Zápasy 08. 01. 2017, Redakce

Severní Čechy se radují, Verva podruhé doma přemohla Spartu!

Po dramatickém závěru Litvínov bez řady nemocných či zraněných hráčů přetlačil Spartu a odskočil soupeři v tabulce zpět na šest bodů. U všech branek asistoval obránce Pavlík (0+3)

37. kolo, 08.01.2017, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
3 2
  • Třetiny

    1:1, 1:0, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Petrásek – Sklenička, Gula – K. Černý, Pilař – Kokeš, Pavlík – Gerhát, V. Hübl, Lukeš – Jurčík, M. Hanzl, J. Černý – Hořava, Havlíček, Trávníček – Dufek, Válek, Mical. Připraveni Janus, Březák a Babintsev. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr

  • Sestava hostů

    Pöpperle – Mikuš, Piskáček – Nedomlel, Gernát – Barinka, Švrček – Klimek, Vrána, Hlinka – Netík, Ihnačák, Forman – Kumstát, Pech, Řepík – Kudrna, Cingel, Uher. Připraven Novotný. Trenéři Kalous, Moták, Veber


Reportáž

Z marodky Vervy se v Zápise o utkání objevil v neděli jen Jaro Janus (jako dvojka), potřetí za sebou se do litvínovské klece postavil Michael Petrásek. Babintsev nakonec také nenastoupil a zahrál si Dufek.

První zahrozil Forman ve 2. minutě po nedůrazném vyhození domácích, Petrásek kryl. Jinak ale byli Verváci při chuti a s podporou plného stadiónu, v němž se nechával slyšet i početný kotel fanoušků Sparty, se i v oslabené sestavě pustili do soupeře bez bázně a hany. Odměnou jim za to byl Gerhátův gól pod horní tyčku po přihrávce Lukeše a Pavlíka.

V signalizované početní výhodě se pěkně uvolnil Pilař, také Pöpperle byl však pozorný. Následný Ihnačákův trest Litvínov nevyužil. J. Černý zkoušel štěstí z úhlu, pak se uvolnil Lukeš a pálil Gerhát. V 18. minutě mohl jet sám Trávníček, kolmou přihrávku ale soupeř zblokoval.

Gulův prohřešek potrestal dorážkou ještě před přestávkou Kumstát a vyrovnal.

Opět výborný start žlutých do třetiny, Havlíčka uvolnil Pavlík a Vervě se vrátilo vedení! Sparta posílala na Petráska i loby skoro pod střechou haly, ale gólman nezaváhal. Vrána fauloval Hanzla, jenže druhá přesilovka se Litvínovu nepovedla. Nicméně bojovnosti měli jeho hráči na rozdávání.

Štírek Hanzl objel ve 33. minutě branku, gólman zachránil. Na druhé straně se vyznamenal Petrásek proti střele z voleje. Minutu na to už zase v akci HCVL: Jurčík po objetí branky a Kokeš od modré pokoušeli třetí gól.

Srovnat mohl Vrána, individuálně se uvolnil, zasouval puk pod Petráska, ten ale dobře věděl, proč nechává beton na ledě… V závěru třetiny znovu přesilovka Sparty (37. M. Hanzl), s nasazením obětavosti proti kombinačně vyspělému protivníkovi Litvínov oslabení zvládl.

Utkání vyvrcholilo v závěru.

Osudným se Spartě stal Ihnačákův zásah holí v Gulově obličeji. Provinilec oslabil tým na čtyři minuty. Domácí začali dlouhou přesilovku dobře, pak se jim sice dlouho nedařila, ale v samém závěru udeřili, Pavlík zaznamenal třetí asistenci v zápase, nabil Hanzlovi a bylo to 3:1.

Další scénář byl daný, Sparta se tlačila dopředu, Litvínov obětavě bránil. V 57. minutě se zaskvěl Petrásek proti střele zblízka z voleje, ale v předposlední minutě při power play hosté přece jen snížili na 3:2. Zbývaly necelé dvě minuty a deset vteřin před koncem se Pražané dokonce radovali z vyrovnání. Předčasně, odpískán byl faul najíždějícího Vrány na brankáře. Také branka byla vyhozena ze svého místa. Předtím třikrát mířil puk na opuštěnou klec Sparty! Nejblíže ke gólu byl Jurčík, z útočného pásma minul.

Litvínov už podruhé vydřel cenné body, i když se dál potýká s řadou absencí. Sparta měla převahu, dobře kombinovala, ale srdce dali víc do hry Rulíkovi svěřenci. A držel je gólman.

M. Hanzl: "Šestka? Mohl by to být náš cíl... Já jsem samozřejmě šťastný, že jsem letos dostal šanci, navíc v útoku vedle bratra. A že mi tam nějaké góly spadly. Před sezónou by mě to vůbec nenapadlo..."

Michael Petrásek o poslední situaci: "Nevím kde skončil puk, byl jsem na zádech... Hráč do mně najel, podle mě to faul byl."

Sparta v této sezóně neodvezla z Litvínova ani bod.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Darek Stránský: "Dnes jsme určitě herně nedominovali, byli jsme pod tlakem, územní převahou sparťanů. Oproti posledním zápasům jsme ale byli nesmírně bojovní, důrazní a lepší v osobních soubojích. Měli jsme takovou větší chuť a samozřejmě jsme byli produktivní. Vedli jsme, zápas jsme ubojovali, i díky výkonu Michaela Petráska. Jsme za to nesmírně šťastní. Marodka? Minule jsem byl optimističtější a jak vidíte, nedopadlo to. Tak teď řeknu, že si netroufám odhadnout. Nevypadá to, že by ti kluci do dalšího zápasu naskočili."

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Zdeněk Moták: "Bylo to vyrovnané utkání. My jsme celý zápas ani ne tak výsledkově, jako spíš herně tahali za delší stranu provazu, ale postrádali jsme nejvíce důraz, jednak v útočném pásmu a při zakončení. Pár vyložených šancí jsme měli, ale bohužel jsme je vinou nedůrazu nezakončili, neproměnili. Proto to pro nás nedopadlo příznivě. Situace těsně před koncem zápasu? My se k tomu nesmíme vyjadřovat. Jen by mě zajímalo, jak by se to posoudilo v Kanadě."

Fanshop