Zápasy 21. 11. 2014, Redakce

Olomouc dobyta, Verva ji přestřílela 5:4!

1:0, 1:3, 4:3, 4:5 - po divokém průběhu zápasu získal Litvínov všechny tři body! Dvakrát se před téměř vyprodaným stadiónem trefil Peter Jánský.

22. (ČT), 21.11.2014, Olomouc
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
4 5
  • Třetiny

    1:3, 2:0, 1:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Vošvrda – Vyrůbalík, Majeský, Skrbek, Houdek, Ondrušek, Rašner, Škůrek – Cibák, Marosz, Rác – Buc, Patera, Matai – Laš, Herman, Zuzin – Dlouhý, Knotek, Kucharczyk. Připraven Trvaj. Trenéři Dopita a Fiala

  • Sestava hostů

    Francouz - Kubát, Frolo - Pavelka, Pavlík - Zeman, Baránek - Kousalík - Jánský, Hübl, Ručinský - Martynek, Piroš, Trávníček - Majdan, Šrámek, Jurčík - Písařík, Hanzl, Gerhát. Připraven Horák. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Vervě, potřetí v sezóně v černých dresech, se po dvou zápasech vrátil do sestavy Pavel Francouz a po šesti duelech útočník Robin Hanzl. Naskočil ve čtvrté formaci s Gerhátem a Písaříkem. Mimo zůstali zranění obránci Gula, Sklenička a Chaloupka, plus útočník Lukeš.

Hanáci doma na podzim už mnohokrát vycenili zuby a i v pátek začali v hlasité atmosféře agresivně. Branka v první minutě a dvě následná vyloučení, to věru není ideální vstup do utkání pro soupeře...

Po 60 vteřinách filigránsky tečoval přes dva hráče puk Buc a ten pronikl do sítě, 1:0. Vyloučení Kousalíka a poněkud přísné Pavlíka se naštěstí alespoň nepřekryla a Verva obě ubránila. Největší možnost chytil Francouz Majeskému. A ve druhém oslabení už se blýskalo pro hosty na lepší časy v zápase, Trávníček jel sám na Vošvrdu! Nepřelstil ho.

To Písaříkovi po Gerhátově zpětné přihrávce se zblízka vedlo lépe, 1:1! A to byl signál ke zvratu. Ve 12. minutě hráli hosté první přesilovku a Majdan švihem od modré zamířil přesně, 1:2. To už puky hráčů v černém chodily z hole na hůl. Když Litvínov v závěru třetiny přečkal trest Jánského, udeřil potřetí: Ručinský potáhl akci a podobně jako předtím Gerhát našel před brankou Jánského, který si puk nadhodil a pak ho ze vzduchu poslal pod břevno. Na vyloučení 1:3, na góly také 1:3!

Ve druhé části musel ven Kubát, Litvínov se ubránil, ale pak přece inkasoval. Zdálo se, že gólu předcházel krosček olomouckého hráče, ale nepískalo se. Za krosček byl naopak vyloučen Kousalík a protože na trestné lavici v tu chvíli už seděli Frolo a Matai, hrálo se chvíli čtyři na tři.

Verva držela těsný náskok až do konce třetiny, Francouz byl pozorný. V závěru druhé části byl ale vyloučen Jurčík a gól do šatny se pro změnu podařil bojujícím domácím, doklepával Skrbek, 3:3. Poměr vyloučených v tu chvíli narostl na 3:7.

A dramatická bitva vyvrcholila v závěru šťastně pro Litvínov! Nejprve ale úřadovali domácí - jak předchozí třetinu skončili, tak tu poslední začali - gólem. Cibák byl v šanci faulován a proměnil trestné střílení, 4:3. A zase měli být Olomoučtí na koni, jenže Litvínov se znovu stal vosou, která si trpělivě počkala na své bodnutí. Po chybě střelce branky Cibáka ujel Jánský, nechal si puk posunout Hüblem a sólo proměnil, 4:4.

A začínalo se znovu. Knotkův faul na Gerháta přišel „Moru“ draho, výborně sehraná přesilovka s častou a nebezpečnou střelbou vyvrcholila Hüblovou ranou, 4:5! V 52. minutě se fanoušci HCVL v hledišti ptali – nebude nás to mrzet? Ručinský před poloodkrytou klecí ještě vracel puk Hüblovi, který ale minul. To byl pokus o čistou, čirou, řekněme "Kýhosovskou litvínovštinu"…

Vyrůbalík musel ven na 2+10 minut, ještě další vyloučení přišla v poslední minutě. Naposledy Trávníček dvě vteřiny před koncem za zdržování hry (zalehnutí puku), ale to už byla spíše taktická věc. Body jedou na sever!

(Foto: archiv)

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Jiří Dopita: "Nehodnotí se mi to úplně dobře... První třetina nebyla od nás ideální, dva góly jsme si nechali dát úplně zbytečně z předbrankového prostoru. Víme, že hostující hráči do brankoviště chodí, my k tomu naše kluky také nutíme. Jednalo se však o dva identické góly, které bychom si měli pohlídat. V podstatě celý zápas jsme podle mého názoru měli herně navrch. Měli jsme problémy snad jen v oslabeních, věděli jsme, že přesilovky jsou v podání Litvínova opravdu dobré. Ve druhé třetině jsme byli pohybliví a aktivnější. Zápas jsme otočili na 4:3, vyrovnání jsme ale Litvínovu darovali opět zadarmo, znovu po zbytečné chybě. Nechci se příliš vyjadřovat k některým faulům, na nic se nechceme vyplouvat. Mohly vyhrát oba celky, ve hře pět na pět jsme ale podle mě byli lepší. Každý zápas to bohužel není tak, že vám do branky spadne všechno."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Myslím, že jsme viděli výborné utkání. Nám se hodně povedla první třetina, i přesto, že jsme v ní brzy prohrávali. Ve druhé třetině za to Olomouc vzala a zaslouženě se vrátila do zápasu. Snažili jsme se domácí bránit, ale ne vždy se nám to dařilo čistě. Po druhé třetině jsme do kabin přišli takoví skleslí. Už poněkolikáté jsme venku vedli o dvě branky, ale nechali si to vzít. Nakopl nás pak gól na 4:4. Pak už byla situace taková, že mohla vyhrát obě mužstva. Nakonec jsme šťastnější byli my."

Fanshop