Zápasy 05. 01. 2014, Redakce

Osmá výhra doma v řadě, Verva zhasla Kometu!

Znovu v kombinované sestavě a přesto Litvínov odmítl třetí porážku za sebou. Proti kvalitnímu soupeři doma opět ukázal svou sílu, po hubenějších utkáních zabral v koncovce a vyhrál (4:1). U třech branek byl Peter Jánský (1+2), u všech Jiří Šlégr (1+3)!

36. (ČT), 05.01.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
4 1
  • Třetiny

    1:1, 2:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Pavlík, Zeman – Stříteský, Šlégr – Posmyk, Kousalík – Martynek, Ručinský, Trávníček – Jánský, Černý, Lukeš - Rapáč, Jurčík, Gerhát - Písařík, Smolka, Zavřel. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Čiliak – Hanzlík, Dujsík, Kempný, Kováčik, Žižka, Kuboš, Dlapa – Vondráček, Čermák, Hruška – Pivko, Němec, T. Svoboda – Burian, Novotný, Dočekal – Wasserbauer, Zohorna, Jenyš. Připraven Klimeš. Trenéři Kýhos, Beran a Pešout


Reportáž

Podruhé za sebou se Litvínov musel obejít bez prvních tří centrů, Hübla, Hanzla a Piroše, a tentokrát vyhrál. Sérii domácích vítězství natáhl i v kombinované sestavě. Se zraněním dohráli minulý duel ve Varech Gerhát a Rapáč, oba ale mohli k nedělnímu duelu nastoupit. Stále chybí obránce Gula a distancovaný útočník Majdan, naskočit nakonec nemohl ani Pšurný, šanci tak dostal Zavřel. Trenéři po porážce ve Varech změnili složení útoků i obran, roztrhli i tu první Stříteský - Zeman.

Litvínov začal aktivně: hned v 1. minutě nezachytil slibnou kolmici za obránce přes dvě třetiny kluziště Martynek, ale krátce na to našla zpětná přihrávka na modré čáře Šlégra, ten popojel a i když se mu puk před střelou postavil, propálil Čiliaka, 1:0.

Francouze první vyzkoušel Novotný. Hosté byli pak útočnější, ale do větších šancí je domácí nepouštěli, ani v oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě. Litvínov měl početní výhody dvě (Burian nedovoleně bránil Lukeše a Kováčik podrazil Trávníčka). Nevyužil je, ale třetinu by pravděpodobně vyhrál, nebýt "pašerácké" střely Novotného. Trefila Stříteského, pak do brusle Šlégra a i Francouz si na kotouč nohou sáhl. Přesto u tyče vklouzl do sítě, 1:1. Poslední možnost třetiny měl v 18. minutě dravý Jánský, natlačil se před branku, jeho bekhend Čiliak kryl.

Po změně stran demonstroval Jiří Šlégr, že by mohl znovu hrát jednu z hlavních rolí v zápase, už ve 22. minutě. Dostal nabito na volej a těsně minul branku. Při Svobodově vyloučení se domácí hledali, Brno se dokonce dostalo do přečíslení tři na jednoho, které se Krušnohorcům podařilo tak tak uhasit.

Stříteského provinění domácí výhodu zkrátilo. Při Dočekalově trestu našel Ručinský křížně najetého Zemana, jeho kolega Pavlík už zvedal ruce, ale puk do odkryté branky nezamířil. Prořídlejší ochozy se znovu dočkaly. Šlégrovova vyražená rána se ocitla před Černým, který ji zametl do odkryté branky, 2:1.

Posmykův krosček změnu stavu nepřinesl, ale krátce na to Rapáč ke vzdálenější tyči prostřelil Čiliaka potřetí, 3:1! Asistoval znovu druhý nejstarší hráč na ledě. Pak si modří zavařili, když k vyloučenému Zohornovi přisedli v jediném okamžiku Kempný a Kováčik. Dvě minuty hry pět na tři ale Verváci v gólovou pojistku neproměnili, i když chvíli kvůli zlomené holi hráli dokonce pět na dva. Čiliak svůj tým podržel, hlavně proto, že mu ani jediná střela nevypadla z výstroje.

Ve třetím dějství si Litvínov dokázal výsledek pohlídat. "Hráli jsme ji nejlépe, i když jsme dali jen jeden gól," hodnotil trenér Rulík. Dvě vyloučení (Posmyk a Ručinský) žlutí ubránili a když se provinil vyšším trestem Němec, Jánský v závěru přesilovky napsal pečetící tečku. Uvolnil se na levém křídle a ostrou ranou Čiliaka prostřelil, 4:1!

Jiří Šlégr se ve 42 letech stal nečekaným hrdinou zápasu. Byl vlastně u všech pěti branek utkání - první vstřelil sám, při brněnském vyrovnání tečoval puk bruslí a na dalších třech zásazích Vervy se podílel asistencemi (jedna mu byla dodatečně odečtena, pozn. red.). Skvělý byl znovu Francouz.

Šlégr: "Čtyři body jsou samozřejmě příjemné, ale vůbec by mě netěšily, kdybysme nevyhráli. Tabulka je od čtvrtého do jedenáctého-dvanáctého místa hrozně našlapaná, každý bod je pro nás cenný. Jestli jsem se na dnešek dobře vyspal? Nevím, ale od začátku se mi hrálo dobře a dneska mi to i docela jezdilo. Tak to zkrátka někdy přijde," usmíval se.

Litvínov udržel pozici v "desítce" i náskok na hraniční jedenáctou příčku přesto, že se potýká s marodkou a že Liberec hrál doma s Chomutovem.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "První třetina byla vyrovnaná. Šli jsem do vedení a pak dostali smolný vlastní gól. Zápas se lámal ve druhé třetině. Využili jsme přesilovou hru a poté jsme dali další branku na 3:1, kterou jsme se uklidnili a třetí třetinu odehráli nejlépe. Dávali jsme pozor, abychom Brno nepustili do nějaké větší šance, což se nám dařilo a zaslouženě jsme vyhráli."

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Karel Beran: "Utkání se lámalo v polovině druhé třetiny, udělali jsme za stavu 1:1 nějaké zbytečné fauly a inkasovali jsme. Nedali jsme dnes do zápasu všechno, chybělo nám víc bojovnosti. Výkon od nás nebyl dobrý, musíme opět zabrat a hrát jako v období Vánoc."

Fanshop