Zápasy 27. 11. 2016, Redakce

Lukeš sestřelil mistra! Verva veze z Liberce tři body

14. října prohrál Liberec v Litvínově, pak všechny další soupeře porazil. Po dvanácti výhrách podlehl znovu až - opět Vervě! A ještě na domácím ledě. Oba góly vstřelil František Lukeš.

25. kolo, 27.11.2016, Home Credit Arena, Liberec
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
1 2
  • Třetiny

    0:0, 0:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Will – Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Jánošík, Vitásek – Lakatoš, Jelínek, Krenželok, Svačina, Radivojevič, Bartovič, Vantuch, Stránský, Hrníčko, Hrabík, Víšek, Bulíř. Připraveni Lašák, Pyrochta, Mikyska. Trenéři Pešán a Mlejnek

  • Sestava hostů

    Janus – Kubát, Gula – Sørvik, Pavelka – Sklenička, Pavlík – Kokeš – Gerhát, V. Hübl, Lukeš – M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý – Hořava, Reichel, Trávníček – Stříbrný, Válek, Jurčík. Připraven J. Hübl. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Verva nastoupila v útoku s prohozenými křídly Stříbrným a Gerhátem. Po - v Liberci tradičním - začátku, představovaném zpívanou českou státní hymnou, Tygři na svou severočeskou kořist vlétli a často zaměstnávali defenzívu soupeře. Bulíř a Stránský usilovali o gól, zvonila i branková konstrukce. Ve 3. minutě se otevírala možnost dorážky pro Válka, ale na ofenzívu hosté jinak příliš prostoru neměli.

Nebezpečně vypadala Hüblova přihrávka zpoza branky vzduchem na Pavelku a pak Gulovo nahození po mantinelu, které se nečekaným odrazem dostalo před Willovu klec. Tam u něj ale byli dříve domácí. Ve 14. minutě liberecký tlak zesílil a vyvrcholil jednak ranou Ševce, po které byl na střídačce v péči realizačního týmu nastřelený Jurčík, a pak Sørvikovým vyloučením. Norský zadák dosud nasbíral v soutěži jen čtyři menší tresty a tak se poněkud přísnému verdiktu sudích trochu divil. Litvínov oslabení zvládl a tak první třetina skončila stejně jako v pátek v Praze.

Po změně stran se Litvínov dočkal první přesilovky (až ve 40. minutě), ale byla pro zápas velmi důležitá. Vyvrcholil v ní zlepšený výkon Vervy po změně stran. Už ve 20. vteřině měl gól na bekhendové straně hole Kubát! Will se vyznamenal. Další hráč hostí bolestivě zasažený pukem, Pavlíka trefil - už když se otáčel - do nohy Derner. Lukeše našel dlouhou křížnou přihrávkou v útočném pásmu Hübl, ránu z voleje stihl gólman zneškodnit.

Aktivní výkon černých pokračoval, mladší Hanzl našel před brankou Černého, střílel zblízka do gólmana, Lukeš si najel do mezikruží, brankář odolával. I Kubátovo vyloučení patřilo k těm přísným, horší bylo, že k němu po 70 vteřinách přisedl za podražení Hübl. Ale v těžké chvíli se povedlo dvakrát vyhodit.

49 vteřin před druhou přestávkou byl vyloučen Vitásek a akce trojice Hübl, Gerhát, Lukeš s jeho koncovkou pod horní tyč znamenala vedení v čase 39:52. Za výkon a obraz hry ve druhé třetině určitě zasloužené.

Třetí část začala očekávaným tlakem Tygrů, ale pozorný Janus dál držel čisté konto. Ve 45. minutě Lukeš a pak M. Hanzl zkoušeli vyzrát na Willa, ale nepřelstili ho. Ve 47. minutě dlouhý souboj u mantinelu. Sudí nechali pokračovat ve hře, až Derner zajel do Pavlíka, shodil mu přilbu, ale ven šli nakonec oba. Při hře čtyři na čtyři domácí diváci zklamaně povzdechli, když Bartovič v dobré pozici ani nevystřelil. Za to Lukeš se po Hüblově přihrávce uvolnil a trefil v jízdě přesně ke vzdálenější tyči, 0:2!

Liberečtí dva dny předtím otočili zápas proti Kometě ze stavu 0:3, takže se jejich poklesnutí na mysli nedalo očekávat. Dvě minuty na to už také procpal zblízka puk pod Janusovým betonem do branky Krenželok. Ale Litvínov zvládal závěr soustředěnou obranou a dobře. Komplikace přišla po Hanzlově (R.) vyloučení v 57. minutě, čtveřice HCVL však svou roli s gólmanem v zádech po celých 120 vteřin zvládly.

V poslední minutě odjel Will na střídačku, do prázdné branky ale mohl na druhé straně zakončit Reichel (zblokováno). Mnoho už to desítkám fandů v hledišti nevadilo...

Po porážce na Spartě dvojnásob cenná výhra! Opět s výraznou podporou příznivců. Ukončila libereckou sérii dvanácti vítězství. Kromě střelce byl základem pozorný výkon brankáře a velmi dobře fungující obrana. Příště tak už může tým atakovat hranici 50 bodů!

(Na archivním snímku z utkání s Libercem František Lukeš, střelec nedělního podvečera pod Ještědem)

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: "Začátek jsme odehráli slušně, mohl tam padnout i ne jeden gól, ale trochu jsme podlehli tomu, že zase odehrajeme dobré utkání. To se pak nestalo. Prvním výstupem byl podceněný kotouč deset vteřin před koncem třetiny. Úplně jsme podcenili situaci a zaslouženě inkasovali. V závěrečné části jsme se těžko zvedali, soupeř byl lepší. Přesilovku pět na tři jsme sehráli špatně, další perlička do náhrdelníku utkání. Všechny kotouče nám skákaly a rozhodovali jsme se špatně v některých situacích. Celkově nám zápas šel na levou stranu a nešli jsme mu bojovností naproti tak, jak bychom měli. Litvínov zaslouženě vyhrál."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "Přežili jsme úvodní tlak domácích, protože první tři, čtyři střídání nás celkem uzamkli v obranném pásmu. Pak si myslím, že jsme byli lepší my. Ve druhé třetině byla důležitá ubráněná přesilovka pět na tři, která mohla překlopit zápas na stranu Liberce. Byli jsme produktivnější, povedla se nám naše početní výhoda a v závěru jsme ustáli závěrečnou power play. Myslím, že jsme si body zasloužili a domů jedeme spokojení."