Zápasy 22. 11. 2013, Ondřej Vlk

Starší dorost: Čtvrtou porážku v řadě neodvrátil ani novic Reichel, Litvínov podlehl vysoko 3:8

L i t v í n o v - Ve 23. kole RAKO extraligy staršího dorostu hostil Litvínov na svém ledě kladenské Rytíře. Domácí do utkání nevstoupili vůbec špatně, ale po smolné brance ve druhé části první třetiny odcházeli do kabin za nerozhodného stavu. Chemici naprosto nezvládli druhou třetinu, kterou prohráli 0:4. V závěru ještě Litvínov dokázal korigovat, ale Kladno na jejich branky vždy našlo odpověď.

23. kolo, 22.11.2013, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
3 8
  • Třetiny

    1:1, 0:4, 2:3

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Spěšný (od 41. Uher) – Šíp, Jonák – Brzek, Vostárek – Březák – Najman, Moravec – Stříbrný, Reichel, Kučera – Navarra, Pospíšil, Dunko – Chmelař, Jícha, Bárdoš – Sklenička

  • Sestava hostů

    Vladař – Matula, Balcar – Doudera, Chládek – Zajíc, Havelka – Libecajt – Kružík, Pliml, Keszi – Hajný, Kaprál, Bláha – Kadlec, Čermák, Vendis – Molčík, Borkovec, Schildhabel


Reportáž

V páteční podvečer čekalo litvínovské hokejisty těžké utkání s kladenskými Rytíři. Chemiky trápila předchozí týden rozsáhlá marodka, ale do pátečního utkání se stihli všichni vyléčit. Litvínov tak nastoupil do utkání v plné sestavě. Starším dorostencům vypomohl v dnešní zápase také syn olympijského vítěze Roberta Reichela mladý centr Kristián Reichel, pro kterého to bylo vůbec první utkání za starší dorost.

Domácí vstoupili do utkání aktivně, první pětka ve složení Stříbrný – Reichel – Kučera hned v prvním střídání několikrát ohrozila branku Vladaře. Už v úvodu první třetiny se mohli Litvínovští dostat do vedení. Jeden z kladenských obránců namazal mezi kruhy volnému Jíchovi, ale litvínovský forvard nevyřešil situaci ideálně a přestřelil Vladařovu branku.

O několik minut později to byl opět Jícha, kdo mohl otevřít gólový účet utkání. Navarra poslal ideální nabídku na najíždějícího Jíchu, ale mladý útočník nedokázal zvednout puk přes beton kladenského brankaře. V 9. minutě už bylo domácím přeci jen veseleji, Litvínov měl výhodu přesilové hry a domácí hráči jí nepohrdli. Jonák poslal puk na najetého Stříbrného, který přihrál mezi kruhy neobsazenému Kristiánu Reichelovi, který střelou do horní poloviny branky otevřel gólový účet utkání.

V další obrovské příležitosti se znovu objevil agilní Jícha, když se vytočil zpoza branky a scházeli mu jen centimetry ke skórování. Naneštěstí pro litvínovského útočníka byl Vladař rychlejší a stihl přiložit beton k tyči dříve, než stihl mladý forvard zakončit. V 16. minutě si domácí brankář vybral poněkud slabší chvilku. Patrik Balcar obdržel přesnou přihrávku ve středním pásmu, našlápl si a tvrdou ranou od modré čáry nachytal na švestkách brankaře Spěšného. V závěru první třetina se hra vyrovnala a domácí už nebyli tak nebezpeční jako po většinu jejího průběhu.

Druhá třetina se nesla ve znamení neproměněných příležitostí domácích a naopak dobré produktivity Kladenských. Už ve druhé minutě druhé periody se dostali hosté do vedení. Kružík našel volného Vincenta Kesziho, který sám proti Spěšnému nezaváhal. Kladenský forvard si litvínovského strážce branky rozhýbal a poslal kotouč za jeho záda. Kladno se následně dostalo do další velké šance, ale Schildhabel na Spěšného tentokrát nevyzrál.

Litvínov se pokoušel o nápor, ale kladenská obrana výborně pokrývala střední pásmo a domácí hráči se do velkých příležitostí příliš nedostávali. V polovině druhé třetiny bylo s domácími ještě hůře. Schildhabel si vyměnil puk s Dominikem Borkovcem a druhý jmenovaný prostřelil litvínovského gólmana. Velkou šanci domácích měla dvojice Navarra – Pospíšil, ale po skákavé přihrávce nedokázal Pospíšil uklidit puk za záda Vladaře.

Do další příležitosti se dostal Kučera, litvínovský kapitán si odstrčil bránícího hráče, ale ani sám vstříc Vladařovi neuspěl. Po těchto šancích platilo pravidlo nedáš – dostaneš, Lukáš Doudera dostal nabito na modré čáře a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Jenže Litvínovští měli další příležitost ke skórování, Navarra pláchl kladenské obraně, ale po bekhendovém blafáku nedokázal zasunout puk za výborného Vladaře. Kladno opět vyučilo Litvínovské z produktivity, opět se na modré čáře chopil puku Lukáš Doudera a přesnou střelou o tyč poslal puk za záda Spěšného.

Do závěrečné periody se rozhodl Litvínov vyměnit brankaře, místo Spěšného nastoupil Uher. Pro litvínovského novice to nebylo vůbec vřelé přivítání, už po 20 vteřinách musel lovit puk ze své sítě. Matula našel na modré za bukem čekajícího Daniela Kružíka, který sám vstříc Uhrovi nezaváhal, litvínovského brankaře překonal rychlou střelou mezi betony. Malou jiskřičku naděje vykřesal o dvě minuty později Tomáš Kučera, který obdržel přesnou přihrávku od Stříbrného a před Vladařem neváhal a poslal kotouč za jeho záda.

Po těchto dvou brankách hra postrádala tempo a utkání se už jen dohrávalo. Litvínov se v polovině třetí třetiny musel bránit oslabení, když už se zdálo, že domácí přesilovku hostů přečkají bez úhony, tak Kladno udeřilo. Kaprál našel najetého Josefa Zajíce, který překonal Uhra podruhé. Litvínov ještě dokázal snížit a to zásluhou Jana Chmelaře. V poslední minutě byl vyloučen domácí kapitán Kučera, hosté tuto přesilovou hru využili. Vincent Keszi se opřel do přihrávky Plimla a překonal Uhra po třetí. Litvínov nezvládl domácí utkání a prohrál s Kladnem vysoko 3:8.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Petr Nekvinda (HC Litvínov): Odehráli jsme výborně první třetinu, na konci třetiny jsme bohužel dostali smolnou branku. Druhá třetina rozhodla o dnešním výsledku, prohráli jsme ji 0:4, zase padly takové laciné góly. Po zbytek zápasu byli hosté lepší. Nehráli jsme osobní souboje, mužstvo se z toho průběhu tak trochu složilo a už se nedalo nijak nastartovat. Musím Kladnu pogratulovat k vítězství, že nás takto přehráli.

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Domácí na nás vlétli, ale počítali jsme s tím. V první třetině byl Litvínov jasně lepší, ale nám se podařilo udržet nerozhodný stav. Ve druhé třetině se nám povedlo dát pár gólů s velký štěstím a to rozhodlo o průběhu dnešního utkání. Domácí po druhé třetině už neměli sílu na obrat. Jsme rádi, že jsme v Litvínově vyhráli a díky naší dobré koncentraci jsme utkání zvládli.

Fanshop