Zápasy 21. 09. 2014, Redakce

Kometa zhasla šestkrát, Litvínov dál drží neporazitelnost!

Mexická vlna obíhala Zimním stadiónem Ivana Hlinky. Verva vedla nad Kometou 6:1 a užívala si závěr zápasu. I setrvání na čele tabulky

5. kolo, 21.09.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
6 1
  • Třetiny

    1:1, 2:0, 3:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kubát, Gula - Sklenička, Pavlík - Zeman, Chaloupka - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Ručinský - Majdan, Piroš, Trávníček - Písařík, Šrámek, Jurčík. Připraven Horák. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Čiliak (44. Falter) – Hanzlík, Kuboš, Kempný, Kováčik, König, Ptáček, Hájek – Hruška, Ostřížek, Ton – Káňa, Němec, T. Svoboda – J. Svoboda, Čermák, H. Zohorna – Vondráček, Mrázek. Připraven Raška. Trenéři Kýhos, Pešout a Beran


Reportáž

Verva poprvé nasadila do hry obránce Pavlíka, odpočívali Šlégr a Pavelka. A před pěknou návštěvou Litvínov už třetí letošní duel začal rychlým vedoucím gólem.

Faul Königa na Martynka ukončila za pouhých sedm vteřin povedená kombinace žlutých, puk putoval od Ručinského ke Kubátovi, ten prodloužil na Lukeše, který bekhendem zametl puk pod přemisťujícího se Čiliaka, 1:0.

Odpověď Komety byla však rychlá, Kempný vybídl u tyče volného Tona a ten zasunul puk za Francouze, 1:1. Obě akce lahodily oku. Při vyloučení Čermáka trefil Lukeš tyč a totéž se povedlo ve 14. minutě brněnskému Hruškovi.

Ve druhé třetině hokej a domácí výkon především začaly gradovat. Poměr trestných minut byl nejprve srovnán jediným verdiktem sudích, Ručinský dostal zároveň 2+2 minuty za hákování a vysokou hůl. Jenže právě tohle oslabení Vervy změnilo zápas! Kometu totiž Litvínov nepustil vůbec k ničemu a domácí hráči za hru v oslabení opakovaně sklidili velký potlesk.

A když odešel za katr hostující hokejista za příliš mnoho hráčů na ledě, vracel se zpět znovu pro změnu za pouhých sedm vteřin! Ránu Ručinského od modré dorazil zblízka důrazný Jánský, 2:1. Brejk Komety dva na jednoho zhatil Gula, který zblokoval Tonovu přihrávku. Důležitý moment. Na druhé straně se totéž povedlo Moravanům při nájezdu dvojice Lukeš – Hübl.

„Matchmaker“ zápasu Ručinský se trefil přesně k tyči, 3:1 a to už se výsledek začal výrazněji rýsovat. Pak se k potěše ochozů hrálo několik minut nahoru dolů bez přerušování. Francouz vychytal Tona i samostatný nájezd Káni. Byly to jak se později ukázalo poslední šance Brňanů na zvrat či vrácení se do zápasu. Na druhé straně se z těžkého úhlu do odkryté klece netrefil Trávníček.

Ve třetí části Litvínov koncertoval. Odstartoval to povedený gól Martynka. Vnější kličkou oklamal obránce a naznačením střely i brankáře a z úhlu trefil přesně zčásti odkrytou klec. Čiliaka v ní následně nahradil Falter. Další přesilovku využili domácí v 51. minutě ranou Guly (Šrámek kotouč netečoval) a čtvrtou v pořadí pak Jánský svým druhým gólem v zápase sedm minut před koncem. Našel mezeru u bližší tyče.

Litvínov s přehledem dokráčel pro další tři body ve zpočátku vyrovnaném zápase. Nabytá sebedůvěra v prvních zápasech byla na hráčích znát. Stínem možná bude zranění obránce Guly po rvačce s Čermákem ve třetí třetině. Diagnóza se ukáže v týdnu.

Martin Ručinský skončil zápas s bilancí 1+3: "Že asi vedu bodování soutěže? Budu se opakovat, ale to já vůbec neřeším. Důležitý je pro mě tým a jak se nám daří. Je to letos moje na 99,9 procent poslední sezóna a chtěl bych se rozloučit s hokejem a s naším publikem co nejdůstojněji, postoupit do play off. Důležité byly dnes naše přesilovky a celkově musím říct, že jsme hráli dobře. Musíme ale pokračovat v našem úsilí dál a dál, nezastavit se."

Peter Jánský: "Co říkám na Martinovy výkony? Neskutečné... Naše vedení a neprazitelnost? Nebudu o tom mluvit, nechci to zakřiknout."

Podívejte se na videa ze zápasu ve VERVA TV, sestřih branek a děkovačku.

Minulá pozápasová tisková konference v Litvínově netradičně končila, tato netradičně začala...

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Na úvod bych se chtěl zastavit u jednoho hráče soupeře - Petra Tona. Opravil výrok rozhodčích a již udělený trest za faul, který nebyl, byl odvolán. Oznámil, že šlo o jeho zásah holí, ne protihráče. Takhle férové jednání se u nás často nevidí... Výsledek je hodně obrazem třetí třetiny, ne celého zápasu. V první části to byl urputný boj z obou stran. Klíčem pro nás pak bylo ubráněné čtyřminutové oslabení a vzápětí jsme odskočili. Paradoxně za stavu 3:1 Brno mělo nejvíc šancí. Musím pochválit Pavla Francouze, který chytal výborně a zejména v tu dobu nás podržel."

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Karel Beran: "Celý zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Měli jsme pár šancí ve druhé třetině, jinak skoro nic. Věděli jsme o síle Litvínova, ukazovali jsme si před zápasem jejich přesilovky, ale stejně jsme v nich dostali čtyři branky. Rozhodla naše nevyužitá dlouhá přesilovka ve druhé třetině. Poté jsme šli do oslabení, dostali gól a už jsme se nevzchopili. Je to pro nás krutá porážka. Musíme s tím něco rychle dělat, protože takhle se hokej hrát nedá."

Fanshop