Zápasy 27. 01. 2015, Redakce

V Třinci se trefil jen Kubát, Oceláři potvrdili první místo

Za stavu 1:0 pro Oceláře neproměnil Litvínov trestné střílení (Hübl) a i proto tentokrát ve Slezsku prohrál. Brankář Soukup, který nahradil odpočívajícího Pavla Francouze, inkasoval v úvodu šlágru kola kuriózní gól, ale zápas pak dochytal se ctí. Za Vervu korigoval z přesilovky od modré Kubát.

42. kolo, 27.01.2015, Třinec
logo HC Oceláři Třinec
logo HC VERVA Litvínov
HC Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov
4 1
  • Třetiny

    1:0, 2:0, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Hrubec – Hrabal, Klesla, Galvas, Linhart, Nosek, M. Doudera, Foltýn – Rákos, Kreps, Orsava – Dravecký, Polanský, Adamský – Růžička, Plíhal, Matuš – Cienciala, Jašek, Christov. Připraven Hamerlík. Trenéři Kalous a Varaďa

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Pavlík - Gula, Chaloupka - Frolo, Štindl - Šrámek, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Písařík, Jurčík. Připraveni Horák a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Do obrany Vervy se vrátili Gula a Štindl, připraven byl Kokeš. První dvě obranné dvojice nastoupily v pozměněném složení – i proto, že doma kromě Šlégra zůstal i Pavelka, který pomáhal Mostu (vstřelil v pondělí dvě branky Litoměřicím). V brance poprvé od začátku extraligového zápasu nastoupil Jakub Soukup, ještě chyběl Jánský.

Právě Soukupův opravdový debut v TELH nezačal šťastně, bekhendový oblouček–nahození od Plíhala asi ztratil z očí a puk ke všem schválnostem zapadl přesně za jeho záda, 1:0.

Gól mrzel hosty o to víc, že ve Werk aréně drželi se soupeřem krok a často ohrožovali Hrubce. Poprvé to byl už v 15. vteřině Hübl. Řadu ran na Soukupa jeho spoluhráči stihli zblokovat a on jim oplatil několika zákroky. Ubránili se i ve chvíli, kdy k prvnímu vyloučenému v utkání (Frolo) přisedl půl minuty před jeho návratem do hry Trávníček. Soukup ukázal rychlý rozklek a postřeh.

V závěru první části šli ven krátce po sobě Klesla, Hübl a Rákos. Vervě z toho rezultovala 48 vteřin dlouhá výhoda čtyři na tři, ale domácím se dařilo vyhazovat a Petružálek se po Lukešově ráně od modré k pořádné dorážce nedostal.

Pěkným momentem první třetiny bylo rozbalení nedělních transparentů na počest Ivana Hlinky litvínovskými fanoušky, kterých dorazilo přes celou republiku na dvě desítky. A ještě pěknějším vřelá a podporující reakce kotle Ocelářů.

Po přestávce sebevědomí domácí své vedení navýšili, ale všechno mohlo být jinak, kdyby... Hübl dostal kolmici na útočnou modrou, ale neproměnil ani sólový nájezd, ani následné trestné střílení, protože byl předtím faulován. A tak přišlo nedáš-dostaneš, Orsava po šťastném odrazu puku zakončoval do odkryté klece, 2:0. Soukup už se nestihl přemístit.

Slepená vyloučení Chaloupky a Hanzla Litvínov přečkal a v polovině utkání první formace zmáčkla soupeře. Gól však přišel znovu na druhé straně, Draveckého vybídnutí využil za obránce najetý Polanský. Ani Jaškovo a Krepsovo vyloučení pak Vervě kýžené snížení nepřineslo.

Snahu po prvním Hrubcově překonání dokumentovali hosté hned po návratu z kabin, rychlý útok a přesnou kombinaci zakončoval Šrámek. Třinec si náskok umně hlídal a v přesilovce (Ručinský) jej Hrabal ranou od modré přesně ke vzdálenější tyči pojistil, 4:0.

Litvínov ale přece Hrubcovu "nulu" zrušil. Kubát pálil - ne OD modré, ale opravdu přesně Z modré, a rozvlnil síť. V 57. minutě dostal pětiminutový trest a trest do konce zápasu Frolo a Litvínov se musel ve zbytku utkání bránit. Zvládl to s jednou pomocí tyčky.

Jakub Soukup po zápase potvrdil, že před první brankou kotouč ve vzduchu na chvíli ztratil. "A pak jsem ho uviděl až za sebou..." Radim Rulík jeho výkon komentoval pro ČT takto: "Měli jsme po té situaci obavy, jak dál zápas zvládne, protože se taková věc nestává často. Ale zhostil se toho pak velmi dobře."

HCVL prohrál podruhé z posledních deseti zápasů. Škoda vyrovnaného úvodu a také, že vstřelená branka přišla tak pozdě.

Ohlasy

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Václav Varaďa: „V první třetině nás Litvínov ohrožoval, bral nám kotouče při napadání, ale Hrubec nás podržel. Pomohl nám šťastný první gól, po kterém jsme se zklidnili. Ve druhé třetině jsme trochu přidali, hráli zodpovědně v obranném pásmu a přidali jsme i další dva góly. Jsme rádi, že jsme získali tři body proti silnému soupeři a odskočili mu víc v tabulce.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: „Třinec zaslouženě zvítězil, byl lepším mužstvem. My jsme neodehráli špatně první a třetí třetinu, ale druhou naopak velmi špatně. Proto jsme dnes nemohli pomýšlet na lepší výsledek.“