Zápasy 26. 03. 2015, Redakce

Litvínov vykročil k finále lépe a přetlačil Kometu!

Jednoznačná první třetina žlutočerných, pak brněnské vrácení se do zápasu, ale nakonec stejně litvínovská výhra po dramatickém závěru. Již čtrnáctá v řadě!

1. SMF (ČT), 26.03.2015, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
3 2
  • Třetiny

    2:0, 0:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kubát, Chaloupka - Pavelka, Gula - Sklenička, Pavlík - Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Piroš, Jurčík. Připraveni Petrásek a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Čiliak - Kováčik, Ptáček - Hanzlík, Hájek - Malec, Kuboš - Hruška, Ostřížek, Ton - Burian, Koreis, Mrázek - Káňa, Čermák, Vondráček - Dočekal, Zohorna H., Honejsek. Připraveni Falter a Bilčík. Trenéři Kýhos, Pešout, Beran


Reportáž

Verva vyslala poprvé do hry obránce Gulu, do svého dlouhodobějšího zranění v sezóně stabilního hráče sestavy, a změnila složení druhé a třetí obrany. Nenastoupil Štindl a na střídačce chyběl nemocný kouč Hořava, takže pomoc nehrajícího Jiřího Šlégra přišla dvojnásob vhod. Útoky vyjely na led pošesté v play off ve stejném složení. Kometa postrádala nemocného střelce Němce. Obránce Ptáček nastoupil ke 1200. extraligovému utkání v kariéře.

Litvínov začal sérii tak jako s Pardubicemi. Vletěl na soupeře a šlo to jako na drátkách – ve 38. vteřině vyloučení (právě Ptáčka) za faul na Jánského, za 22 vteřin Trávníček tečoval nahození od modré, 1:0! Za 16 vteřin faul Tona, v přesilovce Hübl hledal Jánského. Puk pak putoval u nabuzených žlutých z hole na hůl. Piroš prošel do střelecké pozice, viděl a trefil volné místo v Čiliakově kleci – puk se odrazil od tyče… Strhující minuty HCVL!

Pak se dostali ke slovu hosté. V 7. minutě jako první zahrozil Kuboš a následovala tři slepená vyloučení Vervy, pro domácí naštěstí nepřekrývající se (Trávníček, Sklenička, Ručinský). Všichni vesměs zastavovali hráče v šanci nebo v úniku. Brněnská nahození a teče byly nebezpečné, ale se vším co před něj prošlo si Francouz poradil.

Nedáš – velmi pravděpodobně dostaneš – Hanzl doklepl Petružálkovu střelu nahoru, kterou brankář jen vyrazil před sebe, 2:0! Jánský vystihl rozehrávku soupeře, musel tísněn zakončovat bekhendem a Čiliak vyrazil. První řada pak sehrála nádhernou kombinaci, které chyběla jen koncovka. A tři vteřiny před sirénou přestřelil Hanzl. V tu chvíli by málokdo vsadil na to, že druhou část vyhrají hosté. Hned po změně stran byl krvavě zraněn v obličeji Pavlík, sudí však nevylučovali. Trávníček objel branku a zakončil, další možnosti Ropáků přišly při Hanzlíkově vyloučení.

Jenže pak vystihl rozehrávku pro změnu domácích Káňa a trefil milimetrově horní růžek, 2:1. Hosté i jejich fanoušci ožili, Zohorna musel ven, ale po dvou minutách v oslabení měli blíž k brance Brňané, Litvínov se dostal místy i pod souvislý tlak. Ve 38. minutě šli ven po potyčce Sklenička a Čermák.

Třetí část a již druhá vítězná Martynkova branka v letošním play off. Skoro ze stejného místa jako proti Pardubicím. "Musí se to zkrátka zkoušet," smál se po zápase šťastný střelec. Jeho bekhend byl tečovaný do sítě protihráčem.

Kometa ještě odpověděla, tři a půl minuty před koncem snížil také tečovanou střelou Kováčik. Krátká power play hostům štěstí nepřinesla. 17 vteřin před koncem byl sice ještě vyloučen Hübl, ale šest vteřin na to i Čermák. Ten schytal od 38. minuty čtyři menší tresty za sebou.

Litvínov vykročil naproti finále, i tentokrát soupeře přestřílel. Všechno je teprve na začátku, zítra čeká oba týmy odveta, která může hodně napovědět. 2:0 a 1:1 - to je značný rozdíl...

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Vstup do zápasu i první třetina se nám povedly, takhle jsme opravdu chtěli začít. Od druhé poloviny druhé třetiny Kometa ukázala svoji sílu a byl to pak pro nás velice těžký a nepříjemný soupeř. Jsme rádi, že jsme první utkání zvládli."

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Vladimír Kýhos: "Do zápasu jsme špatně vstoupili. Za dvě minuty jsme měli dva vyloučené a dostali gól. Jinak jsme pak neodehráli špatný zápas, i jsme celkem dobře hráli přesilovky, ale bohužel jsme v nich nedokázali vyrovnat. Škoda smolného třetího gólu, kdy byl puk dvakrát tečovaný, jinak si myslím, že bychom byli schopni vyrovnat a dotáhnout zápas do prodloužení. Musíme se z toho vyspat a zítra to zkusit znovu."

Fanshop