Zápasy 25. 11. 2014, Redakce

Půlstovka bodů padla v Liberci! Domácí rozhodli v nájezdech

Litvínov v severočeském derby skóroval v přesilovce i v oslabení, vedl 2:0 a ještě v 58. minutě 3:2, nakonec se ale musel spokojit s bodem.

24. kolo, 25.11.2014, Liberec
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
4sn 3
  • Třetiny

    0:1, 2:1, 1:1 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Lašák – Výtisk, Šimek, Voráček, Kolmann, Derner, Kajínek – Radivojevič, Vampola, Jass – Vlach, Filippi, Valský – Krenželok, Jelínek, Bartek – Víšek, Urban, Kica. Trenéři Čada, Černý a Láska. Připraven Schwarz

  • Sestava hostů

    Francouz - Kubát, Frolo - Kousalík, Pavlík - Zeman, Pavelka - Jánský, Hübl, Ručinský - Martynek, Hanzl, Gerhát - Majdan, Piroš, Trávníček - Písařík, Šrámek, Jurčík. Připraveni Soukup a Baránek. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Před řidčeji obsazenými tribunami byl zápas zahájen libereckou specialitou, totiž českou státní hymnou. Litvínov bez Šlégra, s Kousalíkem a trvajícími čtyřmi absencemi (i domácím chyběli Škoula, Gřegořek, Vitásek a tři "B" útočníci - Bakoš, Bulík a Bulíř) byl v úvodu nebezpečnější a přesnější v kombinacích.

Nic na tom nezměnilo ani první oslabení. Vyloučen byl Písařík, krátce po své pěkné střele, jíž předcházela Kubátova akce a kterou zastavil až Lašák. Právě v oslabení ale pěkně našlápl František Gerhát, vytvořil tím přečíslení a ještě ideálně našel před branku najetého Robina Hanzla. A bylo to 0:1!

V polovině třetiny trefil loktem Pavelku Valský, musel ven a v přesilovce mohl zvýšit Ručinský. Domácí pak ale přidali a začali zatápět. Krenželok, Jas, Víšek a Urban ohrozili Francouze, který však držel čisté konto. Tygrům nepomohly ani dvě další vyloučení soupeře (Majdan a Kousalík). Hlavně trma-vrma před svatyní hostí mezi oběma přesilovkami vypadala docela zle, naštěstí puk z Urbanovy hole na branku houštinou těl neprošel.

Po změně stran Litvínov nejprve odskočil na dvoubrankový rozdíl, ale přesto domácí do přestávky stav srovnali.

Do sóla málem ujel Jánský, ale musel zpracovávat puk a trochu ztratil rychlost. Ručinský při druhém střídání první řady založil rychlou akci dlouhým pasem na Jánského a sám ji ještě zakončoval z mezikruží, to po gólu volalo. Šrámek „buzarem“ o mantinel přihrál zpátky na útočnou modrou Frolovi, jehož nahození na branku tečoval Jurčík, 0:2. Další odmazaná nula v litvínovských statistikách.

Liberecké postavilo na nohy brzké snížení, po přečíslení tři na dva dorážel Vlach. A za chvíli hořelo před Francouzem znovu. Kubát a Piroš odešli na trestnou lavici v rozmezí menším jedné minuty. Ale Tygři stříleli málo a zformovaná litvínovská trojice těžkou chvíli zvládla. Až o sedm minut později Bartek našel skulinku pod horní tyčkou a srovnal, 2:2.

Jass a Filipi nabídli fauly za chvíli tutéž možnost hostům. Jednou zvonila tyč, Kubátovy ani Ručinského rány se však nakonec neujaly a tak se do kabin šlo za nerozhodného stavu.

Tlak domácích se ani po změně stran nekonal a tak si na svou šanci jako už tolikrát počkal Litvínov. Faul Radivojeviče na Piroše využil Pavlík. Kubát naznačil ránu a posunul puk do strany na volej, který byl utěšený a navíc přesný. Frolův trest hosté ubránili a když už to vypadalo, že Verva vedení udrží, projel jakoby nic do šance Vampola a přece jen srovnal. Rozhodnout ještě mohl v 59. minutě Ručinský, ale body se musely dělit.

prodloužení se dlouho hrálo v klidu, ale v 64. minutě fauloval Zemana Bartek a Litvínov ve druhé polovině výhody sahal po vítězství. Lašák odolal, i když v jednu chvíli měli hůl jen dva ze tří jeho spoluhráčů. Černým tentokrát chybělo trochu štěstí.

Po necelém měsíci si tak Litvínov znovu vyzkoušel nájezdy. Tentokrát v nich neuspěl, když v tradiční trojici jel místo zraněného Lukeše obránce Pavlík. Lašák se vytáhl a poslední nájezdník Radivojevič Francouze prostřelil, čímž bez možnosti reagování zápas rozhodl.

Škoda ztraceného vedení v závěru. Nicméně i tak Verva završila 50 získaných bodů už po 24. kole a ani dnes se nevrací zvenku s prázdnou. A v pátek vyzve doma Spartu!

(Foto: archiv)

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Milan Černý: "Ceníme si, že za nepříznivého stavu mužstvo nekleslo na mysli a dokázalo srovnat. Sice se říká, že nájezdy jsou loterie, ale myslím, že Jánko Lašák byl dnes excelentní."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Myslím si, že to bylo spíš udřené utkání, pro diváky asi ne moc atraktivní. Remíza je zasloužená. Domácí měli možná trochu štěstí v závěru, ale gratuluji."

Fanshop