Zápasy 26. 10. 2013, Lucie Lobo, foto: Ondřej Vlk

Starší dorost: Výtečný Spěšný svými 54 zásahy pomohl získat alespoň bod nad Plzní

P l z e ň - Ve 20. kole RAKO extraligy staršího dorostu navštívil Litvínov led Plzně. V první třetině vedli černožlutí 2:0, ale tři sekundy před koncem dvacetiminutovky hosté snížili na rozdíl jedné branky. Ve druhé třetině dokázala Plzeň srovnat stav utkání a závěrečná část už žádnou branku nepřinesla. Rozhodovalo se tak v prodloužení, kde štěstí přálo domácím.

20. kolo, 26.10.2013, ZS Plzeň
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
3p 2
  • Třetiny

    1:2, 1:0, 0:0 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Štekr – Polívka, Kaňák, Walter, Prokop, Pokorný, Starý, Ivanič – Beneš, Švarc, Vlćek, Krystl, Opava, Hajšman, Kokoška, Vracovský, Kučera, Suchý, Vavřička, Stráský.

  • Sestava hostů

    Spěšný – Najman, Jonák, Vostárek, Šíp, Sklenička, Moravec – Chmelař, Sládek, Jícha, Kučera, Bárdoš, Brzek, Havelka, Dunko, Pospíšil.


Reportáž

Domácí tým nevstoupil do zápasu špatně, brzy si zahrál přesilovou hru, jenže tu nedokázal proměnit. To se naopak v sedmé minutě povedlo hostům. Hezkou kombinaci čtyř hráčů zakončil Tomáš Kučera tvrdou střelou z ideální pozice mezi kruhy - 0:1. Až do závěru třetiny to vypadalo, že Litvínov udrží hubené vedení, jenže v 19. minutě spáchala domácí obrana fatální chybu, kterou potrestal Jindřich Sklenička. Ten jel sám téměř od červené a svůj nájezd zakončil milimetrově přesnou střelou nad lapačku - 0:2. Hosté však polevili v pozornosti a toho využil Lukáš Vlček, který pouhé tři sekundy před první sirénou zužitkoval nahrávku Suchého a snížil - 1:2.

Úvod druhé třetiny už patřil Plzni. Suchý nejdříve trefil jen boční síť, ještě blíž gólu byl v přesilové hře Vracovský, ale jeho střela se odrazila od tyče. Domácí ale dál byli aktivní, jenže jejich pokusy likvidoval pozorný gólman Spěšný. Plzeňští se dočkali až ve 38. minutě. Beneš se prohnal obranou hostí a donutil Spěšného k zákroku, odražený puk ale jako první našel Filip Suchý, který pohotovou dorážkou srovnal na 2:2. Tak skončila i druhá třetina.

Celá třetí třetina se nesla ve znamení tlaku Plzně. Domácí zcela převzali aktivitu a zasypali branku soupeře střelami ze všech pozic. Celkem gólman Spěšný čelil v zápase více než padesáti střelám! Domácí ale nenašli klíč k litvínovské obraně ani při přesilovce pěti proti třem, která trvala více než minutu. Zápas tak dospěl do prodoužení, kde už se rozhodlo. Kaňák si narazil puk s Milanem Švarcem, tvrdě vystřelil, a vyražený puk nejdříve dojel právě Švarc, který už neměl problém rozhodnout o vítězství Plzně 3:2.

Autor reportáže: Lukáš Kratochvíl