Zápasy 04. 01. 2015, Redakce

Petružálek vystřelil tři body, Verva poprvé v sezóně přemohla Slavii!

Přesilovková branka Jakuba Petružálka rozhodla zápas na Slavii (0:1), který byl dramatický až do posledních vteřin. Litvínov po necelém měsíci poprvé naplno bodoval.

34. kolo, 04.01.2015, Praha
logo HC Slavia Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Slavia Praha HC VERVA Litvínov
0 1
  • Třetiny

    0:0, 0:1, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Furch – König, Knot, Štich, Valach, Beňovič, Růžička, Holub, Novák – Vlasák, Bednář, Kolář – Sklenář, Divíšek, Stránský – Poletín, Vas, Čermák – J. Doležal, T. Doležal, Veselý. Připraven Svoboda. Trenéři Gregor a Beránek

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Frolo, Gula, Zeman, Štindl - Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Písařík, Šrámek, Jurčík. Připraven Soukup. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Pražané už si – neúspěšnou – premiéru v novém roce odbyli 2. ledna s Libercem (podlehli po nájezdech), Litvínov k ní nastoupil v neděli. Už s uzdraveným obráncem Kubátem a v premiéře také se zadákem Štindlem.

První část byla zpočátku vcelku vyrovnaná, branku nakonec nepřinesla. Blíž k ní měli střelecky podstatně aktivnější Severočeši. Čekali v 15 hodin poměrně dlouho na ledě na nástup Slavie, pak zahrozili jako první Hüblem. I první vyloučení bylo na straně hostí (Ručinský), ale domácí toho mnoho nepředvedli. Pak byli hosté lepší, což vyvrcholilo Hüblovou dorážkou předchozí Jurčíkovy střely.

Ve 13. minutě Francouz úspěšně vyřešil závar před sebou, který způsobily dva Bednářovy pokusy, při druhém pak navíc teč vlastního hráče. Od 14. minuty do konce třetiny byli vyloučeni tři domácí hokejisté. První výhodu Litvínov nevyužil, druhou zkrátilo Jánského provinění a třetí se z větší části přelila do druhé třetiny. Hlouček fanoušků za Furchovou brankou se při ní ještě ve 20. minutě dožadoval odpískání nedovoleného zákroku na Jánského.

I tak ale tato přesilovka skončila gólem! Po Pavlíkově střele od modré čáry přesně přes obránce z dorážky vypálil Petružálek. Mířil ke vzdálenější tyči, 0:1! Hrálo se pak podle žlutočerných not. Ven zamířil Maďar ve službách Slavie Vas, se skóre ale nepohnuly ani přesilovkové pokusy ani následná Gerhátova šance, který usměrnil na Furcha Martynkovu přihrávku.

Druhý gól nepřicházel a tak dvakrát vystrčili růžky „sešívaní“. Poletínovu dorážku i puk mířící na hrůzostrašně volného Bednáře ale hosté s Francouzovou pomocí přečkali. Lehké to nebylo ani při Pavlíkově vyloučení v polovině zápasu, ale litvínovský gólman byl bezchybný. Největší šance HCVL pak měli Písařík a Lukeš. Písaříka křižnou přihrávkou přes střední pásmo krásně našel Šrámek, ale koncovka v ideální pozici šla těsně mimo. Lukeš zase najížděl na Furcha sám, gólman mu ale blafák do bekhendu holí vystihl.

Závěr třetiny a vyloučení zkušených borců na obou stranách: Ručinskému sudí pískli v jednom střídání hákování i podražení a napočítali mu tak čtyři trestné minuty. Vzápětí však Vlasák vysekl hůl ujíždějícímu Trávníčkovi a tím domácí přesilovku zkrátil o polovinu.

Jenže po změně stran byl vyloučen ještě Kubát a hrálo se tak čtyři na tři a pak půl minuty pět na tři. Ani to však Slavii k brance nepomohlo. Po jedné situaci se zkoumalo – kdovíproč a hodně dlouho – video. Puk prošel Francouzovým brankovištěm a zdálo se to vcelku jasně nebrankové. Horší pro hosty bylo, že ve stejném čase byl vyloučen Frolo a znovu hráli domácí více než půl minuty pět na tři... Opět se však Litvínov ubránil a po více než pěti minutách třetí třetiny si konečně zahrál v plném počtu.

Slavia ve třetí části evidentně přidala na důrazu, napadala ve větším počtu a tlačila se za vyrovnáním. Střelecká převaha hostů z první třetiny byla ta tam. V předposlední minutě po oddechovém času začali hrát Pražané power play. Jednou mířil kotouč do jejich opuštěné klece a byl zastaven hlavou protihráče. Lukešovi pak byla zdálo se v útočném pásmu přidržena hůl, ale nevylučovalo se a hra domácích bez gólmana po krátké pauze pokračovala - až do konce bez úspěchu.

Proti houževnatému soupeři, lačnícímu po životadárných bodech, je to pro Litvínov cenné vítězství, druhé v řadě a v soutěži první v základní hrací době od 5. prosince.

V úterý bude v Litvínově Olomouc - domácí premiéra na ZS I. Hlinky v roce 2015!

Ohlasy

logo HC Slavia Praha

HC Slavia Praha

Josef Beránek ml.: "Mohu potvrdit, to co řekl kolega z Litvínova. Hrálo se zezadu a na to, abychom nedostali moc gólů. Z naší strany byla stěžejní neproměněná přesilovka ve třetí třetině. Bez gólu se zkrátka vyhrát nedá."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "První třetina moc šancí nepřinesla a napověděla, že zápas asi moc gólů nenabídne. Klíčové bylo, že jsme proměnili přesilovou hru a nedostali gól ve dvojnásobném oslabení. Zápas rozhodly a určovaly také výborné výkony obou gólmanů."