Zápasy 08. 03. 2016, Redakce

Litvínov otočil zápas v Pardubicích, ale nakonec veze jen bod

Z 0:2 na 3:2 zvrátila Verva stav v utkání sousedů v tabulce. Třetí gól padl v čase 59:34, přesto nebyl vítězný. Pardubice srovnaly dvě vteřiny před koncem a byly šťastnější v nájezdech. Mají nyní tříbodový náskok, 20. března budou hrát v Litvínově. Sníží Litvínov ztrátu v pátek doma?

P-out 1, 08.03.2016, Tipsport arena, Pardubice
logo HC Dynamo Pardubice
logo HC VERVA Litvínov
HC Dynamo Pardubice HC VERVA Litvínov
4sn 3
  • Třetiny

    1:0, 1:2, 1:1 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Maxwell – Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, Havlík – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Monja, Nahodil, Orsava – Rapáč, Tomášek, Kaut – Cetkovský, Venkrbec, Beran. Připraveni Kopřiva a Zdráhal. Trenéři Draisaitl, Potajčuk, Král

  • Sestava hostů

    Janus – Kubát, Chaloupka – Pavelka, Sklenička - Frolo, Pavlík - Gerhát, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Hořava - Duda, K. Reichel, Trávníček - Jurčík, Válek, Piroš. Připraveni Řehoř a Jánský. Trenéři Rulík a Šlégr


Reportáž

Verva k prvním zápasu druhé části sezóny postavila do branky znovu Jaroslava Januse a čelila Pardubicím ve stejné sestavě jako předtím Vítkovicím. Pro zranění chyběl Doležal.

Pardubice oživily kádr třemi prostějovskými hráči, z nich Cetkovský nastoupil, a v první části byly aktivnější. Hrálo se oboustranně s velkým nasazením a zároveň disciplinovaně, Litvínov dokonce odehrál celou první třetinu bez vyloučení. Jen hokejovosti mohlo být ve hře víc, ale to vyplývá i z tlaku důležitého zápasu play out.

Zápas začal blahopřáním trenéru Zdeňku Uhrovi k 80. narozeninám, což bylo trochu symbolické, protože tento muž v 90. let za svaz doprovázel Litvínov k zápasům evropské ligy.

Už po minutě hry se domácí, jmenovitě Sýkora a Nahodil, řítili dva na jednoho, ale nevyšla jim kombinace. Orsava pak uvolnil Nahodila, gólová šance však brankou neskončila - to až ve chvíli, kdy si oba role prohodili.

Litvínov podnikal méně časté výpady, bojoval, bruslil, ale proti podobně hrajícímu soupeři převažovalo nahazování puků. V 9. minutě odehrála velmi dobré střídání čtvrtá řada Vervy, nadějně také vypadalo Martynkovo vybídnutí k teči před branku. Mezitím Janus dlouhou přihrávkou našel předskočivšího Štajnocha a měl pak plno práce s jeho výpadem a střelou.

Černí následně drželi několik minut soupeře daleko od své klece a vzešla z toho Gerhátova možnost po akci a střele Pavlíka. Gól? Nahodil se uvolnil přes Skleničku a Orsava jeho přihrávku před branku z voleje zúročil, 1:0. Bokroš zadržel vzápětí u mantinelu nedovoleně Trávníčka, ale vyrovnání přesilovka nepřinesla.

Druhou část už Severočeši bez vyloučení neodehráli a za jedno své oslabení zaplatili gólem, přesto se jim povedlo srovnat stav. Prvním provinilcem HCVL se stal ve 23. minutě Piroš. Čtyři minuty na to trefil tělem Trávníček Sýkoru a ten po několika minutách ošetřování na střídačce zamířil do kabiny. Později se ale do zápasu vrátil.

Litvínovu se začalo víc dařit, ale přibrzdilo ho Dudovo vyloučení, které po pouhých sedmi vteřinách využil střelecky disponovaný Orsava, 2:0.

