Zápasy 25. 02. 2015, Redakce

Verva veze tři body z Liberce, má jich 99 a je druhá!

Nikdo už z druhé příčky Litvínov nesesadí! Po vítězství 2:0, pečetěném při liberecké power play, si HCVL již dvě kola před koncem základní části zajistil druhé místo a čtvrtfinále play off začne v pátek 14. a v sobotu 15. března doma. U obou branek byl Peter Jánský (1+1). Čvrtá výhra v řadě!

50. kolo, 25.02.2015, Liberec
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
0 2
  • Třetiny

    0:0, 0:1, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Lašák – Gřegořek, Šimek, Derner, Výtisk, Vitásek, Ulrych, Plutnar – Bulík, Vampola, Bulíř – Urban, Filippi, Valský – Krenželok, Jelínek, Balaštík – Vlach, Bakoš. Připraven Vaněček. Trenéři Pešán a Čermák

  • Sestava hostů

    Francouz – Pavelka, Gula - Baránek, Pavlík - Chaloupka, Štindl – Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš – Šrámek, Petružálek, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Piroš, Jurčík. Připraven Horák. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Litvínovské plus v sestavě oproti poslednímu zápasu? Návrat Viktora Hübla. Chyběli Kubát, Frolo a Hanzl, nevešel se Písařík. Trenéři znovu nasadili mladého Baránka a podruhé naskočil Sklenička.

Motivovanějšího protivníka mít Verva ve středu nemohla: vyhrajeme-li poslední tři zápasy, jsme v play off! To věděl před zápasem Liberec, který se ještě utká i s rivalem z Mladé Boleslavi.

Dohrávka 50. kola po v Liberci tradiční hymně podle toho začala. Litvínov s dostatkem sebevědomí využíval každou možnost k tomu být nebezpečný, Liberec se hodně tlačil dopředu z podstaty věci. Hübl střílel a zahřál Lašáka už v 18. vteřině. Ve 3. minutě za vlastní brankou atakoval Vampolu Trávníček a sudí jej poslali ven. V početní výhodě se snažil o dorážku Výtisk a poté se déle zvedal z ledu po souboji na vhazování Vampola. Rozhodčí po poradě nevylučovali a Verva klasické oslabení ubránila. Sama zahrozila po Pavlíkově nahození od modré čáry, Petružálkovým uvolněním a ještě Gerhátovým průnikem. Na druhé straně byl nebezpečný Vlach.

Valský hákoval Trávníčka, ani hosté ale první přesilovku nevyužili. Tvrdé sražení Guly na útočné modré vedlo k brejku dvou „U“, Ulrycha a Urbana, se střelou si ale jistý Francouz poradil. Rušná úvodní část tak skončila bez branek. Zatímco Vampola se do hry vrátil, Bulíř po zásahu kotoučem od Bulíka byl zdálo se zraněn vážněji.

Po změně stran začali Krušnohorci náporem, ze kterého vykvetly šance, vyloučení a nakonec i gól. Hned při prvním střídání si vyměnili puk Hübl s Lukešem a byla z toho největší možnost zápasu. Ručinského bombu z levého křídla chvíli na to Lašák vyrazil před sebe a Šrámek se ještě dostal k dorážce. Domácí odpověděli Vampolou a jeho natlačením se před branku, ale pak je zastavila dvě vyloučení.

Majdan si kličkou vynutil faul Plutnara, z toho ještě nic nebylo. Ale Gřegořkův faul na Lukeše už Litvínov potrestal. Ručinský nabil Pavlíkovu a jeho ránu od modré tečoval před klecí Jánský, 0:1. Zkoumal se záznam hry (zásah aktivní bruslí?), ale podle očekávání a přání černožlutých fans gól platil.

Pak přišla dvě oslabení (Štindl a Trávníček), ale na stavu se nezměnilo nic. Mohlo se tak stát potom: Ručinský nejprve málem připsal asistenci Francouzovi, který ho hledal přihrávkou přes dvě třetiny kluziště, ale do zakončení se M. R. dostat nepovedlo. Vzápětí však ano, bomba ze spojnice vrcholů kruhů ani na druhé straně střela Bakoše po buly do sítě neprošly. Závěr třetiny patřil Vervě: Šrámek vybídl Ručinského, který puk z úhlu usměrnil těsně vedle, do boční sítě. To gól opravdu visel ve vzduchu. Pak se před Lašákem sám zjevil Trávníček, nestihl ale dobře zakončit.

Třetí třetinu zahájili domácí podle očekávání náporem, ale zároveň poprvé v utkání více otevírali hru. Šance se tak rodily i na druhé straně a nebyly malé: Petružálek s Trávníčkem jeli dva na jednoho, Lašák střelu prvního kryl. Ve 47. minutě sólo Hübla od modré! Střílel, nedal. Martynek z pravého křídla také ne. A všechny závary a rány kousajících Tygrů končily na Francouzovi, to bylo podstatnější.

Litvínov ubránil i jediné vyloučení v závěru (53. - 55. Sklenička). Pak power play, později time out Liberce, ale Hübl získal puk, věren své pověsti nevystřelil přes obránce, přihrál - Jánskému a ten mu kotouč ještě nezištně vrátil před prázdnou klec. 0:2.

Pavel Francouz nepustil ani jednu z 36 střel a má sedmou "nulu" v sezóně. Kanadské bodování TELH? Bod dnes zapsali Hübl (57) i Ručinský (53), litvínovské "double" je zase o něco blíž... Hlinka ztrácí tři a sedm bodů. Litvínov i přes bojovnost soupeře ukončil sérii pěti libereckých výher, je definitivně druhý a v pátek proti Spartě bude poprvé v historii atakovat "stovku"!

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: "Věděli jsme, že přijede soupeř, který má výbornou sezonu a se skvělou organizací hry. Možná jsme až moc chtěli zvítězit. Litvínov ukázal svoji kvalitu. Byli jsme aktivnější, tlačili se do brány, ale naší hře chyběl gól a bohužel tak nemáme ani bod."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Věděli jsme, že nás čeká velmi těžké utkání, protože Liberec pět zápasů v řadě vyhrál a hrál dnes v podstatě o všechno. Předvedli jsme obětavý výkon a podržel nás Pavel Francouz. Samozřejmě jsme i měli štěstí."