Zápasy 20. 02. 2015, Redakce

Olomouc - Litvínov 0:12 na body! Verva dobyla Hanou

1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2 - takový byl z pohledu Severočechů vývoj utkání v Olomouci. Litvínov i v kombinované sestavě porazil Hanáky počtvrté v sezóně. A má další jistotu - čtvrtfinále play off začne doma.

48. kolo, 20.02.2015, Olomouc
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
2 4
  • Třetiny

    0:1, 1:1, 1:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Vošvrda – Škůrek, Houdek, Jaroměřský, Ondrušek, Rašner, Vyrůbalík – Patera, Knotek, Buc, Marosz, Rachůnek, Laš, Zuzin, Matai, Herman, Cibák, Dlouhý, Kucharczyk. Připraveni Urbisch a Staněk. Trenéři Fiala, Dopita a Tomajko

  • Sestava hostů

    Francouz – Pavelka, Gula - Baránek, Pavlík - Chaloupka, Štindl – Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Šrámek, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Písařík, Jurčík. Připraven Horák. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Dva centři najednou vypadli z litvínovské sestavy v den zápasu, pro nemoc do Olomouce neodjeli Hanzl a Piroš. Mezi šesti obránci byl znovu i mladý Baránek, stále chyběli Kubát, Frolo a Sklenička.

Litvínov začal klidněji a hokejověji, soupeř s podporou hlasitého publika v "Plecharéně" se snažil všechno dohnat nasazením a bojovností. Už ve 4. minutě jej ale zmrazil Ručinský. Po předchozí šanci Hermana, proti které výborně zasáhl Francouz, v signalizované výhodě z levého křídla vypálil a kotouč skončil po dvou odrazech (od Vošvrdy a vracejícího se obránce) za zády brankáře, 0:1.

Vcelku rušný zápas přinesl na stejné straně možnost Pavlíka, který dostal nabito na modrou čáru, ale povyjetého gólmana nepropálil. A na opačné straně, kde Knotka efektně vychytal Francouz při Gulově vyloučení. V 15. minutě Verva zamkla Hanáky do jejího obranného pásma, ale gólově z toho nic nevykvetlo. Čtyřicet vteřin před přestávkou byl vyloučen autor branky za zákrok na Cibáka v šanci a domácí tak měli výhodu druhé, pauzou dělené přesilovky.

Po změně stran jim ji zkrátilo provinění Ondrůška a Litvínov pak hrál přesilovku dobře - až na koncovku. Hübl z úhlu netrefil odkrytou klec, ani Ručinský z mezikruží neuspěl, obojí ale po gólu volalo. Pak se hosté museli branit, Štindl a Chaloupka dohromady na čtyři minuty oslabili mužstvo. Povedlo se, i Knotkovu gólovku Francouz následně chytil. Pak přece jen Škůrkovo nahození od modré čáry v přesilovce (Písařík) přes clonícího hráče prošlo do sítě, 1:1.

Minutu na to však Ručinský nabil na modrou Chaloupkovi a vyraženou střelu bez potíží dorazil všudybyl Petružálek, 1:2! Při Knotkově vyloučení ještě Verváci, které i na Hané povzbuzoval hlouček jejich fanoušků, nebyli daleko od navýšení náskoku.

Ve třetím dějství dokázal Litvínov potrestat vyloučení Dlouhého. Hübl, Lukeš a zakončující Jánský dokonale křižnými přihrávkami rozebrali obranu bíločervených s povedenou závěrečnou ranou pod horní tyčku, 1:3. Nastavenou cestu ke třem bodům pak černožlutým poněkud zkomplikovaly dva Trávníčkovy tresty. Hlavně ten první, po němž domácí muž večera Škůrek bombou snížil na 2:3.

Druhé oslabení už ale skončilo bez olomouckého efektu a navíc - když se domácí odhodlali k power play, právě Trávníček po buly vstřelil přes celé kluziště půldruhé minuty před koncem pečetící čtvrtý gól.

První litvínovská výhra venku po třech porážkách a udržený náskok na druhém místě! Vše podtrhl svým tradičně jistým výkonem Pavel Francouz. Domácí dřeli, vůbec nehráli špatně, ale nestačilo to. Psychika je ve vrcholovém sportu klíčovou záležitostí a byla na straně soupeře. V neděli kdo můžete přijďte na Vítkovice (18:20)!

(Foto: archiv)

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Petr Fiala: "I přes prohru dnes můžu říct, že lépe snad už hrát neumíme. Rozhodla i pohoda – bylo prostě vidět, že Litvínov už je někde jinde a zaslouženě v horních patrech tabulky. V útoku má výborné hráče. První gól byl pro nešťastný, vlastenec, jinak jsme drželi s protivníkem celou dobu krok až do power play, kde jsme to sehráli moc rychle. Jirka Trvaj ještě není zcela v pořádku, šetříme ho na závěr."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Utkání bylo vyrovnané a o naší výhře rozhodlo, že díky postavení v tabulce hrajeme v určité pohodě. Puky se k nám odráží a máme i štěstí, jak ukázal první gól. Když nás soupeř dostal pod tlak, podržel nás skvěle chytající Pavel Francouz. Jinak byla hra nesmírně vyrovnaná. Náš klid se projevil a rozhodl."

Fanshop