Zápasy 21. 10. 2014, Redakce

Vítkovice pokořil v 60. minutě Kubát, pátá výhra venku!

Dohrávka 10. kola v Ostravě skončila pro Vervu radostně. Domácí sice dvakrát srovnali vedení Vervy, které jí zajistily góly Lukeše, ale v poslední minutě využil přesilovku Kubát a rozhodl (3:2)!

10. kolo, 21.10.2014, Ostrava-Vítkovice
logo HC Vítkovice Ridera
logo HC VERVA Litvínov
HC Vítkovice Ridera HC VERVA Litvínov
2 3
  • Třetiny

    0:1, 1:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Šindelář – Zíb, Kovář, Čerešňák, Šenkeřík, Stehlík, Pastor, Štencel – Huna, Roman, Svačina – Vandas, Burger, Němec – Šedivý, Húževka, Szturc – Tomi, Kolouch, Kucsera. Připraven Dolejš a Štencel. Trenér Oremus

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Chaloupka – Sklenička, Pavlík – Zeman, Pavelka – Majdan, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Ručinský – Šrámek, Piroš, Trávníček – Písařík, Gerhát, Jurčík. Připraven Soukup. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Poprvé od 28. září mohli trenéři znovu nasadit do hry Michala Trávníčka, kterému vypršel pětizápasový trest. Litvínov chtěl odvrátit třetí porážku v řadě, domácí měli motivaci ještě o poznání větší, po dobrém úvodu do soutěže prohráli osmkrát za sebou.

První zahrozila Verva, ale pak vyzkoušeli Francouze Huna a Szturc. Dvě desítky žlutočerných fandů sledovaly další nebezpečné pokusy domácích, včetně nájezdu dva na jednoho v 7. minutě.

Hanzlova individuální akce, která skončila až na Šindelářovi, signalizovala zlepšení hostů, kteří plnili záměr, jež zazněl po posledním zápase – více střílet. Proti Šenkeříkovi ještě vytáhl rychlou lapačku Francouz, ale pak se po tlaku první řady ujala Lukešova přihrávka z úhlu na Majdana, který brankáři clonil a od jeho brusle se puk dostal do sítě, 0:1.

Po dalším závaru mohl zvýšit Ručinský, z úhlu netrefil odkrytou klec, k pojistce bylo hodně blízko… Bojovný výkon znamenal zasloužené přestávkové vedení.

Jeho výše se po pauze nezměnila, ale padly dvě branky. Začalo se také vylučovat. Prvním trestaným byl Piroš, ale zanedlouho ho následoval Huna. Volnějšího ledu při hře čtyři na čtyři využila k povedené kombinaci první formace, po dlouhých přihrávkách Lukeše a Hübla zakončoval Kubát. Týž hráč musel za chvíli ven a domácí hráli 39 vteřin čtyři na tři. Neúspěšně.

Szturce skvěle vychytal Francouz pak mohl zvýšit Hanzl. Od modré čáry jel sám, tísněn však nemohl jít do kličky a brankář mu bekhendovou střelu kryl. Na druhé straně Kucsera místo střely ještě hledal Koloucha, Litvínov si oddechl. Vyrovnal ale přece jen Huna, Vítkovice překvapily defenzívu soupeře zpětnou přihrávkou před branku a koncovkou z voleje, 1:1.

Gerhát zkoušel z otočky vyzrát na Šindeláře, ale ten už si prostor u tyčky hlídal lépe. Pak Lukeš ukázal, co je to lehkost a hokejová krása. Dostal od Hübla přihrávku do jízdy, uvolnil se a zavěsil do šibenice, 1:2. I třetí ze čtyř vyloučení inkasoval tým Vervy, 46 vteřin před sirénou viděli sudí příliš mnoho jeho hráčů na ledě.

Rozdělené oslabení Litvínov ubránil a dobře bránil i celou závěrečnou třetinu. Možná by udržel tříbodový stav 2:1, nebýt Trávníčkova trestu. Předtím Francouzovi jednou pomohla tyč, Kolouchova dorážka po ní také zabrnkala hostům na osrdí. Vzápětí ale mohl přidat třetí gól z brejku Martynek…

V přesilovce srovnal Svačina šest minut před koncem a zanedlouho dostal ještě Chaloupka „panenku“. Litvínov ale po obdržené brance přidal a i přes Pirošův trest to vypadalo, že zapíše další importovaný bod.

V poslední minutě dal ale Kovář Zemanovi za dobrzdění před svým brankářem kravatu a musel ven. Zeman sice také, ale na 10 minut. A v přesilovce rozhodl dorážkou Lukešovy rány Karel Kubát, v čase 59:13 - 2:3! Domácí měli ještě v poslední půlminutě početní výhodu, ale body šly na sever Čech. Výborný byl opět Pavel Francouz v brance, bodovým mužem zápasu pak František Lukeš (2+1).

Vítkovice prohrály podeváté v řadě. Jediným venkovním přemožitelem Litvínova tak zůstávají Karlovy Vary. Důležitější než posun v tabulce vzhůru je pro HCVL 28 získaných bodů. V pátek Plzeň!

Ohlasy

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Peter Oremus: „Odehráli jsme dobré střetnutí, vytvořili si tlak, dali dva góly, ale to je asi málo. Bohužel minutu a deset sekund před koncem udělá Kovář neskutečný faul a nechá se vyloučit. To rozhodlo zápas, tím pádem jsme přišli o body.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: „Utkání rozhodl Pavel Francouz. Domácí měli daleko více střel než my a to, že jsme se drželi ve hře, byla jeho zásluha. Pořád jsme vedli a nakonec se k nám v závěru přiklonilo štěstí. Měli jsme jen jednu přesilovku v zápase a využili ji! Bylo to vyrovnané utkání, které, jak jsem řekl, rozhodl náš brankář.“