Hosté ale pokračovali v aktivní hře. Druhým provinilcem Dynama se stal Ščotka a Pavelka snížil doklepnutím do prázdné branky, 2:1. Martynek dorážel na vyrovnání, Maxwell byl na místě. Na druhé straně zahrozil Monya, ale pak se vcelku zaslouženě stav srovnal. Lví podíl na tom měl krásným uvolněním Kubát, podél branky našel Hanzla, který s přehledem zavěsil, 2:2! Najednou bylo všechno otevřené.

Třetí část nabídla infarktový závěr, ale pojďme popořádku. Maxwell předvedl hned po zahájení hry nejistý zákrok, při němž si musel pomoci zdržováním, ale Litvínovu se přesilovka nevydařila. Hořava z otočky ve 48. minutě trefil brankáře. Zároveň šli ven Sklenička a Sýkora, probudili se zakřiknutí domácí diváci, bruslař Monya si vybruslil do šance.

V 55. minutě měl poprvé tři body na holi Hübl, střílel zblízka do odkryté klece, ale přes clonící hráče puk do sítě neprošel. Tlak Litvínova byl takový, že si kouč Draisaitl vzal oddechový čas. Vzápětí byl vyloučen Piroš (56.), ale Litvínov se ubránil. A 26 vteřin před koncem udeřil! Trávníček zachytil v útočném pásmu riskantní domácí rozehrávku zpoza branky, našel v přečíslení Hübla a ten z voleje upravil na 2:3.

Jenže to nebyl konec. Ještě 15 vteřin před vypršením času 60:00 se vhazovalo před Maxwellem, přesto po rychlém odvolání gólmana, nahození puku a přihrávce na hráče ve druhém sledu zpoza litvínovské klece (a ráně Čáslavy) bylo pouhé dvě vteřiny před koncem srovnáno.

Po takovém šoku nebylo divu, že Litvínov nevyužil přesilovku 4/3 v prodloužení (za protesty při vyloučení skončil zápas pro Sýkoru) a že psychicky nabuzení domácí měli lehčí ruce v nájezdech. Proměnili je Orsava i Monya. Lukeš ještě po neúspěšném Hüblovi odvrátil první mečbol soupeře, Janus zákrokem proti Štajnochovi druhý, ale Hanzl už nájezdy neprodloužil.

Po průběhu utkání (stav 2:0) to mohlo být horší a ztráta pětibodová, ale také výrazně lepší (+1 při výhře). Nedá se už ale nic dělat, je třeba bojovat dál.

Aktuální pořadí týmů v play out: 11. Vítkovice 69 bodů, 12. Pardubice 59, 13. Litvínov 56, 14. K. Vary 47

Ohlasy

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Peter Draisaitl: "Ani se hráčům nedivím, že jsou tak nervózní... Z naší strany je celých šedesát minut hodně nevyrovnané, objevují se věci, které jsou až nepochopitelné. Když vedeme o dva góly, a to se nám dnes nestalo poprvé, tak se začneme bát a přestaneme hrát. Co si budeme povídat, máme zlaté body. Gregorcovi jeho chybu vyčítat nebudu, nevím, co bych mu říkal. On sám snad ví, v čem udělal chybu."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr: "Potvrdilo, že ta utkání play out budou hodně nervózní. V úvodu jsme dali soupeři prostor, poté se to vyrovnalo a měli jsme naopak navrch. Nakonec to vypadalo, že zápas uhrajeme. Hanzl sice nedal gól do prázdné branky, přesto jsme po chybě domácího obránce vstřelili 26 vteřin před koncem vedoucí branku. Mysleli jsme si, že už to dotáhneme. Dokonce se 15 vteřin před koncem vhazovalo v útočném pásmu, ale i tak jsme nechali soupeře vyrovnat. Bylo to naše sekundové selhání, které by nás mohlo mrzet. Nájezdy už byly vabank. Bohužel jsme v prodloužení nevyužili přesilovku, během které jsme ani pořádně nevystřelili."

Fanshop