Zápasy 09. 10. 2016, Redakce

Verva smetla Spartu pěti góly! A má 19 bodů

To byla smršť! V 16. minutě ještě 1:1, o tři minuty později už 4:1! Litvínov exceloval, počtvrté vyhrál. "Matchmakerem" byl Lukeš (1+2), hrdinou Stříbrný (první dva góly v soutěži). Premiérově skóroval také Martin Hanzl.

11. kolo, 09.10.2016, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
5 1
  • Třetiny

    4:1, 1:0, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Janus – Kubát, Gula – Sørvik, Pavelka – Sklenička, Kokeš – Stříbrný, V. Hübl, Lukeš – J. Černý, R. Hanzl, M. Hanzl – Hořava, Reichel, Trávníček – Jurčík, Válek, Gerhát. Připraveni J. Hübl a Strejček. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr

  • Sestava hostů

    Pöpperle (21. Novotný) – Nedomlel, Čajkovský – Kalina, Hrbas – Gernát, Piskáček – Barinka, Eminger – Ružička, Vrána, Ihnačák – Černoch, Hlinka, Forman – Kumstát, Pech, Safin – Uher, Cingel, Kudrna. Trenéři Kalous, Moták a Veber


Reportáž

Proti Spartě změnil Litvínov v sestavě oproti pátečnímu vítěznému zápasu v Plzni jen post druhého brankáře, místo Pince byl připraven Jaroslav Hübl. Pro nemoc chybí Martynek, Pavlík by mohl po zranění v Karlových Varech po neděli začít trénovat.

Sparta po kanonádě do sítě Boleslavi (9:0!) začala slušně, ale ve 3. minutě ji zmrazil Stříbrný. Ideálně mu přihrál Lukeš a své sólo proměnil v první extraligový gól. Trávníček byl vzápětí v palebné pozici, Válek zprava po akci tři na dva také, plný stadión bouřil.

Pražané přidali, zblízka dotírali na Januse (Hlinka), ale Verváci stačili odpovídat. Černý z voleje minul, Hüblův pokus kryl Pöpperle.

Po vyhrané buly a Gernátově střele vyrovnal tečující Kumstát, jenže pak přišla domácí smršť. Stříbrný jel sám, byl zahákován Nedomlelem a proměnil trestné střílení. Jako mazák, po ledě mezi betony! První vyloučení zápasu (Piskáček) potrestal švihem do šibenice Hübl a v téže minutě euforii fanoušků ještě přizvedl Martin Hanzl. Po blafáku rovněž první extraligový gól a tribuny v extázi…

Do druhé části poslala Sparta do branky Novotného (možná litovala, že to neudělala ještě v závěru první třetiny), ale dravost domácích hráčů neutuchala. Martin Hanzl znovu projel až před branku, Lukeš se rval do další šance a dočkal se při Pechově vyloučení. Sparťanský štírek zasáhl protihráče vysokou holí. Lukeš měl dost času zamířit a trefil se pod horní tyčku, 5:1.

V posledních osmi minutách druhé třetiny nasbírali domácí šest vyloučených! Sparta jen jediné a tak dlouho před přestávkou i po ní hrála pět na tři, mezitím také čtyři na tři. Janus však všemu odolal. Ve 40. minutě se zkoumal záznam hry a gól nebyl pro předchozí posunutí branky uznán. Posunul ji Trávníček a zanedlouho vyhodil puk do hlediště Pavelka, za což je stejný "paragraf", takže opět slepené vyloučení.

Obtížný začátek třetí třetiny Krušnohorci zvládli a poté si zápas skvěle pohlídali. Fanoušci Sparty skandovali: "Bojujte za Spartu!" jejich miláčci tak činili, ale gólově se nedokázali prosadit. V závěru utkání přišla ještě jedna série vyloučených a v hledišti pak žlutočerná mexická vlna.

Jaroslav Janus: "Náš dnešní nejlepší hráč? Diváci. Byli skvělí."

Josef Stříbrný: "Zážitek? To jo, plný stadión, řev... Výborně mi na první gól přihrál Franta Lukeš a pak jsem prostě proměnil trestné střílení," skromně hodnotil své velké chvíle.

Litvínov se před téměř vyprodaným stadiónem vytáhl a tím nejlepším způsobem pozval své fanoušky na páteční duel s obhájcem titulu.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Vynikající diváci, špičková kulisa, pro nás to byl šestý hráč a obrovská podpora pro hráče. Jsme rádi, že jsme dali góly. Za stavu 1:1 nastal první zlom v zápasu, dali jsme tři góly v krátkém časovém úseku. Jsme rádi za produktivitu a za bojovnost, se kterou jsme dokázali ubránit ta oslabení. Výborným sparťanským hráčům jsme se dnes dokázali minimálně vyrovnat. Za bojovnost, obětavost a týmový výkon jsme si vyhrát zaloužili."

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Zdeněk Moták: "Litvínov hrál výborně, dobře bruslil a kombinoval. Jak ve hře pět na pět tak v přesilových hrách nás dokázal dostat pod tlak. My jsme nedokázali skórovat v těch dlouhých přesilovkách v závěru druhé třetiny ani na začátku té třetí. Chtěl bych poděkovat fanouškům, kteří nám fandili až do konce."

Fanshop