Zápasy 12. 10. 2014, Redakce

Tvrz padla v severočeském derby, dobyl ji Liberec

Nový liberecký kouč Čada slavil při svém debutu na střídačce Tygrů vítězství, Litvínov doma poprvé prohrál (až) v šestém zápase.

11. kolo, 12.10.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov Bílí Tygři Liberec
1 4
  • Třetiny

    0:2, 0:2, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz (41. Horák) - Kubát, Chaloupka - Sklenička, Pavlík - Zeman, Pavelka - 41. Baránek - Majdan, Hübl "C", Lukeš "A" - Martynek, Hanzl, Ručinský "A" - Šrámek, Piroš, Jurčík - Písařík, Smolka, Gerhát. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Lašák – Kajínek, Vitásek - Výtisk, Šimek - Voráček, Kolmann – Jelínek, Vampola, Bakoš – Valský, Bulík, Bartek - Víšek, Filippi, Bulíř – Kica, Urban, Dlouhý. Připraven Schwarz. Trenéři Čada, Černý a Láska


Reportáž

Bez Guly, Trávníčka a Jánského nastoupila Verva k devátému mistrovskému zápasu sezóny. Z Mostu znovu dostali šanci Gerhát a Smolka. Liberec s novým koučem Čadou začal šťastně: v 71. vteřině cpal puk do branky u tyče Víšek a ten se se Zemanovým smolným přispěním dostal za čáru, 0:1.

Verváci nevyužili první přesilovku (Valský), v jejímž závěru reklamovali liberecké vyhození puku, ale sudí viděli teč a tak se nevylučovalo. První šanci na srovnání měl Majdan při dorážce Kubátovy střely. Skleničkovo vyloučení na druhé straně zůstalo nepotrestáno. V 17. minutě se těžce sbíral z ledu Vampola a odjel následně do kabiny. Zápas ale dohrál.

Vitáskovo vyloučení za faul na Hübla dalo domácím šanci srovnat skóre do šatny. Nepovedlo se, provinilec skočil na led, srazil protihráče Pavlíka, brejk Liberce ale pokračoval a pět vteřin před koncem z něj Bakoš přidal druhý gól. Přejití puku za brankovou čáru se potvrzovalo přezkoumáním záznamu hry.

Druhé dějství mohlo nastartovat jiný zápas. Už v jeho 15. vteřině byl sám před Lašákem Lukeš, ale slovenský gólman zachránil. Martynek mířil z otočky nad a když prošel puk na Bakoše, znamenala jeho úspěšná koncovka ze sóla už tříbrankový náskok Tygrů.

Vyloučení Kicy ani Jelínka žlutočerným snížení stavu nepřineslo, naopak Urban ještě vylepšil náladu hostům, 0:4. Při Skleničkově trestu těsně minul z brejku Pavelka.

Do třetí části postavili trenéři poprvé v sezóně do klece Lukáše Horáka. Připsal si třetinovou "nulu", zlikvidoval pět střel. Pavel Francouz: "Budeme mít teď nabitý program a mužstvo potřebovalo nějaký impuls, který přišel. Takže se to tak po konzultaci se Zdeňkem Orctem dohodlo. Střídání není příjemné, ale nedá se nic dělat. Měli jsme to nyní těžší, dva týdny jsme prakticky jen trénovali. Teď se ten vlak znovu rozjede a my musíme opět získávat body," uvedl po utkání poprvé střídaný gólman.

Litvínov podal v závěrečné třetně nejlepší výkon, ale dočkal se pouze snížení. Hned po prvním buly se letos už podruhé na ZS Ivana Hlinky odvolával již uložený trest. Litvínovská střídačka přiznala, že Majdan uklouzl po puku a že nešlo o faul. Pěkné gesto.

Při Bulíkově vyloučení dorazil Martynek Pavlíkovu střelu a patnáct minut před koncem vykřesal domácím pověstnou jiskru naděje. Mohla se rozhořet v plamen. Ručinského bekhend ale Lašák kryl a natáhl se i za sebe pro puk o zlomek vteřiny dřív než Hanzl.

Majdan poslal dorážku vedle a v signalizované výhodě si pak Krušnohorci vytvořili velký tlak. Po Bartekově zamíření na trestnou lavici paradoxně ustal a s výjimkou Hüblovy tyče v 56. minutě už si hosté výhru pohlídali.

Litvínov nešťastně začal i pokračoval, první dva góly být nemusely. Viktor Hübl: "Přistoupili jsme dnes na soupeřovu hru a to bylo špatně. Příště to musí být naopak, zase musíme být schopni my vnutit soupeři svůj styl."

Tým poprvé nebodoval až v devátém zápase, v tabulce zůstává druhý a v úterý míří na Spartu.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: „Nezachytili jsme od začátku tempo zápasu, nešly nám nohy. Zlepšení přišlo až ve třetí třetině, ale to už bylo na zvrat pozdě, soupeř měl už čtyřbrankový náskok. Liberci musím pogratulovat k vítězství, podal velmi dobrý výkon, hlavně v obraně, kterou podpořil nebezpečnými brejky. My se na další zápasy musíme připravit lépe."

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Milan Černý (byl stručný): "Na mužstvu byla vidět touha po úspěchu. Vsadili jsme na jednoduchost, obětavost a poctivou defenzívu, což nám nakonec přineslo cenné vítězství."