Zápasy 14. 11. 2014, Redakce

Ze Zlína nakonec jen bod, nestačilo vedení 5:2 ani čtyři góly z přesilovek!

Dvouminutové dvojnásobné vyloučení za stavu 5:2 pro Vervu, která nastoupila bez brankáře Francouze, výrazně ovlivnilo výsledek pátečního zápasu. Domácí dali z přesilovky prakticky dva góly, povedlo se jim pak i vyrovnat a body se musely dělit.

20. kolo, 14.11.2014, Zlín
logo PSG Zlín
logo HC VERVA Litvínov
PSG Zlín HC VERVA Litvínov
6p 5
  • Třetiny

    1:1, 1:3, 3:1 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Kašík (37. Hromada) – Řezníček, Marušák, Urbanec, Kotvan, Valenta, Žižka – Köhler, Leška, Okál – Říčka, Vlach, Holík – Veselý, Čajánek, Svoboda – Čech, Ondráček, Kubiš. Trenéři Vlach a Jurík

  • Sestava hostů

    Horák – Kubát, Pavelka, Pavlík, Zeman, Frolo, Baránek - Jánský, Hübl, Lukeš – Martynek, Gerhát, Ručinský - Majdan, Piroš, Trávníček – Písařík, Šrámek, Jurčík. Připraven Soukup. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Litvínov nastoupil bez Pavla Francouze, který zůstal doma s lehčím zraněním a také kvůli náročnému programu v předchozích týdnech, maximálnímu vytížení plus cestování, včetně reprezentace. Trenéři tak vyzkoušeli v brance rezervní alternativu, což pro další průběh soutěže není na škodu.

Dále scházeli Gula, Sklenička a Hanzl, nejel také Šlégr, nakonec nemohl nastoupit ani Chaloupka. V prvních minutách ještě odstoupil se zraněním Lukeš... Místo něj zaskakoval Ručinský. Premiérově hrál Tomáš Frolo.

Poprvé se stalo, že Litvínov na neoblíbený zlínský led přijel jako první k souboji s posledním. A dokázal podle toho začít. Sice se hned po pár vteřinách musel bránit (vyloučen Hübl), ale jeden závar přečkal a už ve 4. minutě udeřil. Písařík byl v šanci faulován, rozjel se k trestnému střílení, dal si hodně záležet na klamání gólmana tělem a vyplatilo se – forhendem zavěsil, 0:1!

Vzápětí se elegantně přes jednoho hráče uvolnil Hübl a přes dalšího střílel, Kašík kryl. Domácí vyrovnali zblízka Okálem a pak nevyužili minutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Ven musel Ručinský a po vyhození puku do hlediště i znovu Hübl. Trenéři si vzali time a jejich svěřenci těžkou chvíli zvládli.

Kromě podklouznutí Pavelky, které vyřešil přikrytím puku Horák, patřil závěr třetiny Vervě. Ručinský uvolnil Hübla a jeho vyraženou střelu posílal do odkrytého místa v brance Jánský, nesedl mu však kotouč. Škoda, to po brance volalo… I trma-vrma před zlínskou svatyní minutu na to.

Verva strhla vedení na svou stranu v polovině zápasu v přesilovkách. Poměr vyloučených 0:3 se začal vyrovnávat a jen co se tak stalo, přišly góly do sítě PSG.

Obranu i gólmana krásně vyšachovali Hübl s Ručinským poté, co si Piroš vynutil už druhý faul v zápase (Svoboda), 1:2. Také zlínský Žižka šel do hry z lavice hanby dřív, poslal ho z ní svým prvním letošním gólem Pavlík, 1:3. A do třetice! Čajánek na trestné lavici roztřískal hůl, ale také si neodseděl celé dvě minuty. Pavelka nejprve dokázal udržet útočnou modrou čáru, pak se po ní rozjel a přesným švihem překonal - puk špatně vidícího - Kašíka, 1:4!

Bohužel na druhé straně měl při pokusu Valenty zakrytý výhled také Horák a brzy bylo sníženo na 2:4. To už byl v kleci domácích náhradník Hromada. Nejblíže k jeho překonání měl Ručinský.

Po změně stran se děly věci… Pavlík využil čtvrtou přesilovku poté, co gólman vyrazil parádu v koncovce Jánského. Svým druhým gólem v zápase upravil Pavlík na 5:2. Ani to však utkání nerozhodlo! Klíčový podíl na tom mělo dvojnásobné vyloučení Vervy ve 44. minutě. Ven byl poslán Ručinský a po dlouhé diskusi i Zeman. Dlouhou výhodu využili domácí až po 1:41 min., ale krátce po skončení klasické přesilovky pět na čtyři dali i další gól, 4:5.

Po Trávníčkově vyloučení dostal osobní trest Ručinský, frustrace narostla. Jako na Slavii mohl ještě Litvínov strhnout otáčející se zápas na svou stranu, při gólové střele Martynka na 4:6 ale měli domácí štěstí... A pak, polití živou vodou, vyrovnali na 5:5 Čajánkem. To už byl na deset minut mimo hru i Kubát... S torzem sestavy Litvínov musel hájit i pouhý bodík… Uhájil, i když se dvakrát znovu bránil ve čtyřech, také celou poslední minutu. Horák svými zákroky pomohl.

Také v prodloužení se oslabení povedlo ubránit, ale po něm všechno před sebou prostřelil od modré Marušák, 6:5. Zlín získal dva body, ve které už těžko mohl doufat. Litvínov měl blízko k výhře ve Zlíně po několika letech, nakonec ale musel vzít zavděk jedním. Znovu ztratil venku tříbrankový náskok, tentokrát ale po jiném průběhu než se Slavií, tady sehrála hlavní roli dlouhá přesilovka pět na tři.

Tak v neděli - právě proti Slavii!

Ohlasy

logo PSG Zlín

PSG Zlín

Juraj Jurík (mluvil druhý): „Já bych přeci jen něco k hokeji. Litvínov hraje ve veliké formě a pohodě, hráči si věří. U nás byla vidět i nějaká ta nerozvitost. Soupeř byl velmi aktivní v přesilovkách a dostal se do tříbrankového vedení. Ve druhé třetině jsme snížili, ale na začátku třetí opět inkasovali. Pak nám ale pomohla dvojnásobná přesilovka a dotáhli jsme se na kontakt. Potom jsme začali věřit v nějaký bod, Litvínov ztratil na koncentraci. Šťastným gólem jsme rozhodli. Za dva body jsme rádi, vzhledem k tomu průběhu."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava (mluvil první): "V hokeji se pohybuji dlouho, ale to, co se tu dnes dělo, považuji za ostudu a nehoráznost českého hokeje. Jsem zvědav, jak se to vyřeší. Hráči by museli být z betonu, aby toto vydrželi. Je to škoda, ublížilo to hokeji, ten mohl být dnes lepší. Víc to nebudu komentovat."

Fanshop