Zápasy 27. 02. 2015, Redakce

Ani Sparta v dramatu nezastavila Litvínov! Verva je na 102 bodech

2:0, 2:3, 5:3 - průběh zápasu říká vše! Litvínov porazil Spartu potřetí v sezóně a poprvé v historii překonal stobodovou hranici. Doma vyhrál podesáté v řadě! Kdo bude čtvrtfinálovýým soupeřem Vervy 13. března?

51. kolo, 27.02.2015, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
5 3
  • Třetiny

    2:0, 0:3, 3:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz (21. Horák) – Pavelka, Gula - Baránek, Pavlík - Sklenička, Štindl – Chaloupka, Kokeš - Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Šrámek, Ručinský – Martynek, Piroš, Trávníček – Majdan, Písařík, Jurčík. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Janus – Piskáček, Polášek - Ďaloga, Hrbas - Mikuš, Eminger - Barinka – Réway, Hlinka, Buchtele – Kumstát, Pech, Rolinek – Forman, Cingel, Sabolič - Novák, Volek, Dvořáček - Černoch. Připraveni Král a Bílek. Trenéři Jandač a Moták


Reportáž

Je jen jeden soupeř, který táhne litvínovské fanoušky napříč desetiletími téměř stejně (a hodně) – pražská Sparta! A kdy jindy by měly ochozy Hlinkova stadiónu praskat ve švech, než když je Litvínov druhý, Sparta čtvrtá a žlutočerní mají za sebou devět výher v řadě?

Oproti zápasu v Liberci nemohl nakonec hrát Gerhát, zaskočil - a úspěšně! - Písařík. Proti nejlepšímu útoku soutěže nastoupila mladá obrana s průměrem 24 let (v závorce věk, včetně ještě nedovršených let): Pavelka (21), Gula (25) – Baránek (20, v neděli), Pavlík (22) – Sklenička (33), Štindl (25, příští sobotu) – Chaloupka (28), Kokeš (19).

Verva začala opravdu s vervou a v prvním dějství zmrazila soupeře dvěma góly. Po 63 vteřinách si prohodil puk podél mantinelu na pravém křídle Petružálek, bez rozmýšlení jej z rohu kluziště naservíroval před branku, kde jej bekhendem k tyči poslal Šrámek. Sparta se snažila o okamžitou odpověď, ale Francouz se vyznamenával. Gula první zahřál trestnou lavici, přesilovku Sparty o 17 vteřin zkrátil Forman.

Po vyloučení Poláška hráli domácí 81 vteřin pět na tři, ani dorážky ale za Janusova záda neprošly. Ta Lukešova už ano, rovněž bekhendem, 2:0. Třetí gól mohl přidat Petružálek a v posledních vteřinách Jánský. Sparta dobře kombinovala, ale narážela na strážce litvínovské klece.

Toho po změně stran nahradil v brance Horák, který dostal příležitost. Litvínov měl šest vyloučených a tak se mu vedení hájilo špatně. Horáka zanedlouho jej překonal Dvořáček a snížil. Pěkně kombinovali Lukeš s Jánským, ale místo obnovení náskoku přišlo Baránkovo vyloučení a Mikuš srovnal. Ručinskému pískli sudí sevření puku, Litvínov se ubránil.

Dařilo se mu i ve dvojnásobném oslabení, když k Pavlíkovi přisedl za pět vteřin za zdržování hry Lukeš. Horák podržel spoluhráče ve 32. minutě, kryl střelu i gólovou dorážku, ale Kumstát nakonec přece jen vyrovnal. Jánský a při vyloučení Réwaye Hübl usilovali o srovnání. Další dvě vyloučení HCVL – Lukeš a příliš mnoho hráčů na ledě.

Jenže třetí dějství nabídlo zase jiný scénář. Mikušův trest využil ke srovnání Trávníček s pomocí teče protihráče a 70 vteřin na to už původně náhradník Písařík zapsal vítězný gól! Vyloučení Majdana i Chaloupky žlutí zvládli, sami naopak mohli rozhodnout při proviněních Hrbase a Piskáčka. Povedlo se to půldruhé minuty před koncem důraznému Majdanovi, který překonal Januse popáté, 5:3!

O mnoho lepší už opravdu základní část pro tým zpod Krušných hor být nemohla. V neděli její derniéra v Pardubicích. A pak...

Pak to začne!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Bylo to rychlé utkání. Sparta má výborný tým, je to favorit soutěže a my se s ní snažili odehrát co nejlepší zápas. Soupeř byl chvílemi lepší, měl hodně šancí, ale neproměnil je. My jsme zápas otočili, prokázali jsme ve třetí třetině hlad po gólech a po vítězství. Jsme rádi, že jsme vyhráli. Střídání Pavla Francouze Lukášem Horákem bylo domluvené trenérem brankářů Zdeňkem Orctem."

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Zdeněk Moták: "Byl to zápas zvratů a obratů... My jsme si v prvních dvou třetinách vytvořili dost šancí, které jsme ale nedokázali proměnit. Do třetí třetiny jsme vstoupili lehkovážně a po vlastním gólu a další brance jsme už nedokázali odpovědět. Po zásluze jsme prohráli. Hodně se rozhodovalo v důrazu v předbrankovém prostoru."