Zápasy 03. 04. 2015, Redakce

Velký pátek litvínovského hokeje – Verva bude hrát po 19 letech o titul!

Tak my už… jdeme do finále! A za všechno vážně dík… Rozeznělo se hledištěm Zimního stadiónu Ivana Hlinky těsně po utkání (ten by měl radost...). HC VERVA Litvínov se v pátek 3. dubna ve 21 hodin a 18 minut stala prvním letošním finalistou Play off České pojišťovny Tipsport extraligy! V sérii s Kometou Brno proměnila druhý mečbol. Stalo se tak v prodloužení. 11. dubna rozehraje HCVL bitvu o titul. Jen zatím nevíme s kým a tím pádem ani kde. To však dnes nikomu nevadí...

5. SMF (ČT), 03.04.2015, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
3p 2
  • Třetiny

    0:1, 2:1, 0:0 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Kubát, Chaloupka - Gula, Pavelka - Pavlík, Sklenička – Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Piroš, Jurčík. Připraveni Horák, Kokeš a Baránek

  • Sestava hostů

    Čiliak – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Kováčik, Malec, Hájek, Vágner – Káňa, Čermák, Ton – Burian, Koreis, Vondráček – Hruška, Zohorna, Honejsek – Dočekal, Němec, Mrázek. Připraveni Falter a Vágner. Trenéři Kýhos, Pešout, Beran


Reportáž

Trenéři Vervy přes některé zdravotní potíže nakonec mohli k zápasu postavit totožnou sestavu jako předtím, jen s tradiční změnou na postu druhého brankáře.

Hosté začali klidněji, a pomohl jim ještě gól už ve 4. minutě. Honejsek si najel na zpětnou přihrávku a otevřel skóre. Domácím se naskytla možnost po zkorigování stavu hlavně při vyloučení Malce a Kováčika, která se o 21 vteřin překryla.

Dvojnásobnou výhodu mohlo přesilovkové komando potrestat z několika ran, ale hosté odolali. Další šance se zrodily až v závěru, Petružálek a po něm bekhend Ručinského ohrozily Čiliaka. Byl na místě.

Litvínov už se zvedal a po změně stran to potvrdil. Hanzl hned při prvním střídání druhé formace snížil. Petružálek nahodil puk na zadní mantinel a sám si ho dojel. Posunul Ručinskému, jehož přihrávku před branku Hanzl proměnil, 1:1! Ve žlutočerné euforii Trávníček vyjel zpoza branky a cpal puk přes brankáře. Vervu pak přibrzdila vyloučení. Chaloupka a po něm Sklenička se podle sudích provinili, druhý jmenovaný navíc dostal zdvojený trest a hosté hráli pět na tři. Stejně jako soupeř výhodu nevyužil. Ale pak se trefil.

Přišla gólová minuta č. 28. V závěru klasické přesilovky Kempný od modré čáry vrátil vedení Kometě. Jenže za 23 vteřin Hanzl z nenapádné situace a střely srovnal oba týmy na stejnou čáru, 2:2! Hosté přestali držet disciplínu, Čermák, a hlavně Hanzlík a brzy po něm Ptáček umožnili domácím další možnost pět na tři, tentokrát 61 vteřin. Nic z toho.

Třetí třetina byla o vůli a jen pro silné nervy. Litvínov se zdál být aktivnější, hosté ale také dokázali být nebezpeční. Vyloučení už k vidění nebyla. Až v závěru! V 59. minutě se poškorpili Kempný s Lukešem. Hanzlík chvíli na to podrazil pronikajícího Petružálka, Verva hrála závěr čtyři na tři. Trenéři HCVL si vzali oddechový čas, pak i hosté. Hlediště jen několikrát zklamaně vydechlo a šlo se do prodloužení.

V něm Verva dvakrát přežila zápasovou klinickou smrt! Hrálo se chvílem nahoru-dolů, strhující představení. Martin Ručinský rozhodne! bylo slyšet v éteru... Rozhodl, jenže jinak, než mnozí čekali: chytil střelu Tona holí a pak tělem na brankové čáře! Zachránil svůj tým. No a pak to snad jinak ani dopadnout nemohlo: Peter Jánský rozhodl! Nabil mu František Lukeš. Žlutočerné finále!

Klobouk dolů před Kometou. Odehrála sérii se ctí až do konce a nejlepší zápasy dokázala předvést za stavu 3:0 a 3:1. Prohrála včetně svého trenéra se vztyčenou hlavou a hrdě. Sláva vítězům, čest poraženým! Trenér Radim Rulík měl pro soupeře jen slova chvály.

Ale aby na závěr zaznělo to nejdůležitější: šestnáctá domácí výhra v řadě (od 30. prosince) poslala Litvínov s jeho skvělými hráči i fanoušky do bitvy o titul 2015!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Bylo to infarktové utkání. Chtěli jsme do zápasu vstoupit lépe, ale Brno bylo dobře nachystané. Není jednoduché udělat poslední krok. Nemáme mužstvo celkově až tak zkušené a dnes to bylo trochu znát, řada kluků takový zápas nikdy nehrála. Máme samozřejmě zkušené hráče, ale i ty, kteří to zažívají poprvé v životě. Pro nikoho to nebylo jednoduché a ze začátku mi připadalo, že nás to svazovalo. Posledních pět minut první třetiny už jsme se ale zvedli a začali mít lepší pohyb. Bylo to vyrovnané utkání, mohly ho rozhodnout přesilovky, ale nerozhodly. Přežili jsme dvakrát klinickou smrt! Jednou v základní hrací době Petr Ton dal v přesilovce snad břevno a pak v prodloužení, kdy to tam Martin Ručinský dvakrát chytil. On má talent na všechny sporty a dnes ukázal, že by byl i dobrý brankář. Bylo neuvěřitelné, co jsme přestáli. Říká se v hokeji nedáš- dostaneš a my byli šťastnější."

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Vladimír Kýhos: „Zápas byl vyvrcholením série. Měl všechno, co byl měl zápas play off mít. Pro nás bohužel s hořkým koncem. Do utkání jsme dobře vstoupili, ale zase nám nevyšel vstup do druhé třetiny, kdy jsme zbytečně inkasovali a pustili jsme soupeře do tlaku. Když jsme přečkali přesilovku Litvínova čtyři na tři, tak jsem si myslel, že to nějak utáhneme. Péťu Tona asi někdo zaklel, protože to, co dneska nedal... Bude to mít myslím před očima hodně dlouho. Chyběly centimetry a hrál se v neděli další zápas. Teď nezbývá než pogratulovat Litvínovu a popřát hráčům a fanouškům ve finále hodně zdaru, ať to tady pro Litvínov udělají."

Fanshop