Zápas - mládež 22. 02. 2014, Martin Voltr

Starší dorost: Litvínov padl v Hradci gólem dvě vteřiny před koncem utkání

H r a d e c- Starší dorostenci oba dva víkendové zápasy prohráli. Včera v Pardubicích a dnes po velkém boji v Hradci Králové, když obdrželi rozhodující branku dvě vteřiny před koncem utkání. V dnešním utkání se za Litvínov prosadil jen Brzek. Všechny tři body tedy zůstali v Hradci.

12. Skupina B, 22.02.2014, ZS Hradec Králové
logo Královští lvi Hradec Králové
logo HC VERVA Litvínov
Královští lvi Hradec Králové HC VERVA Litvínov
2 1
  • Třetiny

    0:1, 1:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    F. Veselý (Černý) – Havránek, Čech, Luštinec, E. Veselý, Hronek, Voříšek – Šeda, Zahradník, Hofman, Malík, Hnik, Gančarčík, Chalupa, Malinský, Miškář, Drašnar.

  • Sestava hostů

    Spěšný (Sklíba) – Najman, Jonák, Šíp, Sklenička, Moravec, Březák – Bočkaj, Chmelař, Drašar, Bárdoš, Brzek, Reichel, Dunko, Helt.


Reportáž

Pro oba soupeře šlo o hodně důležitý zápas. Litvínov stále bojuje o postup do play-off, proto byl jeho bodový zisk číslem, na které se hradečtí mladíci z prvního místa museli dívat. Možná i proto byla od začátku na obou stranách vidět velká nejistota, útočníci úspěšně napadali rozehrávku svých protivníků.

Hradec šel ve třetí minutě do první přesilovky. Ta se mu ale příliš nepovedla, hned po jejím skončení se naopak dostal do velkých problémů, které vyvrcholily brankou. Reichelovu střelu dorážel pod tělem skákajícího brankáře Veselého Dominik Brzek – 0:1.

Na to Východočeši zareagovali zvýšenou aktivitou a hostům začali postupem času dělat velké problémy. Největší šanci měl z úniku Vlastimil Šeda, kterého ale výtečně zastavil gólman Spěšný, v závěru třetiny zahrozil podobným způsobem kapitán Gančarčík dokonce ve vlastním oslabení. Na druhé straně pro změnu pomohla Veselému tyčka. Po nervózní první třetině šli každopádně do kabin spokojenější hosté.

Hradečtí určitě nechtěli dobývat klec soupeře tak dlouho jako v předešlém zápase proti Ústí nad Labem. Bylo pro ně nesmírně důležité, že tentokrát vyrovnali už po 80 sekundách druhé části! Postaral se o to Tomáš Zahradník, jenž vykroužil zpoza brány tak rychle, že nedal Spěšnému šanci – 1:1.

Stále se hrál živelný hokej nahoru – dolů. Nejzajímavější příběhy se začaly psát od 27. minuty, kdy se rozehrála partie plná vyloučení na obou stranách. Hradečtí měli v polovině utkání krátkou přesilovku pět na tři, která jim pomohla k obrovskému tlaku.

Pak se ale až do konce druhé části museli bránit. Štěpán Havránek totiž tvrdě trefil Dominika Brzka, který musel z utkání odstoupit stejně jako Havránek, jenž inkasoval trest na 5 minut a do konce utkání. Litvínov spustil neskutečný tlak, ale často ho brzdila nepřesná kombinace či obětaví domácí hokejisté v čele s Františkem Veselým. Poté měli Chemici dokonce ještě minutu a 13 sekund dvojnásobné početní výhody, jenže ani tu nevyužili! Tak těžkou chvilku snad Královští lvi v sezóně ještě neměli, ale zvládli ji na výbornou.

Od Brzkova zranění dohrávali Severočeši už jen v třinácti hráčích do pole. Hradečtí proto věděli, že se je musí snažit utahat a vstřelit kýženou rozdílovou branku. Blízko byl David Chalupa po Zahradníkově přiťuknutí, ale cestu mu parádně zastavil beton Spěšného.

Litvínov rozhodně také nezůstával pozadu. Navíc to netrvalo dlouho, než přišly další tresty, což hostům samozřejmě rovněž pomohlo. Postupně už ale bylo především na jejich straně znát, že se konec utkání blíží a síly neúprosně docházejí. Klobouk dolů před oběma týmy, jak náročný zápas po fyzické stránce zvládaly!

Vítězství stále mohl urvat kterýkoli z protivníků, oba brankáři se museli mít neustále na pozoru. Když ale v 57. minutě putoval na trestnou hostující kapitán, Hradec vycítil obrovskou šanci. Utahaní litvínovští mladíci se dvě minuty bránili, rozhodnutí měli na hokejce Zahradník nebo Miškář, ale tato vynikající možnost gólem neskončila.

Stejně tak ale ještě neskončila ani základní hrací doba. 34 sekund před koncem vybojovali Královští lvi pásmo a trenér Jiří Slabý svolal oddechový čas. Jeho svěřenci toužili strhnout zápas na svou stranu tak mocně, až se jim to opravdu povedlo! V obrovské skrumáži ještě neuspěl Malinský, ale David Chalupa už ano a v čase 59:58 odstartoval drtivou salvu hradecké střídačky – 2:1!

Ohlasy

logo Královští lvi Hradec Králové

Královští lvi Hradec Králové

Jiří Slabý (Královští lvi Hradec Králové):
Opět to byl vyrovnaný zápas proti kvalitnímu soupeři. Litvínov hrál zase trochu jinak než Ústí a musím říct, že byl hodně nepříjemný. Kluci parádně bojovali v oslabeních, kterých bylo strašně moc, dřeli a nakonec se k nim to štěstí přiklonilo. Konec sehráli parádně. Jsem rád, že vyhráli a že si opravdu uvědomují, že se musí makat a nesmí se vypustit žádná situace, žádná střela. Parádně blokovali střely, bylo to tak, jak to mělo vypadat. Ještě doufejme, že se budeme víc trefovat do brány. Měli jsme proměnit ještě nějaké šance, i když Litvínov je měl taky a nás Franta Veselý parádně podržel. Všichni, co byli na place, si opravdu zaslouží poděkování.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Petr Nekvinda (HC Litvínov):
Zápas byl určitě vyrovnaný a zdálo se mi, že herně jsme byli trošičku lepší. Stabilně je nás málo, máme hodně kluků nemocných a zraněných a myslím, že v té sestavě hrajeme dobře. Hradci jsme byli vyrovnaným soupeřem, ale holt měl v závěru trochu víc štěstí, že se dvě vteřiny před koncem trefil. Jinak by remíza byla asi přijatelná pro oba mančafty a potom bychom se porvali o ten zbývající bod. Hradci k vítězství gratuluju. Jsme spokojení s mladými kluky, s tím, jak bojují. Pokud budou takhle pokračovat, porostou nahoru. Po tom, co nám začalo v listopadu hodně kluků marodit a měli jsme několik dlouhodobě zraněných, už pro nás play-off nebylo zas až tak důležité. Spíš nám jde o to, abychom si kluky vyhráli na příští rok.

Fanshop