Zápasy 10. 01. 2014, Redakce

Na Kladně bez vstřelené branky i bez bodů

V závěru druhé třetiny vstřelili domácí Rytíři rozdílový gól. Verva nedobyla jejich tvrz ani jednou (2:0) a tak za udržení tříbodového náskoku na 10. místo vděčí i porážce Liberce ve Vítkovicích.

37. kolo, 10.01.2014, ČEZ stadion Kladno
logo Rytíři Kladno
logo HC VERVA Litvínov
Rytíři Kladno HC VERVA Litvínov
2 0
  • Třetiny

    0:0, 1:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Chábera – Kaberle, Růžička, Doudera, Černošek, P. Hořava, Jankovič, Gutwald – Bílek, Dragoun, M. Hořava – Tenkrát, Zagrapan, Kuchler – Eberle, Lukáč, Bajaruns – Machač, Havlíček, Strnad. Trenéři Čelanský, Zajíc, Neliba

  • Sestava hostů

    Horák – Pavlík, Zeman – Stříteský, Šlégr – Posmyk, Kousalík – Martynek, Ručinský, Trávníček – Jánský, Černý, Lukeš – Rapáč, Piroš, Gerhát – Písařík, Jurčík, Pšurný. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a M. Hořava st.


Reportáž

Na Kladno se Litvínov vydal s brankářskou dvojicí Horák - Nechvátal. 20-letý litvínovský odchovanec Lukáš Horák prožil extraligovou premiéru, dosud chytal převážně v Mostě. Za A-tým si zachytal v létě v přípravném utkání se Slavií. Kromě nemocného Pavla Francouze chyběli Jiří Gula a Viktor Hübl s Robinem Hanzlem (všichni pro zranění), Juraj Majdan pro distanc.

Patera, L. Procházka, Rudovský, Dalecký, Treille, to byla marodka Rytířů. Představili nového hráče, Zagrapana z Třince, nechyběl ani čerstvě nominovaný olympionik František Kaberle.

Lépe začali hosté, ale do výraznější koncovky se nedostali. Horák poprvé zasahoval v polovině druhé minuty a několikrát i potom ukázal jistou lapačku a klid. Úvodní část nabídla hned šest vyloučených od poměrně úzkostlivých rozhodčích.

První šel ven Posmyk, kladenský tlak pokračoval i po přesilovce, Lukáč v šanci branku netrefil. Pak rozhodčí popudili diváky, když v 9. minutě nechali dlouho pokračovat hru, ačkoli se puk ztrácel v souboji dvou dvojic u mantinelu. V polovině třetiny zkoušel M. Hořava zarmoutit svého otce, pak Tenkrát podrazil Černého, ale za chvíli poslali sudí ven i jeho (vysoká hůl).

Piroš první ohrozil Cháberu po přihrávce Gerháta ze strany, ale byl už před gólmanem hodně blízko. Litvínov se v krátkém čase dopustil třikrát zakázaného uvolnění, horší bylo, že nevyužil dvě přesilovky (znovu Tenkrát a pak Růžička). První výhodu strávil téměř celou v útočnéím pásmu, ale chybělo více střel od modré čáry. Největší možnost tak měl předtím faulovaný Jánský. Následný trest Černému rozpůlila přestávka.

Druhou část odehrál Litvínov lépe, ale paradoxně ji prohrál. Do vedení mohl jít hned při zbylém Černého trestu po brejku Ručinského a Trávníčka v oslabení. Kousalíkův a Zagrapanův trest se téměř vyrušily, Tenkrát z kruhu minul. Horák jistým výkonem stále držel čisté konto. Písařík trefil tyč! Znovu byl blízko ke své první extraligové brance. Byl to signál k tlaku černožlutých, více než minutu se hrálo před Cháberou, který odolal.

Šlégr v poslední chvíli zblokoval pokus Eberleho, Bílek z mezikruží těsně minul, ale pak Kuchler uvolnil u tyčky nekrytého Tenkráta, který zavěsil, 1:0. Ručinský měl na holi vyrovnání, musel mířit trochu přes ruku a Chábera kryl.

Ve třetím dějství k radosti domácích čas rychle plynul k závěru. Litvínov se za vyrovnáním i s pomocí početného kotle fandů tlačil marně, ve finální fázi vždy něco málo chybělo. Navíc šest minut před koncem procpal puk snad jedinou možnou cestou k brance od modré obránce Černošek, střela snad byla ještě tečovaná. Korekce stavu nepřišla, půl minuty před koncem musel naopak ven Jánský.

Ohlasy

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Jan Neliba: "Po smolných minulých zápasech jsme po delší době získali důležité tři body. Doufám, že nás to povzbudí do dalších náročných utkání. Zagrapan určitě nezklamal a věřím, že nám pomůže. Z dlouhodobě zraněných by se v nedělním utkání proti Brnu měl objevit útočník Rudovský."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Snažili jsme se hrát aktivně, ale Kladno nás prakticky k ničemu vážnému nepustilo. Nešly nám bohužel ani přesilové hry. Vyhrálo dnes lepší mužstvo. Pokud se týká debutanta Horáka, tak určitě zachytal velice dobře."

Fanshop