Zápasy 12. 12. 2014, Redakce

Litvínov otočil z 0:2 na 3:2, ale Třinec v závěru rozhodl

Drama a kvalitu hodné prvních dvou týmů tabulky nabídl páteční tahák 29. kola pod Krušnými horami. Hosté vyhráli po gólu při power play 5:3 po průběhu (z jejich pohledu) 2:0, 2:3, 5:3

29. kolo, 12.12.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Oceláři Třinec
HC VERVA Litvínov HC Oceláři Třinec
3 5
  • Třetiny

    0:0, 3:2, 0:3

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Kubát, Chaloupka - Šlégr, Pavlík - Kousalík, Pavelka - Baránek - Petružálek, Hübl, Ručinský – Martynek, Hanzl, Gerhát – Jánský, Piroš, Trávníček – Majdan, Šrámek, Jurčík. Připraven Soukup. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Hrubec - Klesla, Roth - Linhart, Galvas - Hrabal, M. Doudera - L. Doudera, Matyáš - Hrňa, Kreps, Orsava - Mauš, Polanský, Adamský - Klepiš, Růžička, Rákos - Ciencala, Kindl, Rufer. Připraven Hamerlík. Trenéři Kalous a Varaďa


Reportáž

Po dvou zápasech opět s Pavlem Francouzem v brance a s Jakubem Petružálkem v první formaci vyrukoval Litvínov na Třinec. Šrámek se znovu v sestavě vystřídal s Písaříkem. Chyběl také Frolo a stále Gula, Sklenička a Lukeš, kvůli nachlazení se do sestavy nakonec nevešel Zeman a naskočil Kousalík. Hosté přijeli k taháku kola o den dřív i s Krepsem. Stadión Ivana Hlinky se ani teď poprvé od letní rekonstrukce v roce 2013 nevyprodal, ale znovu moc nechybělo.

Litvínov začal lépe a už po 60 vteřinách hry zahrozil – Hanzl si pěkně počkal na pohyb brankáře, puk se ocitl za jeho zády v brankovišti, ale došťouchnout za čáru se ho nepovedlo. Jánský dostal kolmou přihrávku, pěkně se uvolnil, našel ale jen dobře postaveného Hrubce.

Šlégr sekal a Verváci jeho trest ubránili. Pokračoval kvalitní hokej z obou stran. Ještě v polovině třetiny měli domácí tlak, ústící ve vyloučení Růžičky, ale pak se ke slovu začali víc dostávat hosté. Růžička po návratu z trestné lavice jel zprava sám na Francouze, ale minul.

Rufer jel v 15. minutě zcela sám na branku, snažil se jejího strážce rozhýbat, ale nevyzrál na něj. Třinečtí napadali litvínovskou rozehrávku i ve třech a činili tím soupeři starosti. Ten ubránil i Trávníčkovo vyloučení.

Po změně stran se na branky čekat přestalo, padlo jich hned pět! A ještě diváci viděli zvrat z 0:2 na 3:2…

Už po 20 vteřinách v končícím domácím oslabení chtěl brankář Francouz získat svému týmu cenné vteřiny vyhozením puku z obranného pásma, ale trefil blízko stojícího Hrňu a měl i smůlu, že odraz kotouče šel do sítě, 0:1. Hrňa při dalším střídání z pravého křídla zvýšil na 0:2 a Ocelářů bylo plné kluziště.

Jenže Litvínov zase dokázal, jak málo mu stačí ke gólu. Kleslovo provinění ještě brankou neskončilo, ani Šrámkova šance. Ale Polanského už poslal z trestné lavice dříve Ručinského švih, 1:2. Za dvě minuty ujel v oslabení Trávníček do přečíslení dva na jednoho, volil střelu a trefil přesně, 2:2. Zvrat dokončil při přesilovce čtyři na tři parádní ranou Petružálek, 3:2! Co přinese závěr?

Pro HCVL bohužel druhý zvrat. Litvínov hrál dvě oslabení (Chaloupka a Trávníček) a to druhé přineslo rozdílový gól. Vyrovnání předtím přišlo po zachyceném Petružálkově vyhození a gól na 4:3 se za čáru dokutálel poté, co vypadl Francouzovi z výstroje.

Domácí dřeli o srovnání až do konce. Měli ho na holi Majdan a Jánský, Hrubec zachránil. Ještě při power play přišel další nebezpečný pokus, ale nakonec do prázdné klece uzavřel Růžička.

Pavel Francouz byl dotázán na první gól: "Nahodili na mě puk, bylo to v oslabení, chtěl jsem ho proto vyhodit z pásma, ale trefil protihráče. Mrzí mě to, byla to moje chyba. Pak jsme zápas otočili, ale po chybě inkasovali na 3:3 a pak dostali ještě takový zvláštní čtvrtý gól. Škoda. Jinak bylo myslím na ledě vidět, že oba týmy nejsou nahoře v tabulce náhodou."

Erik Hrňa, autor dvou branek Třince, popsal první gól takto: "Když jsem viděl, že Francouz dává puk na led a chce rozehrát, jel jsem rychle k němu a měl jsem štěstí, puk mě trefil asi do špičky brusle. Jasně, povzbudilo mě to a pak jsem přidal druhý gól. Za výhru jsme rádi i proto, že se nám zápasy s celky okolo nás dosud příliš nedařily."

Třinec ukázal svou sílu, pohyb, sebevědomí. Litvínov také, podruhé doma s Oceláři otočil stav z 0:2 na 3:2, tentokrát to však k bodovému zisku nevedlo. Pět bodů z devíti s Třincem je i tak slušný výsledek. Zápas kvalitou dostál letošní pověsti obou týmů, rušných situací nabídl spoustu.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Souhlasím s Jirkou, byl to dobrý zápas. My jsme prohrávali, pak dokázali utkání s pomocí přesilovek a jednoho gólu v oslabení otočit. V tu chvíli jsme měli zápas dorazit a rozhodnout. Udělali jsme dnes ale nějaké chyby a nakonec prohráli."

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Jiří Kalous: "Viděli jsme kvalitní, bruslivé utkání, hrálo se nahoru-dolů, šance na obou stranách. Povedlo se nám v závěru zápas rozhodnout, důležitý byl gól z přesilovky, který zvrátil utkání. Tři body z dnešního duelu jsou pro nás hodně cenné."

Fanshop