Zápasy 02. 02. 2014, Redakce

Stříteský sestřelil Hradec v čase 59:40! Verva má tři body a drží "desítku"

Dvě branky obránce Matěje Stříteského, ta vítězná dvacet vteřin před koncem, rozhodly dramatický boj Vervy s Mountfieldem (3:2). Nabídl toho opravdu hodně...

45. kolo, 02.02.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Mountfield HK
HC VERVA Litvínov Mountfield HK
3 2
  • Třetiny

    1:1, 1:1, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Gula, Kokeš – Pavlík, Kousalík – Stříteský, Chaloupka – Jánský, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček – Černý, Piroš, Skuhravý – Majdan, Jurčík, Gerhát. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Kacetl – Jank, Harant – Mikuš, Pláněk – Frühauf, Ptáček – Šimánek, Mertl, Kudrna – Květoň, Marha, Dej – Knotek, Tvrdík, Pospíšil – Rousek, Červený, Švihálek. Připraven Kantor. Trenéři Draisaitl a Kučera


Reportáž

Ke zraněnému Zemanovi přibyli před zápasem s Hradcem na domácí marodku i zranění Posmyk, Šlégr a Ručinský (pravdědpodobně bude k dispozici až po přestávce, zranění v horní polovině těla). Šanci dostal v obraně mladý Kokeš a do sestavy se vrátil Chaloupka.

Hosté postavili do branky Kacetla. Litvínov začal důrazně, možná až moc, Trávníček byl za napadení vyloučen už ve 2. minutě. Hradečtí si vypracovali obrovskou šanci, rána mířila do odkryté klece, ale v síti neskončila. Ptáčkův trest zase nevyužila Verva, ale krátce poté prošla křížná přihrávka ke Skuhravému, který puk zblízka zvedl do šibenice, 1:0.

Ještě v téže minutě fauloval Ptáček znovu a Stříteského rána od modré čáry skončila ztečovaná brankářem na boční konstrukci klece. Domácí doplatili na Jánského vyloučení, k bekhendové pohotové dorážce se prosadil Dej. Hradec byl v dalších minutách aktivnější, až v závěru přidali Krušnohorci a Lukeš jim mohl vrátit vedení. Vypíchl puk soupeři na útočné modré čáře, Kacetl však reflexivně zasáhl lapačkou. Osm vteřin před koncem ještě fauloval Skuhravého Mertl.

Ve druhé třetině padlo stejně branek i do stejných sítí, ale dramatičnosti na ledě řádně přibylo. Trestné minuty narostly měrou nebývalou...

Lukeš v přesilovce dohrávané z 1. třetiny narýsoval přihrávku Hüblovi k tyčce před odkrytou klec, ale ten prudší puk netrefil. Gula se provinil při šanci Červeného (tyč), ale pozorný Francouz za pomoci spoluhráčů oslabení udržel. Ve 26. minutě litvínovská čtvrtá řada dostala puk o tyč na prázdné brankoviště a cpala ho za čáru, ale gólman - jak prokázalo video - zasáhl včas.

A podle otřepaného pravidla o nedání a dostání Pláněk od modré čáry trefil puk těsně k tyči, navíc s tečí, 1:2. Minutu na to odjel z ledu s krvavým zraněním Marha. Černý v nájezdu dva na jednoho trefil jistého Kacetla, dorážel na něj a byly z toho po první potyčce 2+2 minuty pro něj i pro Haranta. Emoce přetekly po ataku vyjetého Francouze při signalizované výhodě, hromadnější potyčka znamenala 119 udělených minut a dva tresty do konce zápasu (v poměru 1:1)! Dlouho se na verdikty čekalo, pak to stálo za to...

Domácí z toho všeho hráli přesilovku. Lukeš po uvolnění pálil do brankáře. Vyloučení pokračovala: Gula, Ptáček (fauloval Majdana v šanci). Až Pospíšilův trest vedl k vyrovnání! Do sítě prošla Stříteského rána. Litvínov ubránil i oslabení tři na čtyři a aktéři utkání šli vychladnout do kabin.

Třetí dějství odehráli probuzení domácí nejlépe a tlačili se dlouho a vehementně za vítězstvím a rozhodujícím gólem. Nejprve sice mohl skórovat Mertl po zpětné přihrávce, Francouz zachránil. Pak už měli převahu žlutí, ale střely většinou mířily do dobře postaveného Kacetla. V 51. minutě obětavě (s nárazem do branky) zabránil přihrávce na volného protihráče Lukeš. V závěru se naopak opticky více dařilo hostům, ale Verváci si rozhodující úder schovali na poslední buly v útočné třetině. Stříteský poslal stojící puk na branku, ten zaplaval, Kacetl měl asi zakrytý výhled a kotouč mířený na rozdíl od většiny předchozích domácích pokusů nahoru, skončil v síti, 3:2!

Brankář Hradce to viděl takto: "Ten puk zaplaval, kluci říkali, že byl i tečovaný. Nestihl jsem vůbec zareagovat." Vypadalo to, že v poslední chvíli chtěl puk vyhlavičkovat, což předtím minimálně jednou úspěšně učinil. Jakub Černý: "Zda jsem první potyčku vyprovokoval schválně? Bylo to takové mrtvější z naší strany, jestli to pomohlo, je to jen dobře. Hradec byl do té doby v klidu, což mu vyhovuje, mají hodně technické a kvalitní mužstvo. My jsme se potřebovali trochu zbláznit. Nakonec zlaté body!"

Ano, porážka by znamenala litvínovský pád na 11. místo, výhra přinesla udržení HCVL na postupové pozici. V úterý v Třinci, ve čtvrtek doma Sparta - předolympijská litvínovská derniéra!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Bylo to utkání velmi podobné tomu, které jsme hráli naposledy v Hradci. Tam jsme dostali branku v poslední minutě, nyní jsme ji dali my. Všechny zápasy, které jsme s Hradcem odehráli, byly velmi vyrovnané, úporné, těžké. Dnes se to potvrdilo a jsme rádi, že jsme utkání nakonec takto zvládli. Ručinský a Posmyk nám do pauzy nepomůžou, Šlégr by s námi do Třince odcestovat měl."

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Peter Draisaitl: "Byl to vyrovnaný zápas, nahoru - dolů, hodně přesilovek a šancí na obou stranách. Prohrát takovým způsobem samozřejmě není příjemné, ale už s tím nic neuděláme. Gratuluji Litvínovu, to je všechno."

Fanshop