Zápasy 19. 01. 2014, Redakce

Ve Zlíně těsná porážka, dramatický závěr obstaral Ručinský (doplněná fota)

Oslavy založení klubu se Litvínovu ve Zlíně nakonec pokazit nepodařilo, podlehl 1:2. Kontaktní gól vstřelil pět minut před koncem Ručinský, ani power play tentokrát kýžené vyrovnání nepřinesla.

40. kolo, 19.01.2014, ZS L. Čajky Zlín
logo PSG Zlín
logo HC VERVA Litvínov
PSG Zlín HC VERVA Litvínov
2 1
  • Třetiny

    1:0, 1:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Kašík – Kotvan, Marušák, Urbanec, Tesařík, Řezníček, Matějíček, Valenta – Veselý, Leška, Balaštík – Čech, Čajánek, Okál – Köhler, Holík, Kubiš – Sedláček, Melenovský, Ondráček. Trenéři Vlach a Jurík

  • Sestava hostů

    Francouz - Posmyk, Pavelka - Pavlík, Kousalík – Stříteský, Chaloupka - Jánský, Piroš, Ručinský - Černý, Skuhravý, Lukeš – Martynek, Jurčík, Trávníček - Rapáč, Gerhát, Majdan. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Rozhodčí Fraňo a Minář museli zahájit zápas se zpožděním, domácí slavili 85. výročí klubu. Slavnostní úvod obstarali bývalí hráči Zlína, čestné buly mezi Čajánka a Trávníčka vhodila manželka Luďka Čajky, po němž je ve Zlíně pojmenován stadión.

Verva nakonec do hry nasadila i hráče, kteří minulý duel dohráli s potížemi či s lehčím zraněním (Piroš, Ručinský, Martynek), stále však chyběli Zeman, Gula, Hübl a Hanzl, navíc Šlégr. Šanci tak dostal Pavelka a povolán byl i Skuhravý. Domácí už mohli nasadit zkušeného obránce Tesaříka.

Scénář byl očekávaný, zaplněné tribuny i po sérii pěti domácích porážek hnaly svůj tým na zteč. První možnost měl Čajánek, Francouz vyrazil. Pavelka musel ve 3. minutě ven za držení Kubiše, Litvínov ale oslabení zvládl a sám jednou ohrozil zdálky Kašíka v kleci PSG. Kubišův trest přinesl dva pokusy hostů, nebezpečný byl hlavně Trávníčkův z levé strany. Gerhát a Řezníček, to byli další provinilci rušné první třetiny.

Jánský zkrátil litvínovskou přesilovku a tři čtvrti minuty výhody tentokrát Zlín využil, rychlou přihrávku Lešky zpoza branky proměnil Kubiš. Francouz si poradil s nebezpečnou tečí Veselého po střele od modré čáry i s vystupňovaným tlakem Zlína v závěru třetiny, ze kterého v poslední minutě vyplynulo ještě Pirošovo vyloučení.

Do druhé části se Zlínští převlékli do svých obvyklých dresů. Obraz hry se příliš nezměnil. Tesařík v končící přesilovce trefil jen boční síť téměř odkryté klece. Vzápětí musel ven Jurčík. Páté vyloučení za 22 minut, to je ve Zlíně opravdu hodně. Druhý gól přidal po Holíkově kolmici ze sóla Okál, 2:0.

Juraji Majdanovi vypršel v pátek trest za faul kolenem, v neděli se obětí právě tohoto zákroku stal on. Ve 27. minutě jej nevybíravě trefil do stojící nohy Matějíček.

Pětiminutová výhoda přinesla postupem času zámek Krušnohorců a šanci Piroše, to bylo ale málo a k brance to nevedlo. Po přečkaném vyloučení Pavelky měl největší možnost Vervy Černý, bekhend Lukeše trefil před brankou z voleje také bekhendem, Kašík ale puk vyrazil. Okamžik na to musel ven Skuhravý. Z trestné lavice se vrátil po celých dvou minutách, Francouz držel naději do třetí třetiny.

V ní si modří vedení pohlídali, ale k remíze nakonec nebylo daleko! Trenéři zkusili oživit sestavu prohozením středních útočníků, ke kýžené brance měl blízko třeba Martynek, ale jinak stále drželi otěže zápasu Moravané. Litvínovské fanoušky - po tom Okálově - tři další vyloučení za sebou nepotěšila, patřila totiž žlutým. Tresty Trávníčka, Skuhravého a Ručinského se překrývaly a domácí hráli dlouho pět na tři. Fandy naopak potěšilo, že Verva dlouhá oslabení zvládla.

Po takové chvíli často přichází povzbuzení bránících a gól jakoby za trest týmu, který výhodu nevyužil. Ve Zlíně ho obstaral Ručinský, dostal puk do jízdy, díky svému bruslení se elegantně zbavil obránce a zakončil, 2:1 pět minut před koncem.

Teprve čtyři minuty před vypršením 60. minuty došlo na druhou komerční přestávku a po ní se Litvínov snažil o kýžený druhý gól. Na druhé straně ukázal dostatek síly průnikem Čajánek, Francouz si ke zkrocení kotouče pomohl akrobatickým zákrokem. V závěru 59. minuty se o pět vteřin vracel čas. Trenéři Rulík a Hořava si vzali time out, stav už se ale změnit nepovedlo.

Litvínov měl ve Zlíně, kde se mu dlouhodobě příliš nedaří, deset menších trestů, zatímco domácí jen tři (a jeden vyšší). Jedna branka na zisk tentokrát nestačila. Znamená to vypadnutí z "desítky", ale Liberec má jen o bod víc (a Verva navíc utkání k dobru), Pardubice pak jen o dva - a právě ty jsou nejbližším soupeřem HCVL: v pátek v Litvínově!

Ohlasy

logo PSG Zlín

PSG Zlín

Juraj Jurík: "Hráli jsme o sebevědomí. Potřebovali jsme bodovat, hráči si to uvědomili a celý zápas odehráli v dobrém tempu až na přesilovky. Gól na 2:0 nás uklidnil. Lajdáctvím jsme nechali soupeře snížit a báli se pak o výsledek, který jsme ale naštěstí ubojovali. Doufáme, že nám to pomůže do dalších zápasů."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Věděli jsme, že domácí potřebují vyhrát, že budou nabuzení a že to nebudeme mít jednoduché. Očekávali jsme nátlakovou hru a to se splnilo. Počáteční tlak jsme ustáli. Když jsme začali srovnávat hru nebo se do ní dostávat, byli jsme vylučovaní. Pak to pro nás bylo těžké."