorit, svou roli potvrdili v 15. minutě, kdy přesně pálil Vlach. Branka padla po vyloučení Strejčka, který za faul vyfasoval pět minut plus osobní trest. Vyrovnání trefil čtrnáct vteřin před koncem úvodního dějství Jarůšek.

Ve druhé třetině fanoušci góly neviděli, za to byli svědky aktivního výkonu obou mužstev. V závěrečné desetiminutovce se znovu prosadil Jarůšek a vypadalo to, že Verva si připíše další tříbodovou výhru. Chemici ale zpackali závěr, v jednu chvíli vyloučil sudí dva litvínovské hráče. Tuto troufalost Liberec potrestal. Zápas nakonec dospěl až do nájezdů, kde se v sedmé sérii prosadil Zdráhal.

„Těžký zápas s výborným soupeřem,“ pronesl na úvod pozápasového hodnocení Országh. „Měli jsme problémy se sestavou, ale myslím si, že kluci to zvládli dobře,“ musel se totiž vypořádat s absencí Koláře, Sukeľa a Hrbase. „Pro nás to byla fantastická změna oproti minulému roku, fanoušci vytvořili skvělou atmosféru,“ vyzdvihl také diváckou kulisu.

Mnohem méně šetřil spoluhráče Richard Jarůšek. „Dnes jsme mohli mít tři body, bylo by to veselejší, ale máme alespoň dva,“ řekl realisticky. „Musíme se hlavně vyvarovat oslabením, protože to pak hrozí gólem,“ v zápase s Libercem Verva dvakrát inkasovala v oslabení.

Sám Jarůšek má na svém kontě už tři branky. „Více než góly mě těší důležité body,“ dodal pokorně. „Kdybych měl nulu, tak tu asi nejsem moc platný, takže jsem rád, že tam alespoň něco mám,“ vypověděl na adresu své produktivity.

Z hlediska bodových zisků se daří také litvínovským obráncům. Patrik Demel a Matěj Stříteský už nastřádali po dvou kanadských bodech. Jeden zářez svítí u Aarona Irvinga.

Rozpačitý vstup

Třinec, přestože se nachází na páté příčce, nemůže být se startem soutěže spokojen. Nejdříve si připsali jasné vítězství s českobudějovickým Motorem, poté Oceláři zavítali na žhavý led Plzně. Bitva těžkých vah skončila vítězstvím Západočechů, nerodila se však vůbec lehce a hlavně ukázala, kde má Třinec bolavá místa.

Úvodní branka padla v čase 13:40, slavil lotyšský útočník Dzierkals. Potrestal tak sérii vyloučení, které hosté posbírali. Ve druhé třetině srovnal Hrňa, jeho trefu po deseti vteřinách pomstil Kantner. O výhře nakonec rozhodl Čerešňák. Oceláři se ještě v závěru snažili, ale gól Marcinka už nic nezměnil a Třinec musel kousat první porážku.

„Neměli jsme dobrý vstup, v první třetině jsme měli spoustu vyloučených a nemohli se dostat do tempa,“ začal s hodnocením Marek Zadina. „Nedostali jsme hráče tam, kam jsme potřebovali. K tomu přispěla oslabení, kdy někteří chodili na led, ostatní se pak nedostali do tempa,“ snažil se najít důvod prohry. „Nevyužili jsme ale ani jednu přesilovku, z toho se musíme poučit do dalšího utkání.,“ dodal na závěr.

Třinec držel ve hře především skvělý brankář Mazanec. Ze 38 střel pustil za svá záda jen tři pokusy. „Plzeň podala výborný výkon. Skvěle se takticky připravili, hráli chytře a nepustili nás ke své bráně,“ pochválil soupeře třinecký maskovaný muž. „Jestli chceme v příštím zápase uspět, musíme být důslednější v rozehrávce, víc to řezat. Být tvrdší v soubojích,“ nastínil taktiku na další utkání. „Tyhle detaily rozhodují,“ uzavřel rozhovor Mazanec.

Také Třinec má pouze tři obránce, kteří se stihli prosadit. David Musil, Martin Marinčin a Milan Doudera, celé trio zapsalo po jedné asistenci.