Zápasy 16. 11. 2014, Redakce

Slavia udržela náskok, Litvínov bez gólu

Tomicova branka z první třetiny rozhodla zápas před vysokou návštěvou v Litvínově. Verva s více absencemi v sestavě než v předchozích duelech gól v neděli nevstřelila a musela vstřebat porážku.

21. kolo, 16.11.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Slavia Praha
HC VERVA Litvínov HC Slavia Praha
0 1
  • Třetiny

    0:1, 0:0, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Horák – Kubát, Frolo - Šlégr, Pavlík - Zeman, Baránek - Pavelka - Jánský, Hübl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček - Majdan, Piroš, Jurčík – Písařík, Šrámek. Připraveni Soukup a Smolka. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Svoboda - Krejčí, Kolařík - Knot, Valach - Štich, Novák - Beňovič - Bednář, Vlasák, Tomica - Školiak, Vas, J. Doležal - Stránský, Divíšek, Sklenář - Veselý, T. Doležal. Připraven Furch. Trenéři Lubina a Beránek


Reportáž

Litvínov naskočil do zápasu bez tří obránců základní šestky (Gula, Sklenička, Chaloupka). Pro zranění chyběli i Hanzl, Lukeš a Francouz. Slavia dala šanci v kleci Svobodovi a poprvé představila staronovou posilu Divíška, který byl hned ve 2. minutě vyloučen.

Hosté byli v první třetině venku třikrát a hlavně v úvodu zápasu měli štěstí při Martynkových šancích. Ve 4. minutě při Divíškově trestu Martynek zpracovával puk před odkrytou klecí a Svoboda se do ní stihl přemístit a zakročit. Vzápětí pálil stejný hráč na prázdnou klec, ale z těžkého úhlu. Puk prakticky kopíroval brankovou čáru, ale za ní neskončil.

A do třetice Martynek, přesprintoval obránce, jel sám na gólmana, který jeho zásun puku kryl. Udeřili tak "sešívání". Tomica zůstal sám před Horákem a vyzrál na něj, 0:1. Dva hráči Slavie, Štich a Bednář šli do šaten s nějakým problémem už před koncem třetiny.

I ve druhé části jakoby na domácích trochu ležel stín předchozího zápasu ve Zlíně. Ani v dalších třech přesilovkách se neprosadili. Soupeř měl výhody dvě. Ručinský si v oslabení pohrál s protihráčem a dostal se i ke střele. Neprosadili se Martynek ani Kubát ze sóla. Pražané zahrozili jen Tomicou, kterému se ale před Horákem tentokrát nepovedlo zpracovat puk. I podruhé přesto odcházeli do kabiny s hubeným náskokem.

A udrželi jej až do konce. Litvínov se tentokrát tlačil za brankou celých 60 minut marně. V závěrečném dějství hrál tři přesilovky, sám se v oslabení bránil jednou, ale nic platno. Umná obrana Slavie ve středním pásmu byla účinná, dobře zachytal Svoboda, soupeři chyběla i trocha potřebného štěstí.

Litvínov dřel, bojoval a měl šance, byť si je v neděli vypracovával těžkopádněji. Skvělí diváci jej hnali dopředu. Trenéři zkusili power play. 17 vteřin před koncem se uvolnil Jánský, byl zahákován Kolaříkem, ani následná početní převaha šest na čtyři však kýženou branku žlutým nepřinesla.

Rostislav Martynek: "Beru to dnes na sebe, měl jsem několik šancí, alespoň z některé jsem měl dát gól... Dostali jsme jen jeden, na to bychom doma měli bodovat. Ve Zlíně dáme branek pět a doma pak žádnou, je to škoda. Se Slavií nemáme ani bod, ale není to o tom, že nám nesedí, naopak, vždyť i dřív se nám proti ní dařilo. Dnes asi nejvíc rozhodly naše neproměněné přesilovky."

Tomáš Frolo: "Byl to takový zvláštní zápas. Snažili jsme se, bohužel to dnes nešlo. Můj výkon? Není to ono, doufám, že bude ve všem lepší. Jsem Litvínovu vděčný za to, že mi dal šanci. Vážím si jí a chci to klubu vrátit."

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Takový zápas jsme už odehráli, vyhráli jsme tady 1:0 s Plzní a také 1:0 na Spartě. Dneska se nám to bohužel nepovedlo. Neodehráli jsme špatné utkání. Chtěli jsme srovnat náskok soupeře, měli hodně přesilových her, bohužel jsme neproměnili ani jednu. V tom byla šance dostat se zpět do zápasu, ale šance jsme neproměnili. Byl to urputný boj. Když nedáme branku, nemůžeme pomýšlet na body. Franta Lukeš nám bude chybět minimálně měsíc, možná déle. Záležet bude na způsobu a průběhu léčby, zatím nevíme, přesnější informace ještě nemáme. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Nahradit zcela asi nepůjde, ale musí se další hráči poprat o to, abychom i bez něj bodovali. Pavel Francouz a Robin Hanzl by měli v týdnu začít trénovat."

logo HC Slavia Praha

HC Slavia Praha

Josef Beránek ml.: "Věděli jsme, že je Litvínov doma silný, takže jsme přijeli bránit. A to se nám povedlo."