Zápasy 04. 03. 2014, Redakce

Z Vítkovic bez bodu, všechno rozhodne pátek v Praze!

Nezávislý hokejový fanda (a slávistický též) má co chtěl: zápas kdo s koho o play off v posledním kole! Vzbouří se v pátek hokejový Litvínov? Info o zájezdu do Prahy je v Krátkých zprávách.

51. (ČT), 04.03.2014, ČEZ ARÉNA Ostrava
logo HC Vítkovice Ridera
logo HC VERVA Litvínov
HC Vítkovice Ridera HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    2:0, 0:0, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Šindelář – Barinka, Hruška, Kudělka, Sloboda, Kovář, Stehlík, Štencel – Húževka, Burger, Strapáč – Svačina, Roman, Káňa – Němec, Kolouch, Kucsera – Šedivý, Szturc, Vandas. Připraven Dolejš. Trenéři Oremus a Šimíček

  • Sestava hostů

    Francouz – Pavlík, Zeman – Gula, Chaloupka – Stříteský, Posmyk – Jánský, Hübl, Ručinský – Martynek, Hanzl, Trávníček – Černý, Piroš, Lukeš – Majdan, Jurčík, Trübenekr. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Rozhodne se až v posledním kole! Litvínov si to ještě před pár dny představoval jinak, ale nedá se svítit. A šance tu je! Ortel na 7. 3. odložily úterní výsledky. Zatímco v neděli se oba rivalové, Slavia i Litvínov, postaraly o nečekané rezultáty (Sla-Spa 3:2p, Lit-Kla 2:3), v úterý naopak dopadly zápasy očekávaně: Verva, ač se ve druhé polovině zápasu snažila odvrátit porážkový ortel, prohrála venku podesáté v řadě ve Vítkovicích (1:3) a Slavia zdolala již poněkud odevzdané Karlovy Vary (9:3). (Foto: archiv)

Litvínov bez zraněných obránců Kousalíka a Šlégra a s juniorským debutantem Trübenekrem v sestavě, kterou trenéři pozměnili (Ručinský do první formace, Lukeš k Pirošovi) nezačal špatně. Lukeš se dostal do šance, vybídl ještě zpětnou přihrávkou ke koncovce z lepší pozice Piroše, ale domácí stihli jeho ránu zblokovat.

Pak se mohl první branky dočkat bojovník Jurčík, vzápětí při prvním střídání zakončoval Trübenekr, to by teprve byla radost. Jenže gól nepřišel a pak začali úřadovat domácí. Jurčíkovo vyloučení mohl zblízka potrestat po zpětné přihrávce od zadního mantinelu Káňa, v 6. minutě měl další možnost Strapáč a nakonec ranou k tyči skóroval Húževka, 1:0.

V polovině třetiny dostal před odkrytou klec opět zpětnou přihrávku volný Kučera a upravil na 2:0. Posmykův trest Litvínov ubránil. Horší bylo, že jeho zdvojená přesilovka (Svačina zasáhl v obličeji Pavlíka) kýžené snížení nepřinesla.

Slavia už v tu dobu nad nemotivovanými Karlovými Vary výrazně vedla a tak vlastně bylo o odložení rozuzlení zápletky až na pátek rozhodnuto. Ve druhém dějství přibyl do poznámkových notesů novinářů až do poloviny zápasu jediný podstatný zápis, a to faul Jánského.

Po jeho ubránění se tým v černém zlepšil, několikrát soupeři zatopil, do tlaku se dostala první řada. Také přesilovka po podražení Piroše brankářem Šindelářem vypadala podstatně lépe než předchozí. Škoda, že bez efektu. Dvě minuty před odchodem do kabin ještě Húževka přimáčkl na mantinel a tvrzené sklo Chaloupku a musel ven, stav se ale do druhé přestávky ke smutku skupiny litvínovských fandů nezměnil.

Ve třetí třetině Litvínov postupně soupeře zatlačil. A dočkal se konečně i branky. Nejprve Černý, Lukeš a hlavně z dorážky Majdan, kterému před téměř prázdnou brankou bohužel odskočil puk, měli na holi snížení. Přece jen ho pak obstaral Hanzlův centr a Martynkova teč nohou, kterou rozhodčí po konzultaci s brankovým videosudím za gól uznali, 2:1.

Zbytek zápasu už domácí dokázali zvládnout za vydatné pomoci brankáře Šindeláře bez inkasování. A litvínovskou power play v závěru ukončil Strapáč. Tak jako tak bude dnem "D" v ročníku 2013/2014 pro HCVL pátek 7. března. Kdo vyhraje, ať v základní hrací době nebo po ní, postoupí do play off! Taková je nyní hokejová matematika.

Ohlasy

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Peter Oremus: "Jsem rád, že se nám podařilo potvrdit to, co jsme chtěli, že předkolo začneme doma. Ale nejsem už spokojený s pasážemi ve třetí třetině. Tam jsme nehráli hokej a nebyli jsme hladoví po kotouči. Tím pádem jsme soupeře dostali do zápasu. Bylo to otevřené až do konce, ávěr jsme zvládli."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Naším problémem bylo nasazení, v první polovině zápasu nebylo takové, jaké bychom si v této fázi sezony představovali. Zlepšilo se to až ve třetí třetině. Tam jsme si zkusili, že i s kvalitním soupeřem dokážeme odehrát zápas v dobrém tempu. Bohužel to už na vyrovnání nestačilo."

Fanshop